ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Προβληματισμός στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας μετά την ολοκλήρωση της σποράς

Προβληματισμός στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας μετά την ολοκλήρωση της σποράς


Προβληματισμός επικρατεί στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας και της επαρχίας Αγιάς και Τυρνάβου στον Νομό Λάρισας, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και της χαλαζόπτωσης το Μ. Σάββατο ένα μεγάλο μέρος των χωραφιών οδηγήθηκε στην επανασπορά (κυρίως όσα σπάρθηκαν πριν από την Κυριακή των Βαΐων).

Το επιπλέον κόστος για τον παραγωγό υπολογίζεται σε 20 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι το ανεβάζουν στα 30 ευρώ/στρέμμα, καθώς λόγω των βροχών αυξήθηκαν τα χορτάρια και θα χρειαστούν επιπλέον εργατικά χέρια για τον καθαρισμό του χωραφιού.

Επίσης, από τις βροχές και την αυξημένη υγρασία στον άξονα Λάρισας-Βόλου εμφανίστηκε σε πολλά χωράφια η μελίγκρα, για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζονται ψεκασμοί.

Οι γεωπόνοι, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή στις ποσότητες, διότι δεν πρέπει να διαταραχθεί το οικοσύστημα και να χαθούν οι ωφέλιμοι οργανισμοί.

Ωστόσο, στα χωριά του κάμπου (Χάλκη, Πλατύκαμπος) επικρατεί αισιοδοξία για καλές στρεμματικές αποδόσεις, αν βοηθήσει βέβαια ο καιρός). Μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο δύο ποτίσματα μικρής διάρκειας, λόγω των βροχών και της υγρασίας.

[ads-post]

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΟΑΣΝΛ έχει επικοινωνήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κόκκαλη, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ, από τους οποίους ζήτησε –λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του φαινομένου, αλλά και το μεταφυτρωτικό στάδιο στο βαμβάκι– να συμπεριληφθεί η επανασπορά του βαμβακιού στα ζημιογόνα αίτια και να υπάρξει αντίστοιχη κάλυψη του κόστους από τον ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα στον νομό Λάρισας αυξήθηκαν κατά 10%-15%, δηλαδή θα φτάσουν τα 360.000-380.000 στρέμματα, ενώ στην Καρδίτσα η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, θα κυμανθεί στο 20%-25%, καθώς η γεωπονική εκτίμηση ανεβάζει τον σχετικό αριθμό στα 500.000 στρέμματα.

Σταθερά τα Τρίκαλα στα 100.000 στρέμματα, όπως και στη Μαγνησία (Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αλμυρός).




Πηγή: www.ypaithros.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια