ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Στον δήμαρχο Λαρισαίων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Στον δήμαρχο Λαρισαίων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων



Για τις διήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Λάρισα στις 12 και 13 Ιανουαρίου 


Τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων ν. Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» κ. Παν. Κατσαρός και μέλη των δυο Δ.Σ. 


Η συνάντηση αφορούσε στην συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας, του τοπικού Συνδέσμου και του Δήμου Λαρισαίων της διήμερης εκδήλωσης με τίτλο «Βασ(ι)λοκλούρα – Μπουκβαλα 2019» που θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα στις 12 και 13 Ιανουαρίου. 


Οι εκπρόσωποι των φορέων των Σαρακατσαναίων, ευχαρίστησαν στο πρόσωπο του κ. Καλογιάννη τον Δήμο Λαρισαίων για τη στήριξη της διοργάνωσης, ενώ ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα καλή συνεργασία του Δήμου με τον Συλλογο Σαρακατσαναίων, στο πλαίσιο της πολιτικής ανοικτών θυρών που ακολουθεί ο Δήμος Λαρισαίων με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης. Ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το διήμερο των εκδηλώσεων θα στεφθεί με επιτυχία, αφού όπως είπε ότι πανελλήνιο αντάμωμα διεξάγεται στην Λάρισα αφήνει θετικές εντυπώσεις. . 


[ads-post]


Από την πλευρά ο πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου κ. Π. Κατσαρός σημείωσε πως «η παράδοση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε τόπο. ‘Εχει εθνική αξία γιατι αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας. Εμπεριέχει το παρελθόν, την ιστορία και θέτει τις βάσεις για το αύριο. 


‘Eμεις οι Σαρακατσαναίοι εχουμε παραδοσιακό πλούτο, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Η διατήρηση μίας τέτοιας παραδοσιακής κληρονομιάς είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας προκειμένου να μην απολέσουμε την ταυτότητά μας και το στίγμα μας μέσα σε ένα κράμα πολυπολιτισμικότητας.» 


Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των συλλόγων των Σαρακατσαναίων, σκοπός και στόχος είναι η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους, να αποτελέσει ένα …Αντάμωμα στα Χειμαδιά… 


Το θέμα της κεντρικής εκδήλωσης αποτελεί την πιστή αναβίωση των εθίμων του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Φώτα), που είναι από τα αγαπημένα έθιμα του Σιναφιού, τα οποία μας φέρνουν κοντά και μας θυμίζουν την αξία του θεσμού της οικογένειας. Στα παλιά ευλογημένα χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, το χαρμόσυνο μήνυμα των αγγέλων φέρνει ειρήνη στις καρδιές μας και δίνει βαθύτερο νόημα σε όλες τις μέρες του Γιορταστικού Δωδεκαημέρου. 


Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό και την κοπή της πίτας των Συλλόγων της Ομοσπονδίας, θα ακολουθήσει δρώμενο με τα έθιμα του δωδεκαημέρου από την θεατρική ομάδα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν.Λάρισας. 


Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορούς από τα Χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων όλης της χώρας. 


Ειδικότερα, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 5.30 μ.μ. ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας θα πραγματοποιήσει μουσικοχορευτική παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τίτλο «στην στράτα της ζωής μας» καθώς επίσης και τον ετήσιο χορό του στο κοσμικό κέντρο Palladium στις 9 μ.μ. 


Στο τραγούδι θα είναι οι: Σταύρος Μπόνιας, Νίκος Γιαννακός, Γιάννης Τσιάτσιος, 

Κώστας Γαρέφης και η ορχήστρα του Κώστα Ζαραλή. 


Η κεντρική εκδήλωση του διημέρου θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας 13 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11.00, ενώ στην συνάντηση εκ μέρους του Δήμου συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Νίκος Καλτσάς.




Newsroom larisacitynews.GR




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια