ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Κάλεσμα για συμμετοχή στην έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας

Κάλεσμα για συμμετοχή στην έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» διοργανώνουν από τον Οκτώβριο 2019 την έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». 

Η Ελληνική Μόδα, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε δεκαετία, είτε για την ανάγκη τεκμηρίωσης εθνικής ταυτότητας είτε για τη συνέχεια του πολιτιστικού παρελθόντος που χανόταν, το ύφος και η αισθητική επιζητούσαν μια ευρωπαϊκή-ελληνική ταυτότητα, κυρίως από προσωπική πρωτοβουλία των δημιουργών και λιγότερο από την παρότρυνση και υποστήριξη του κράτους. Σταθερό σημείο αναφοράς, επηρεασμού και ως εκ τούτου έμπνευσης, αποτελούν όλες οι ιστορικές περίοδοι της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού, αστικού και λαϊκού, που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας: από τη Μινωική, Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τους αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, μετά τον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821, και τα χρόνια που ακολούθησαν ως τις αρχές του 20ού αιώνα. 

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 120 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους έμπνευσης και το μοναδικό κάθε φορά αποτέλεσμα του δημιουργού και του προσωπικού ύφους του. Ακόμη και η επιλογή των υλικών, ο τρόπος ύφανσής τους, η χρωματική κλίμακα, ο τρόπος βαφής, τα κεντήματα ή τα πλεκτά ως σημαντικό στοιχείο της λαϊκής χειροτεχνίας -τα οποία παραπέμπουν σε ανάλογα του κοντινού η μακρινού ελληνικού παρελθόντος- έχουν τον λόγο ύπαρξής τους σε αυτήν την έκθεση. Επομένως, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή ακριβώς η αναζήτηση και μελέτη της διαφορετικής έκφρασης της κάθε επιρροής στο πέρασμα των δεκαετιών, από το 1920 ως το 2020 και του διαφορετικού στίγματος που αφήνει στο κάθε ένδυμα. 

[ads-post]

Μία σημαντική και καινοτόμα πρωτοβουλία του Δικτύου, αποτελεί η δημιουργία ενός ειδικού χώρου μέσα στην μουσειακή έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας». Στο χώρο αυτό, κάθε δεκαπέντε μέρες θα εγκαινιάζεται και θα προβάλλεται διαφορετική περιοχή της χώρας. 

Σε συνεργασία με τα περιφερειακά επιμελητήρια, θα επιλέγονται και θα παρουσιάζονται τοπικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μόδας, μέσα από σύγχρονες δημιουργίες υψηλής αισθητικής με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Ιωάννα Παπουτσή, η οποία θα συντονίσει το έργο (email: ipapoutsi@ime.gr, T: 212 254 3187, Κ: 6982540048).






Newsroom larisacitynews.GR







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια