ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Ολοκληρώνεται η έκθεση "Αναφορά στην Γκουέρνικα" στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Ολοκληρώνεται η έκθεση "Αναφορά στην Γκουέρνικα" στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 
«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ» ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ 


Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 ολοκληρώνεται η παρουσίαση της έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Αναφορά στην Γκουέρνικα», μετά την ολιγοήμερη παράτασή της. 

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, περιλαμβάνει έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Λάρισα και στις 7 Μαΐου θα παρουσιαστούν στην Αθήνα στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). 

Ο Μάνος Στεφανίδης, επιμελητής της έκθεσης, στον συνοδευτικό δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Κυριάκος Κατζουράκης, τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, ζωγραφίζει μια σειρά έργων-σχολίων της Guernica. Μοιάζει αυτό το μυθικό έργο του 1937 που σφραγίζει δραματικά μιαν άλλη περίοδο κρίσης -ή καλύτερα φρίκης- και που στοιχειώνει έκτοτε την Ευρωπαϊκή συνείδηση ως απόλυτο ζωγραφικό τοτέμ, να τυραννάει και τη μνήμη και τη φαντασία του ζωγράφου θέλοντας να ξαναϋπάρξει αλλιώς... Η Guernica του Κατζουράκη απλώνεται σε περισσότερες από 40 μικρές και μεγάλες συνθέσεις, αναμοχλεύει τα βασικά σύμβολα της πικασσικής μυθολογίας και αναδεικνύει μια σειρά από καινούρια». 



Επίσης, ο Γιώργος Ι. Μανιάτης αναφέρει σχετικά: «Παραφράζοντας τον Μπωντλέρ, ο Κατζουράκης μπορεί να θεωρηθεί ζωγράφος της σύγχρονης καθημερινότητας, όχι μόνο στο εικαστικό αλλά και στο κινηματογραφικό του έργο. Πρόκειται για την καθημερινότητα όχι ως αποτέλεσμα αισθητηριακής αλλά βιωμένης εμπειρίας... 

Δεν είναι η στερεότυπη καθημερινότητα του πολύβοου άστεος, η πολύχρωμη και θορυβώδης, ασθμαίνουσα και φευγαλέα. Στον Κατζουράκη η καθημερινότητα είναι σκοτεινή, περίκλειστη, τραγικά ουσιώδης, όχι περιττή και φλύαρη. Κυριαρχούν οι τόνοι του γκρίζου χρώματος και του γήινου καφέ μέσα σε χαραμάδες φωτός. Είναι η καθημερινότητα της κρίσης, όχι σαν ρεπορτάζ αλλά ως αίσθηση, ως καθημερινό βίωμα. Ο Κατζουράκης δεν εικονογραφεί, ερμηνεύει». 

[ads-post]

Στο πλαίσιο της έκθεσης μία σπουδαία δωρεά πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του καλλιτέχνη προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Συγκεκριμένα, ο Κ. Κατζουράκης δώρισε το τρίπτυχο έργο «Γκουέρνικα Ι», το οποίο προστέθηκε στο αποθεματικό του Μουσείου Κατσίγρα και πλέον κοσμεί την Πινακοθήκη της Λάρισας. Μάλιστα, για τις ανάγκες της παρουσίασης στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης το έργο θα ταξιδέψει στην Αθήνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Αναφορά στην Γκουέρνικα» έχει μέχρι τώρα γνωρίσει μεγάλη απήχηση στη σχολική κοινότητα. Πλήθος μαθητών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων στην έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έρχονται σε επαφή με το έργο του Πικάσο «Γκουέρνικα» γνωρίζοντας το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του έργου και τους συμβολισμούς του καθώς και την οπτική και τις αναφορές του Κυριάκου Κατζουράκη στο συγκεκριμένο έργο. Οι μαθητές γνωρίζουν και άλλα έργα του δημιουργού των τελευταίων ετών διαφορετικής θεματολογίας που καταδεικνύουν το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό του ύφος, όπως «Η Αλίκη θα μεγαλώσει» εμπνευσμένο από την ιστορία του Lewis Carroll «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και «ο Picasso στην Κρήτη» που αναφέρεται στο μύθο του Μινώταυρου. 



Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-21:00. 

Είσοδος ελεύθερη. 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ 
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2-ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑ 
Τ. 2410 616266, 2410 623615, F. 2410 621204 





Newsroom lariacitynews.GR





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια