ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Εκλογολογία: Οι σχεδιασμοί του Αλέξη Τσίπρα και οι 3 πιθανές ημερομηνίες

Εκλογολογία: Οι σχεδιασμοί του Αλέξη Τσίπρα και οι 3 πιθανές ημερομηνίες


Eκλογολογία πολλαπλών εκδοχών και ερμηνειών υπάρχει σε παρασκηνιακό επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι επιχειρούν να στρέψουν το ενδιαφέρον στο αφήγημα της εξόδου από τα Mνημόνια.


Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, οριστικές αποφάσεις δεν έχει πάρει. Εντούτοις, οι εξελίξεις από τα μέτωπα που είναι ανοιχτά –σε οικονομία και εθνικά- θα έχουν καθοριστική σημασία. Εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση και μέσα σε όλα τα πεδία των εκκρεμοτήτων έρχεται να προστεθεί και η κατά καιρούς νευρικότητα από τις δημόσιες αλλοπρόσαλλες και αντικρούομενες τοποθετήσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ενδεικτική, η χθεσινή κόντρα Αυλωνίτου- Δημήτρη Καμμένου, τον οποίο προέτρεψε να πάει στη ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Τσίπρας, Παππάς, Τζανακόπουλος, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Βούτσης θέλουν κλεισμένη τετραετία

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο στενός πυρήνας των συνεργατών, ήτοι οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσονται υπερ της άποψης για εξάντληση της τετραετίας, εκτιμώντας ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως τις επόμενες κάλπες θα επιδράσει θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.


Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida οι τρεις ημερομηνίες που έχουν πέσει -κατά προτίμηση- στο τραπέζι των κλειστών συσκέψεων είναι οι εξής :
  • Μάιος 2019 (για εθνικές κάλπες λίγο μετά τις ευρωεκλογές)
  • Μάρτιος 2019
  • Οκτώβριος 2019 (ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μάλιστα ανέφερε ενδεικτικά την 13η Οκτώβρη)


[ads-post]


Γιατί επιμένουν στο 2019

Όσο για τους λόγους που κάνουν την ηγεσία του Μαξίμου να προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση; 


Πρώτον, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, μετά την εκπνοή του Μνημονίου θα υπάρχουν περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στο πεδίο άσκησης πολιτικής .Που σημαίνει – όπως λένε- ότι θα έχουν βελτιωθεί περαιτέρω οι δείκτες της οικονομίας και η χώρα θα έχει αποδεσμευθεί από τη σκληρή λιτότητα.


Δεύτερον, εκτιμούν πως όσο περνάει ο καιρός τόσο θα μικραίνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με το σκεπτικό ότι θα βελτιώνεται η καθημερινότητα του κόσμου και ότι η ΝΔ «έχει πιάσει ταβάνι».


Τρίτον, ποντάρουν στην ατζέντα για την καταπολέμηση της διαφθοράς προσδοκώντας ότι υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις με πολύ «ψωμί». Οπότε το βασικό επίδικο που θα τεθεί, θα συνοψίζεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο παλιό διεφθαρμένο καθεστώς αυτών που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, σε σύγκριση με μία κυβέρνηση «καθαρή».



Και οι μεμονωμένες φωνές που σκέφτονται το 2018

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάποιες φωνές που αποτελούν μειοψηφία και σκέφτονται τον Οκτώβριο του 2018, με το επιχείρημα ότι θα έχει δημιουργηθεί ένα καλό momentum μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα. Άποψη, όμως, που δεν ενστερνίζεται η πλειοψηφία.


«Ο Οκτώβρης δεν περνάει με τίποτα» σχολιάζουν έτερα στελέχη, προσθέτοντας με νόημα ότι αν έκανε ο Τσίπρας το χατίρι της ΝΔ (η οποία τον καλεί να θέσει το διακύβευμα της καθαρής εξόδου στην κάλπη) θα δικαίωνε το αφήγημά της οτι ψάχνει για ηρωική έξοδο. Στον αντίποδα, οι παροικούντες το Μαξίμου πασχίζουν να επιδείξουν κυβερνητικό έργο –ει δυνατόν ακόμα και με άρση κάποιων μέτρων λιτότητας- με αποτέλεσμα οι εν λόγω εισηγήσεις για κάλπες αυτό το φθινόπωρο (προς ώρας, έστω) να «καίγονται».





Πηγή: iefimerida.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια