ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ο Βασιλης Κόκκαλης δηλωνει: "Τέλος στις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι"



Υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη η σχετική υπουργική απόφαση η οποία βάζει τέλος στις ανοιχτές τιμές του βαμβακιού και από την άλλη δίνει μπόνους στο ποιοτικό προϊόν. Την ίδια ώρα θεσμοθετείται ευρωπαϊκό σήμα βάμβακος που θα εξασφαλίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δίνοντας έτσι την δυνατότητα το προϊόν να διατεθεί με καλύτερες τιμές στις διεθνής αγορές.



Σήμερα ο κ. Κόκκαλης παραχώρησε για το θέμα συνέντευξη τύπου έχοντας στο πλευρό του την διοίκηση του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, η οποία δήλωσε την ικανοποίηση της για την συνεργασία και το αποτέλεσμα αυτής. Μάλιστα θα υπάρξουν και κάποιες μικροτροποιήσεις της τελευταίας στιγμής που θα είναι υπέρ των παραγωγών.


Τρία είναι τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης:

Η τιμή πώλησης του προϊόντος κλείνεται με την παράδοση του βαμβακιού στο εκκοκκιστήριο.


Για πρώτη φορά στα χρονικά θεσμοθετείται η πριμοδότηση του ποιοτικού προϊόντος. Η πιστοποίηση θα προσδιοριστεί από τους εκκοκκιστές και τους παραγωγούς με βάση την υγρασία αλλά και το μήκος της ίνας του βάμβακος. Είναι μια συμφωνία που θα γίνει μέσω της διεπαγγελματικής και θα ελέγχεται από την ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με προσωπικό που θα ελέγχει με βάση αυτούς τους κανόνες την ποιότητα.


Ο αγρότης θα μπορεί να συμφωνήσει την τιμή πώληση του βαμβακιού εν όσο αυτό είναι ακόμη σε περίοδο καλλιέργειας. Αυτή είναι μια προαιρετική διαδικασία.


[ads-post]

Μιλώντας για αυτή τη απόφαση ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι «αλλάζουμε το τοπίο και την νοοτροπία της καλλιέργειας επιβραβεύοντας το ποιοτικό προϊόν. Αφήνουμε μεγάλη παρακαταθήκη για το βαμβάκι. Βάλαμε τους σωστούς που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους. Τελειώσαμε με τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι. Ο παραγωγός θα παίρνει κάποια λεπτά επί της τιμής δίνοντας για το ποιοτικό του προϊόν».


Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλοςσημείωσε ότι «ήταν εξαιρετική η συνεργασία με το υπουργείο. Σε σύστημα στην πλήρη του μορφή θα ισχύσει από του χρόνου.»


Ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Καραϊσκος επεσήμανε ότι με το την απόφαση αυτή «δίνεται ταυτότητα στο προϊόν και έχει την δυνατότητα να πάει καλύτερα στις διεθνής αγορές».


Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούλης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «οι ανοιχτές τιμές είναι μία γάγγραινα που μας ταλαιπωρεί στο βαμβάκι και σε άλλα προϊόντα. Ελπίζουμε με αυτή την παρέμβαση να λυθεί το πρόβλημα, να σταματήσουν οι ανοιχτές τιμές και να συνεχίσουμε να πληρωνόμαστε την αξία του βαμβακιού, όπως πρέπει να την πληρωνόμαστε».


Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Γιώργος Βαρδούλης, ο πρόεδρος του εποπτικού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Αποστόλης Δημητριάδης και ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Γιώργος Γκανιάτσας.


Τέλος ξεκαθαρίστηκε ότι αν από οποιαδήποτε πλευρά δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την διεπαγγελματική Βάμβακος η υπουργική απόφαση προβλέπει σημαντικές κυρώσεις.







Πηγη: www.larissanet.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια