ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Τρικκαίων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Τρικκαίων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 691.000 ευρώ

Κ. Αγοραστός «Σημαντικό έργο με περιβαλλοντικό αποτύπωμα»


Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλία καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Τρικκαίων», συνολικού προϋπολογισμού 691.000 ευρώ.

Το έργο εντάσσεται στις «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων: Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσσαλία» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Τρικκαίων, ενώ κύριος και φορέας λειτουργίας του είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.). 

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός 

«εντάξαμε στο ΕΣΠΑ ένα σημαντικό έργο με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία, που θα μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του Δήμου για την καθαριότητα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων) οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 31,3 εκατ. ευρώ, είναι ένα έργο πρωτοπόρο όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην Ελλάδα. Ανάλογες Μονάδες δρομολογούνται σε Λάρισα και Βόλο. Όλες οι υποδομές είναι δημόσιες που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Ακόμη, το σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, δηλαδή όλοι οι οικισμοί αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό». 

[ads-post]

Ο ΣΜΑ Τρικάλων

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα κατασκευαστεί σε γήπεδο έκτασης 8.135 τ.μ στην Τ.Κ. Ριζαριού, εκτός σχεδίου πόλεως, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Η επιλογή για την καταλληλότητα της χωροθέτησης του ΣΜΑ έγινε με κριτήριο την εξυπηρέτηση των περισσότερων δημοτικών κοινοτήτων, την καλή οδική προσβασιμότητα και την ευκολία σύνδεσης με τα δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. 

Ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί την μεταφορά των απορριμμάτων όλων των τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Τρικκαίων, που λόγω απόστασης από τον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας είναι σκόπιμο να αποθέσουν τα οικιακά στερεά απόβλητα μέσω Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Στο έργο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα έργα υποδομής (γεφυροπλάστιγγα, ράμπες ανόδου-καθόδου απορριμματοφόρων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κλπ), η προμήθεια δύο ημιρυμουλκών οχημάτων με συμπίεση και ενός πολυμηχανήματος μεταφόρτωσης ειδικών απορριμμάτων, καθώς και εργασίες σύνδεσης του ΣΜΑ Τρικάλων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΟΚΩ).

Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνονται:

1. Η εναρμόνιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με όσα προβλέπονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ της περιφέρειας Θεσσαλίας και τον εγκεκριμένο ΕΣΔΑ (ΚΥΑ 51373/4684/25-11-2015) καθώς και η εφαρμογή των στόχων της οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012.
2. Η εξοικονόμηση πόρων διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τρικκαίων.
3. Η προστασία του περιβάλλοντος, αφού με τη λειτουργία του ΣΜΑ μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ.
4. Η μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων εντός του ΧΥΤΑ, άρα και η μείωση της πιθανότητας πρόσκλησης ατυχημάτων αλλά και η ευχερέστερη διαδικασία διάστρωσης - συμπίεσης στην περιοχή της καθημερινής διάθεσης των απορριμμάτων.





Newsroom larisacitynews.GR






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια