ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Τα επίπεδά που θα κινηθούν οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια για το Πάσχα - Πιέσεις για αυξήσεις από Θεσσαλούς κτηνοτρόφους

Τα επίπεδά που θα κινηθούν οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια για το Πάσχα - Πιέσεις για αυξήσεις από Θεσσαλούς κτηνοτρόφους


Το Πάσχα των Καθολικών σώζει την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς µεγάλος αριθµός νεαρών αµνοεριφίων έφυγαν ήδη για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και -το µεγαλύτερο ποσοστό- την Ιταλία. 

Στο εξωτερικό τα ελληνικά αµνοερίφια πουλήθηκαν προς 8€/κιλό, όταν οι τιµές της εγχώριας αγοράς παραµένουν για τρίτη συνεχή χρονιά καθηλωµένες στα 4,50-4,70€/κιλό, µε τους κτηνοτρόφους να αισιοδοξούν ότι την άλλη εβδοµάδα µπορεί να «τσιµπήσουν» µερικά λεπτά και να φτάσουν τελικά στα 5 ευρώ το κιλό.

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν νεαρά ζώα, µέχρι 8 κιλά, έτσι απορρόφησαν αρκετό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, ενώ τα µεγάλα ζώα, 8 έως 15 κιλά, έµειναν για τις ελληνικές σούβλες. 

Οι παραγωγοί διαµαρτύρονται γιατί παρότι εκείνοι πουλούν στα 4-5€/κιλό, το κρέας φτάνει στον καταναλωτή στα 9-12€/κιλό. Επιπλέον, ένα µεγάλο µέρος της κατανάλωσης θα καλυφθεί από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. 

[ads-post]

Αρνιά και κατσίκια θα εισαχθούν από Ρουµανία και Βουλγαρία προς 2-3€/κιλό και θα πουληθούν ως… ελληνικά στις υψηλές τιµές των 9-12€/κιλό. «Υπάρχει µια ανοδική τάση στον ορίζοντα, αλλά οι έµποροι και οι µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ πιέζουν για να κρατήσουν σταθερές τις τιµές και εµφανίζονται ανυποχώρητοι στο να δώσουν αυξήσεις» λέει στον «Αγρότη» ο γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Μπαλάσκας από τη Λάρισα. 

Με µειωµένες τις τιµές στο γάλα και σταθερές αυτές στο κρέας, οι παραγωγοί δεν µπορούν καν να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής. Ετσι κάποιοι προτίµησαν να… χαρίσουν τα νεογέννητα αρνιά και τα κατσίκια σε συγγενείς και φίλους παρά να τα µεγαλώσουν για να τα πουλήσουν το Πάσχα. Οπως αναφέρουν, δεν συµφέρει η εκτροφή ενός νεογέννητου, αφού για να φτάσει σε βάρος τα 10-15 κιλά χρειάζεται περίπου 70€ σε ζωοτροφές και στο τέλος θα πάρουν µόλις 45-65€, ποσό που δεν καλύπτει καν τα έξοδά τους.




Πηγή: www.ethnos.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια