ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Διαφορά 6,5 μονάδων μεταξυ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis




Στους νομούς της Μακεδονίας η διαφορά εκτοξεύεται στις 14,3 μονάδες – Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγή με 7,3% -Τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2% - Στην πέμπτη θέση η Χρυσή Αυγή


Στις 6,5% μονάδες καταγράφει τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Η ΝΔ συγκεντρώνει 27,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%. 


Στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες. Στους υπόλοιπους νομούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, η διαφορά είναι «μόλις» στις 4,2 μονάδες. 


Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή, εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. 

[ads-post]

Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). Ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία η δημοσκοπική κατάρρευση είναι παταγώδης.




Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η προέλευση της «μετέωρης ψήφου», το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 22,3%, μέγεθος που μπορεί να αλλάξει ριζικά την τελική εικόνα. Το 29% είναι άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή συσπείρωση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στο 49%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι 84%. Στην πίτα της «μετέωρης ψήφου» μόλις 6% προέρχεται από τη ΝΔ.





Με αυτά τα δεδομένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (μέσος όρος πολλαπλών αναγωγών), η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 5,5 μονάδες, 34% έναντι 28,5%. Το ΚΙΝΑΛ στον σχετικό πίνακα βρίσκεται στο 9%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Χρυσή Αυγή στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 3,5% και η Ένωση Κεντρώων στο 3%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 1,5% και οι ΑΝΕΛ με 1%.




Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36%) έχει ένα οριακό προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ αυθόρμητα «κανένας από τους δύο» απάντησε το 30%. Στην παράσταση νίκης, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς το 70%, ανεξάρτητα από την κομματική του προτίμηση, εκτιμά πως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ.





Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα σχετικά με την προτιμότερη κυβερνητική λύση σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις βουλευτικές εκλογές. Το 38% δηλώνει πως επιθυμεί νέες εκλογές με απλή αναλογική, το 26% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 16% μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 3% δήλωσε πως θα επιθυμούσε μια οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.









Πηγή: www.protothema.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια