ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Με επιτυχία η συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νεάπολη Λάρισας (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία η συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νεάπολη Λάρισας (ΦΩΤΟ)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Νεάπολης – Φιλιππούπολης του ΚΚΕ το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουλίου στο 21ο Δημοτικό Σχολείο με θέμα: «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, ο ρόλος της Λάρισας στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ , η θέση του ΚΚΕ και οι θέσεις των άλλων κομμάτων» με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων». 



Στην ομιλία του ο Ε. Βαγενάς σημείωσε ότι: “οι εξελίξεις σε Α.Μεσόγειο, Αιγαίο είναι επικίνδυνες, διαμορφώνουν όρους ακόμα και για θερμό επεισόδιο. Το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ αναδείκνυε πως όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε Λιβύη, Ουκρανία, Συρία, Ιράν κ.ά “οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών”. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, καθησύχαζαν το λαό, ισχυρίζονταν πως με την ενεργή εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέσα από συμφωνίες με το Ισραήλ, που δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης, δήθεν δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι, πως είμαστε “πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης”. Να, όμως, που η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ομολογεί την όξυνση της κατάστασης. 



Οτι και να ισχυρίζεται η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει πως η αστική τάξη της Τουρκίας, τις τελευταίες δεκαετίες με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού κατέλαβε και κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου, προχωρά μεθοδικά τις αξιώσεις και φιλοδοξίες της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πότε με πολιτικές δηλώσεις και σχετικές διπλωματικές κινήσεις, και πότε με τις χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας; 



Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ βρίσκονται σε ένα «ανατολίτικο παζάρι» με την Τουρκία, την οποία πότε με το «μαστίγιο» και πότε με το «καρότο» επιδιώκουν να κρατήσουν μακριά από τους ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Ρωσία; 

Δεν είναι ολοφάνερο, πλέον, πως η επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών» έγινε για να μπει η γειτονική χώρα και τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ; 



Όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την συμφωνία αυτή ως «πιλότο» και για το Αιγαίο και το Κυπριακό, δίνει το στίγμα της «συνδιαχείρισης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου υπό Αμερικανό-ΝΑΤΟϊκό έλεγχο. Στην πραγματικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου προσφέρονται ως «οικόπεδο» προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ”. 

[ads-post]

Όπως τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης για το λαό μας κατάστασης βρίσκεται στις σχέσεις συνεργασίας κι ανταγωνισμού, που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς ισχυρότερων δυνάμεων, που διεξάγεται σήμερα για την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, με τη ενεργή συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που εγγυμονεί σοβαρούς κινδύνους. 



Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο της Λάρισας σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στοχοποιούν το λαό της πόλης, αλλά και κάθε τόπου, όπου υπάρχουν αμερικανο-νατοϊκές εγκαταστάσεις και πρόσθεσε: “Το κουβάρι των αντιθέσεων, στις οποίες έσυρε το λαό μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και την επομένη μέρα των εκλογών ακόμη πιο μπερδεμένο. Άλλωστε κι η ΝΔ, που μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβερνητική διαχείριση, το μόνο παράπονο που έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι “της έχει κλέψει την πολιτική”. Κανείς μας δεν μπορεί να αμφιβάλει, πως οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχτεί μετά τις εκλογές της 7 Ιούλη, θα κινηθεί κάτω από τον ίδιο επικίνδυνο για το λαό «αστερισμό» των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. 



Εκείνο που έχει σημασία είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, που αποκαλύπτει, αντιπαλεύει και κινητοποιεί τους εργαζόμενους ενάντια σ’ αυτή την πορεία και τους κινδύνους κατά του λαού. Γιατί ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανό-νατοϊκό στρατόπεδο, εφαλτήριο για νέους πολέμους, στη μεταφορά στην Ελλάδα πυρηνικών όπλων κι άλλων δολοφονικών μηχανών. Ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού, υπέρ της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς, κόντρα στις αλλαγές συνόρων και στις αιματοχυσίες που σχεδιάζονται στα πλαίσια των αντιπαραθέσεων των αστικών τάξεων για τους ενεργειακούς πόρους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τις άλλες υποδομές, για τα μερίδια των αγορών. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη δύναμη του λαού, το ΚΚΕ, ακόμα πιο ισχυρό παντού!» 



Αναλυτικά στην ομιλία του ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής:

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας. Οι θέσεις του ΚΚΕ και η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Στη σημερινή εκδήλωση θα εστιάσουμε στα ζητήματα των εξελίξεων στην περιοχή μας, στις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και στη στάση, που κρατούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

Βλέπουμε πως οι εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι επικίνδυνες! Η παρουσία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Πορθητής-Φατίχ» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η πραγματοποίηση γεώτρησης, αλλά και οι κινήσεις του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην περιοχή συνιστούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τους σχεδιασμούς της τουρκικής άρχουσας τάξης και στο Αιγαίο διαμορφώνουν όρους ακόμα και για θερμό επεισόδιο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ αναδείκνυε πως σε περιβάλλον σύγκρουσης ισχυρών δυνάμεων και ενεργειακών μεγαθηρίων, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράν και αλλού “οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών”. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, καθησύχαζαν το λαό, ισχυρίζονταν πως με την ενεργή εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέσα από συμφωνίες με το Ισραήλ, που δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης, δήθεν δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι, πως είμαστε “πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης”. 

Πριν λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας, για να καθησυχάσει μιλούσε για “τζούφιες” εξορύξεις των Τούρκων και πιο πριν, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, έλεγε πως υπάρχει συμφωνία αποκλιμάκωσης με την Τουρκία.

Να, όμως, που η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ομολογεί την όξυνση της κατάστασης και το ΚΚΕ ζήτησε να ενημερωθεί για τους πραγματικούς λόγους της συνεδρίασης και το περιεχόμενο της. 

Οτι και να ισχυρίζεται η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει πως η αστική τάξη της Τουρκίας, τις τελευταίες δεκαετίες με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού κατέλαβε και κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου, προχωρά μεθοδικά τις αξιώσεις και φιλοδοξίες της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πότε με πολιτικές δηλώσεις και σχετικές διπλωματικές κινήσεις, και πότε με τις χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας; 

Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ βρίσκονται σε ένα «ανατολίτικο παζάρι» με την Τουρκία, την οποία πότε με το «μαστίγιο» και πότε με το «καρότο» επιδιώκουν να κρατήσουν μακριά από τους ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Ρωσία; 

Δεν είναι ολοφάνερο, πλέον, πως η επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών» έγινε για να μπει η γειτονική χώρα και τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ;

Όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την συμφωνία αυτή ως «πιλότο» και για το Αιγαίο και το Κυπριακό, δίνει το στίγμα της «συνδιαχείρισης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου υπό Αμερικανό-ΝΑΤΟϊκό έλεγχο. Στην πραγματικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου προσφέρονται ως «οικόπεδο» προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Λένε, κάποιοι: “Δεν πειράζει. Αν είναι να μην γίνει πόλεμος, ας είμαστε και υποχωρητικοί, ας πάμε και σε συνδιαχείρηση του Αιγαίου”. Από την άλλη μεριά ακούγεται αντίλογος “για να μην γίνει πόλεμος πρέπει να δείξουμε σκληρή πυγμή, να πάρουμε κι άλλα όπλα, να γίνουμε πιο ισχυροί στρατιωτικά, να δείξουμε και τσαμπουκά”.

Όμως, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, σ’ αυτές τις συνθήκες το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «ενδοτισμός/συνδιαχείρηση» ή «σκληρή πυγμή/λεονταρισμοί» από την άλλη. Και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα κι αποπροσανατολιστικά!

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα “τι πρέπει να γίνει σήμερα;” πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί φτάσαν τα πράγματα εδώ που φτάσαν; Τι είναι αυτό, που μας φέρνει κοντά στον κίνδυνο ενός πολέμου;

Κάποιοι μας λένε πως είναι ο Ερντογάν, που είναι ένας «αστάθμητος παράγοντας», ένας «ψυχοπαθής» κι επικίνδυνος πολιτικός. Αυτοί, όμως, που τα λένε αυτά κάνουν πως δεν παρατηρούν ότι κι επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Κιλιντσάρογλου, συναγωνίζεται με τον Ερντογάν στην εθνικιστική υστερία, στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. 

Κάποιοι άλλοι μας λένε πως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τώρα έχουμε εκλογές, κι εδώ και στην Τουρκία, είναι οι επαναληπτικές δημοτικές στην Κωνσταντινούπολη και το εντάσσουν εκεί. Αυτοί, μοιάζει να ξεχνούν πως οι «γκρίζες ζώνες», με τις οποίες η Τουρκία προβάλει αξιώσεις στο Αιγαίο, δεν είναι μια νέα κατάσταση, αλλά κάτι που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. 

Να θυμίσω πως την Ελλάδα και την Τουρκία τις έχωσαν μαζί στο ΝΑΤΟ στα 1952, με το πρόσχημα πως αυτή η εξέλιξη θα βάλει ένα τέλος στις ελληνοτουρκικές εντάσεις και προβλήματα και θα οικοδομήσει μια σχέση «συμμαχίας» με την Τουρκία. Τι έχουμε, όμως, σήμερα, μετά από τόσα χρόνια;

Έχουμε η Τουρκία, αλλά και το ΝΑΤΟ, να μην αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των υδάτων της χώρας από τουρκικά σκάφη κάθε χρόνο. Έχουμε την Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που αυτή εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας και, βέβαια, να συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έκθετη, όχι μόνον γιατί κάλεσε τον Ερντογάν στην Ελλάδα, δίνοντας του την ευκαιρία από το ίδιο το προεδρικό μέγαρο να προβάλλει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του στο Αιγαίο, αλλά γιατί καλλιεργεί στον ελληνικό λαό ένα κλίμα εφησυχασμού, πότε λέγοντας πως τα προβλήματα επιλύονται μέσω του διαλόγου, ή πως οι ισχυροί δήθεν «σύμμαχοί» μας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν θα μας αφήσουν έτσι, θα μας υπερασπιστούν, και πότε με λεονταρισμούς, όπως ήταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κοινή επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας στο Καστελόριζο, πριν κάποιο διάστημα, με τη συνοδεία και των κυβερνητικών βουλευτών και της φασιστικής ΧΑ…

Ποιες οι αιτίες αυτής της κατάστασης;Εδώ, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δούμε τις σχέσεις, που έχουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών. Οι κυρίαρχες τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σχέσεις που διέπονται πότε από τη συνεργασία (με τις "πανστρατιές" κυβερνητικών παραγόντων και επιχειρηματιών, στις διάφορες συνεδριάσεις του "Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας") και πότε από τον ανταγωνισμό. 

Δεν είναι μυστικό, μας το δηλώνουν άλλωστε διαρκώς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι η αντιπολίτευση της ΝΔ, που εκπροσωπούν τα ίδια αστικά συμφέροντα, πως επιδιώκουν η αστική τάξη της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και των σχέσεων με τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επωφελούμενη και από την δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Τουρκία, κι από την άλλη βλέπουμε τις φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Τουρκίας. 

Η αστική τάξη της γειτονικής χώρας, επίσης επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι απλώς περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Σε λίγες μέρες ο Ερντογάν θα συναντήσει τον “διαβολικά καλό κύριο Τραμπ”, όπως τον χαρακτήρισε ο Τσίπρας, στη Σύνοδο των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών.

Η αστική τάξη της Τουρκίας, που προβάλει τις δικές της φιλοδοξίες, όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τμήμα του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει, όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επιδιώκοντας και τη «ντε γιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά σήμερα έχει εισβάλει και διατηρεί στρατούς κατοχής σε 3 χώρες, εκτός της Κύπρου, στο Ιράκ και στη Συρία. Στέλνει στρατεύματα και φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας, όπως στο Κατάρ, στη Σομαλία, στην Αλβανία. Από την άλλη επιδιώκει να αξιοποιήσει για τα σχέδιά της τα ζητήματα του θρησκεύματος και των μειονοτήτων.

Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά τονίσει πως οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας, δεν πρέπει να προσδοκούν κάτι από αυτά τα περιφερόμενα ελληνοτουρκικά υπουργικά επιτελεία, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, μέσα από τη ληστεία των κόπων των εργαζομένων. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν και από την επικίνδυνη εμπλοκή σε πολεμικούς σχεδιασμούς, από τους οποίους μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί, γιατί αυτοί είναι που “πληρώνουν το μάρμαρο” σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Τέτοιοι, π.χ. επικίνδυνοι σχεδιασμοί είναι αυτοί που προβάλλει η αστική τάξη της Τουρκίας με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με τη λογική των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, αλλά και της αξιοποίησης κατά το δοκούν των μειονοτικών ζητημάτων.

Βαριά τη «σκιά» της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνει και η εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς κι ο σκληρός ανταγωνισμός των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα μερίδια των αγορών, τα κοιτάσματα του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και τους δρόμους μεταφοράς. 

Εδώ, μέσα σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό είναι χωμένη κι η χώρα μας, για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που κρατάνε στα χέρια τους τα “κλειδιά” της οικονομίας και της αληθινής εξουσίας! Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) και η σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ) υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα. Να γιατί το ερώτημα, το πραγματικό ερώτημα που τίθεται στο λαό στις παραμονές των εκλογών της 7ης Ιούλη είναι αν θα εξακολουθεί η εξωτερική πολιτική, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να είναι «πεδίο» κερδοφορίας για μια χούφτα μεγάλων επιχειρηματιών και τις διεθνείς συμμαχίες τους, όπως είναι η συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, η ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ; 

Ή αν θα δυναμώσει η πάλη για τον απεγκλωβισμό από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέχρι την ανατροπή, την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες, που κατά την εκτίμησή μας μπορεί να επιβάλει ο εργαζόμενος λαός με την εξουσία του. 

Τώρα πρέπει και μπορούμε, με ισχυρό ΚΚΕ, να βάλουμε τις βάσεις για να αλλάξει η κατάσταση, να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, των λαών όλης της περιοχής μας ενάντια στον κοινό εχθρό – τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, που προκαλούν τους πολέμους, που διαλύουν χώρες, που ξεκληρίζουν λαούς, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους. 

Λένε κάποιοι φίλοι: “Μα μπορούν να γίνουν αυτά; Δεν βλέπετε τον αρνητικό συσχετισμό στον κόσμο;” Απαντάμε: Τον βλέπουμε, μα δεν υποτασσόμαστε σ’ αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης! Γνωρίζουμε πως οι λαοί έχουν τη δύναμη να τον αλλάξουν! Μπορούμε να τους ανατρέψουμε! 

Να γιατί εκείνο που έχει σήμερα σημασία τώρα είναι η ενίσχυση και στις εκλογές του ΚΚΕ, της μόνης πολιτικής δύναμης, που αποκαλύπτει, αντιπαλεύει και κινητοποιεί τους εργαζόμενους ενάντια σ’ αυτή την καταστροφική για το λαό ευρωατλαντική πορεία.

Η 4χρονη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθήθηκε με την «ταμπέλα» της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» είχε την ίδια «πυξίδα» με τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η «πυξίδα» αυτή δεν ήταν άλλη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης και των συμμαχιών της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως:

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τη βάση της Σούδας, για να «αξιοποιηθούν» σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Ετσι, π.χ. επί κυβερνητικής «θητείας» ΣΥΡΙΖΑ φορτώθηκαν από τη βάση της Σούδας οι πύραυλοι που οι αμερικανοί εξαπέλυσαν κατά του λαού της Συρίας τον περασμένο Απρίλη του 2018.
  • Εδωσε το αεροδρόμιο της Λάρισας για τα «μη επανδρωμένα» αεροπλάνα των ΗΠΑ και το Στεφανοβίκειο (Μαγνησία), ως βάση ελικοπτέρων .
  • Εκσυγχρόνισε τη βάση του Άραξου, που μπορεί να «φιλοξενήσει» πυρηνικά όπλα.
  • Συμφώνησε για νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη κ.ά.
  • Συμμετέχει ενεργά σε όλους τους σχεδιασμούς και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά άλλων λαών, ξοδεύοντας για «στρατιωτικές δαπάνες», που επί της ουσίας είναι δαπάνες για το ΝΑΤΟ, 4 δις ευρώ το χρόνο, έναν πακτωλό χρημάτων, την ώρα που ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν δυνατότητες για στοιχειώδη κάλυψη κοινωνικών αναγκών σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση.
  • Μόνο για τον εκσυγχρονισμό 5 αεροπλάνων «αεροναυτικής συνεργασίας», που κατά ομολογία του τότε Υπουργού Αμυνας, προσφέρονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, συμφώνησε να δοθούν 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε σε «μεντεσέ» των ξένων προς τον λαό συμφερόντων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως απέδειξε η «συμφωνία των Πρεσπών», που έγινε για την ενσωμάτωση αυτής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ και στα πλαίσια της «κόντρα» τους με τα ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων ισχυρών δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
  • Προώθησε την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, που δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης.
  • Ενεργά συμμετέχει στο πλαίσιο της λεγόμενης “Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας” (Permanent Structured Cooperation-PESCO) της ΕΕ κι έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17. Μεταξύ άλλων έσπευσε να δηλώσει την Ελλάδα φιλοξενούσα χώρα σχολής πρακτόρων της ΕΕ.


Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, 
το κουβάρι των αντιθέσεων, στις οποίες έσυρε το λαό μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και την επομένη μέρα των εκλογών ακόμη πιο μπερδεμένο. Άλλωστε κι η ΝΔ, που μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβερνητική διαχείριση, το μόνο παράπονο που έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι “της έχει κλέψει την πολιτική”.

Ας δούμε, όμως, λίγο πιο προσεκτικά το ρόλο της Λάρισας στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τι έχουμε εδώ στην πόλη και στο νομό μας;

1ον) Στην 110 πτέρυγα μάχης έχουμε τα αμερικάνικα μη επανδρωμένα αεροπλάνα

Καταρχήν να σημειώσουμε πως τα “μη επανδρωμένα αεροπλάνα” χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ στον εγκληματικό πόλεμο που αυτές εξαπέλυσαν κατά του λαού του Βιετνάμ. Οι αμερικάνοι, για να μπορέσουν να ξεμπερδέψουν με το αντάρτικο κίνημα, που στηριζόταν και από το αγροτικό στοιχείο, από τα χωριά, που υπήρχαν μέσα στα δάση και τις ζούγκλες του Βιετνάμ, έριχναν, όπως και στην Ελλάδα, τις ναπάλμ (εμπρηστικές βόμβες). Κι αυτές, όμως, στις συνθήκες του Βιετνάμ, που το κλίμα είναι υγρό και συχνά βροχερό, δεν έκαναν καλή δουλιά, οπότε αποφάσισαν να ψεκάσουν τα δάση με τον λεγόμενο “πορτοκαλί παράγοντα”. Ένα χημικό, που δηλητηριάζει ανθρώπους, ζώα και φυτά. Μέχρι και σήμερα, 50 και πλέον χρόνια μετά τον πόλεμο, γεννιούνται στο Βιετνάμ μωρά με φριχτές τερατογενέσεις, εξαιτίας αυτού του εγκλήματος.

Πρώτα έστελναν αεροσκάφη με φωτογραφικές μηχανές, για να ελέγξουν αν στα δάση υπάρχουν αντιαεροπορικά όπλα των ανταρτών, κι όταν σιγουρεύονταν πως δεν υπάρχουν σήκωναν στη συνέχεια τα αεροσκάφη, που ψέκαζαν τον δηλητηριώδη “πορτοκαλί παράγοντα”.

Σήμερα αυτές οι μηχανές του θανάτου, έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και φέρουν σύγχρονα κατασκοπευτικά όργανα ακόμη και οπλισμό, κι ελέγχονται και καθοδηγούνται με τη βοήθεια που δίνουν στους ελεγκτές τους οι δορυφόροι. Κάθε ένα από αυτά τα αεροπλάνα, που όχι τυχαία τα λένε και “Θεριστές”, με την έννοια του θανάτου, που “θερίζει”, είναι πανάκριβα, η αξία τους φτάνει τα 17 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και θεωρούνται «προπομπός» σημαντικότερων στρατιωτικών επιχειρήσεων, από τη στιγμή που φέρουν όπλα, μπορούν να κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις. Υπολογίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή τους από αυτά τα φονικά μηχανήματα σε πολέμους και συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Όταν αυτές οι φονικές μηχανές πετούν από τη Λάρισα μπορούν να δράσουν σε μεγάλη ακτίνα δράσης από τα σύνορα της Ρωσίας έως τα βάθη της Αφρικής ή την Μέση Ανατολή, όπου τώρα υπάρχει νέα ανάφλεξη. Δηλαδή καλύπτουν διάφορα “ανοιχτά μέτωπα”, αλλά και “παγωμένες εστίες” πολέμων, στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρασίας, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής. 

2ον) Έχουμε το λεγόμενο “Ευρωπαϊκό στρατηγείο” στην 1η Στρατιά. 

Αυτό το Ευρωστρατηγείο, που λειτουργεί στην πόλη μας, εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΕ να συγκροτήσει το δικό της ευρωστρατό, που, βέβαια, θα είναι σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ. Που διακρίθηκε αυτό το στρατηγείο; Διακρίθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όταν έγινε η στρατιωτική επέμβαση της «Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Δύναμης» της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα εμφύλιες συγκρούσεις που προηγούμενα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, και η οποία συντονίστηκε από το ευρωενωσιακό στρατηγείο της Λάρισας. Στόχος των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών ήταν και είναι να βάλουν στο χέρι τον πλούσιο ορυκτό πλούτο της Αφρικής. 

3ον) στον Τύρναβο υπάρχει έως το 2020 Στρατηγείο της δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Τι “φρούτο” είναι πάλι αυτό; Είναι μια ειδική δύναμη ενός συνασπισμού χωρών, που συγκροτήθηκε το 1996, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Στη συνεργασία συμμετέχουν σήμερα 16 χώρες της περιοχής και βέβαια οι ΗΠΑ! Εχουν δημιουργήσει μια Ταξιαρχία πολυεθνικών δυνάμεων αυτών των χωρών, που είναι επιφορτισμένη με το καθήκον τις στρατιωτικής επέμβασης σε περιοχές, όπου “κινδυνεύει η ειρήνη”, υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, για να “προστατεύσει” τάχατες τον πληθυσμό. Ωστόσο, αν δει κάποιους “τα ψιλά γράμματα” στους σκοπούς της, είναι ο στενός συντονισμός με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τι σημαίνει αυτή η «αξιοποίηση» της Λάρισας από τους αμερικάνους, νατοϊκούς κι ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σε συνθήκες που αυξάνει π.χ. η ένταση με το Ιράν, που έχει πει ότι θα χτυπήσει, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε άλλες χώρες; 

Τι σημαίνει για το λαό της Λάρισας αυτή η στρατιωτική “αναβάθμιση”, όταν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αυξάνουν την ένταση με τη Ρωσία και επεξεργάζονται ακόμη και σχέδια “πρώτου πυρηνικού πλήγματος” σε βάρος της; Η Ρωσία έχει δηλώσει, ότι όπου υπάρχουν βάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, αυτές οι βάσεις βρίσκονται στο στόχαστρό της.

Όλα αυτά, λοιπόν, σημαίνουν, πολύ απλά ότι στοχοποιείται ακόμη περισσότερο η Λάρισα και ο λαός της, όπως στοχοποιείται, βέβαια, κι η Σούδα κι οι άλλες αμερικανό-νατοϊκές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. 

Κι αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή πιθανόν της ΝΔ αύριο, αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή. 

Για ποιο λόγο; Μα για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, μέσα από τις συμμαχίες που αυτή έχει επιλέξει. 

Να, λοιπόν, ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει πως τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν συμπίπτουν καθόλου με τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της.

Μήπως είδατε κανένα άλλο κόμμα στη χώρα, ή στην περιοχή μας να αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα; Αν μιλά για τους κινδύνους που προκύπτουν για το λαό μας και τους άλλους λαούς;

Οχι βέβαια! 

Όλα τα κόμματα, ακόμη κι αυτά που εμφανίζονται με το μανδύα του “αριστερού και ριζοσπαστικού”, ο ΣΥΡΙΖΑ (χθες), το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη σήμερα, έχουν πλήρως αποδεχτεί τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς. Λένε και καμία μπαρούφα του είδους που λέει στο πρόγραμμά του το ΜΕΡΑ25, ότι θα κάνει – λέει - “υπεύθυνη κυβερνητική ανυπακοή”, κι εξηγεί ότι αυτό σημαίνει “την έξυπνη χρήση του βέτο σε ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όσο οι «μεγάλες δυνάμεις» αρνούνται να εγγυηθούν τα σύνορα της χώρας”. Λες και οι άλλοι θα κρέμονται από τα χείλη του Βαρουφάκη, αν θα βάλει βέτο ή όχι στην ΕΕ. Λες και οι άλλοι, οι “ισχυροί”, αυτούς που κι αυτός τους αποδέχεται ως “προστάτες”, θα αναλάβουν να μας “εγγυηθούν” κάτι χωρίς να αναλάβουν το ρόλο του διαχειριστή και εμπόρου των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αλλά το ζήτημα, είναι ποιος από τους “προστάτες” θα μας προστατέψει;

Βεβαίως τα κόμματα “μιας χρήσης”, κάνουν τη δουλιά τους και μετά “στερεύουν”, όπως είδαμε π.χ. με το Ποτάμι κ,ά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να φυλαχτούν κι από αυτά, που εμφανίζονται ως “νέα” και ολίγον “ρηξικέλευθα”, με - όπως λένε “υπεύθυνη ανυπακοή” - δηλαδή, όπως λέμε εμείς, “ολίγον έγκυοι”. Αυτά αξιοποιούνται ως αναχώματα για να εμποδιστεί η δυναμική της ριζοσπαστικοποίησης του λαού.

Υπάρχουν, βέβαια, κι οι κλασσικές αστικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κοκ), σε μια προσπάθεια “το μαύρο να γίνει άσπρο”, ισχυρίζονται πως τα «εθνικά μας συμφέροντα» επιβάλουν μια τέτοια προδιαγεγραμμένη διαδρομή στα πλαίσια του ευρωατλαντισμού. Ισχυρίζονται πως μέσα από αυτή τη γραμμή στην εξωτερική πολιτική η χώρα μας «αναβαθμίζεται». Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει το απορρυπαντικό για το ξέπλυμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όσα έχει κάνει.


  • Όμως, ποια «εθνικά συμφέροντα» επιβάλλουν η χώρα μας να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καταστρέφοντας γειτονικές χώρες, όπως η Λιβύη και η Συρία;
  • Ποια «εθνικά συμφέροντα» εξυπηρετούνται με τη συμμετοχή της χώρας στην νατοϊκή «περικύκλωση» της Ρωσίας και στους εμπορικούς πολέμους με τις κυρώσεις εναντίον της, που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και ΕΕ;
  • Ποια «εθνικά συμφέροντα» επέβαλαν τη διατήρηση του σπέρματος των αλυτρωτισμών στη «συμφωνία των Πρεσπών», με την απαράδεκτη αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας/ιθαγένειας»;
  • Ποια «εθνικά συμφέροντα» προωθούνται με την ανακήρυξη της «συμφωνίας των Πρεσπών», που χαρακτηρίζεται «πιλότος» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό;


Φαίνεται πεντακάθαρα, πως αυτό που τα κόμματα του ευρωατλαντισμού αποκαλούν «εθνικά συμφέροντα» είναι τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ κι εκείνης της μειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας, που λυμαίνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και κρατά στα χέρια της τα πραγματικά «ηνία» της εξουσίας.

Το «αντάλλαγμα», που δήθεν παρέχεται στο λαό μας, της «ειρήνης και ασφάλειας», της υπεράσπισης από τους ξένους «προστάτες» των εθνικών συνόρων μας, είναι πέρα για πέρα κάλπικο.

ΟΙ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κάθε άλλο παρά είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια, την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση σε Ουκρανία και Γεωργία, όπου οι ίδιοι «προστάτες», εγγυούνταν τον «δρόμο» προς την «ασφάλεια και την ειρήνη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τίναξαν αυτές τις χώρες στον αέρα. Στα 3 «κόπηκε» η Ουκρανία (Ουκρανία, Κριμαία – που ενσωματώθηκε στη Ρωσία, Ντονμπας – που έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» του από το Κίεβο), στα 3 και η Γεωργία (Γεωργία, Αμπχαζία και Νότια Οσετία).

Μα, για να έρθουμε και πάλι στα δικά μας, μήπως λύθηκαν τα ζητήματα της χώρας με την Τουρκία, που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ εδώ και 67 χρόνια, ή με την Αλβανία, που εδώ και πάνω από 10 χρόνια είναι στο ΝΑΤΟ;

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Κανείς μας δεν μπορεί να αμφιβάλει, πως οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχτεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιούλη, θα κινηθεί κάτω από τον ίδιο επικίνδυνο για το λαό «αστερισμό» των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Άλλωστε είναι φανερό πως ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «σφάζονται στην ποδιά» των ΗΠΑ, για το ποιός είναι το «πιο καλό παιδί» τους.

Να γιατί εκείνο που έχει σημασία τώρα είναι η ενίσχυση και στις εκλογές του ΚΚΕ, της μόνης πολιτικής δύναμης, που αποκαλύπτει, αντιπαλεύει και κινητοποιεί τους εργαζόμενους ενάντια σ’ αυτή την πορεία και τους κινδύνους κατά του λαού. Γιατί ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει:

  • Ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στους κινδύνους, που προκύπτουν για το λαό από αυτή την εξέλιξη.
  • Ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανό-νατοϊκό στρατόπεδο, εφαλτήριο για νέους πολέμους, στη μεταφορά στην Ελλάδα πυρηνικών όπλων κι άλλων δολοφονικών μηχανών.
  • Ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
  • Ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού, υπέρ της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό και σε όλους τους λαούς, κόντρα στις αλλαγές συνόρων και στις αιματοχυσίες που σχεδιάζονται στα πλαίσια των αντιπαραθέσεων των αστικών τάξεων για τους ενεργειακούς πόρους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τις άλλες υποδομές, για τα μερίδια των αγορών.
  • Ισχυροποίηση της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, ενάντια στις αστικές τάξεις, στις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Ισχυροποίηση των προσπαθειών για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα.


Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη δύναμη του λαού, το ΚΚΕ, ακόμα πιο ισχυρό παντού!





Newsroom larisacitynews.GR






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια