ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας αποχαιρετά τον Βαγγέλη Δημητρέα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας αποχαιρετά τον Βαγγέλη Δημητρέα


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα αποχαιρετά με θλίψη τον εικαστικό Βαγγέλη Δημητρέα (1934-2019). 


Ο Βαγγέλης Δημητρέας γεννήθηκε στο Μελήσσι Κορινθίας το 1934. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από το ζωγράφο Βαγγέλη Δράκο στην Καλαμάτα σε ηλικία 14 ετών. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. από το 1958 μέχρι το 1963 με δάσκαλο το Ι. Μόραλη. Το 1967 παίρνει με διαγωνισμό υποτροφία για τη Γαλλία, η υποτροφία αυτή δεν του δίνεται τελικά, και φεύγει για το Παρίσι το Δεκέμβριο του 1967. Ήδη από το 1960 προσπαθεί να κάνει μια κοινωνικότερη ζωγραφική, επιδιώκοντας τη μορφική αρτιότητα αλλά και την εκφραστική οξύτητα, προσπαθώντας να αποφύγει τη γλυκαντική ευπρέπεια. Πρόκειται για μια ζωγραφική πολύ επεξεργασμένη από εικαστική άποψη, σύμφωνα με κανόνες της σύγχρονης τέχνης και με προσωπικό ύφος. Αν και στα έργα του υπάρχει πάντα κάποιο θέμα, το εικονιστικό αποτέλεσμα είναι κάπως δυσανάγνωστο στην πρώτη ματιά. Τα καθαρώς εικαστικά στοιχεία συμμετέχουν σε ένα σύνθετο μηχανισμό διατύπωσης και εκφοράς μηνυμάτων μέσω του εικονιζόμενου θέματος. Η εικόνα δεν παραδίδεται αυτόματα, δεν παρουσιάζεται μόνη. Ο θεατής θα την εντοπίσει ως τμήμα του μηχανισμού, στον οποίο και ο ίδιος πρέπει να συμμετέχει. 

[ads-post]

Δίδαξε αρχικά (1965 -1967) στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΚΤΕ). Επιστρέφοντας από το Παρίσι, δίδαξε σχέδιο στη Σχολή Βακαλό και στην ΑΣΚΤ (1981-1985). Το 1984 εκλέγεται καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης όπου από το 2002 ήταν ομότιμος καθηγητής. 

Ο Βαγγέλης Δημητρέας είχε παρουσιάσει το έργο του στη Λάρισα σε δύο ατομικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα το 1992 και το 2008. Έργα του υπάρχουν στη Συλλογή Αγορών - Δωρεών του Μουσείου. 

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.




Newsroom larisacitynews.GR








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια