ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Για ποιο λόγο σε κάποιους αρέσουν τα επώδυνα και σκληρά σεξουαλικά παιχνίδια

Για ποιο λόγο σε κάποιους αρέσουν τα επώδυνα και σκληρά σεξουαλικά παιχνίδια



Τι κοινό έχει ο πόνος με την απόλαυση και γιατί κάποιοι άνθρωποι προτιμούν το «σκληρό» ερωτικό παιχνίδι ως τρόπο για να ενισχύσουν την ηδονή; Η απενοχοποίηση του σεξ κρύβεται στη... βιολογία!



Δεν είναι ασυνήθιστο, ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση, τα ζευγάρια να αναζητούν νέους τρόπους για να τονώσουν την ερωτική τους ζωή. Άλλα, πάλι, μπαίνουν από νωρίς στα περίεργα -για κάποιους- μονοπάτια, καταφεύγοντας στον πόνο, ως μέσο «ενίσχυσης» της σεξουαλικής απόλαυσης και διέγερσης. Αυτός ο πόνος μπορεί να προέρχεται είτε από πρακτικές BDSM, είτε απλώς μια περιστασιακή εμπειρία για την ανανέωση της σεξουαλικής καθημερινότητας.

Πώς όμως μπορεί ο πόνος να είναι ευχάριστος; Σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, ο πόνος στον άνθρωπο λειτουργεί ως ένα εκτεταμένο σύστημα προειδοποίησης για τον κίνδυνο μιας άμεσης φυσικής απειλής. Η αίσθηση του πόνου από ένα κάψιμο, για παράδειγμα, μάς αποθαρρύνει από το να μπούμε μέσα στη φωτιά ή να πιούμε βραστό νερό.

Όταν, όμως, λαμβάνουμε υπόψιν την ανθρώπινη φυσιολογία, βλέπουμε ότι ο πόνος και η απόλαυση έχουν περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε.

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η αίσθηση τόσο του πόνου όσο και της απόλαυσης ενεργοποιούν τους ίδιους νευρωνικούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο, καθώς αλληλεπιδρούν εξίσου με τους υποδοχείς ντοπαμίνης και οπιοειδών οι οποίοι ρυθμίζουν τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στις συμπεριφορές που προκαλούν αίσθημα ανταμοιβής όπως το φαγητό, το ποτό και το σεξ.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η «απόλυτη» αίσθηση που βιώνουν οι άνθρωποι που διεγείρονται σεξουαλικά μέσω επώδυνων εμπειριών είναι παρόμοια με αυτή που βιώνει κι ένας αθλητής όταν φτάνει το σώμα του σε οριακό σημείο.

[ads-post]


Ψυχολογικά οφέλη

Υπάρχει, όμως, και μια πολύπλοκη ψυχολογική πλευρά στην απόλαυση μέσω της αίσθησης του πόνου. Πρώτα από όλα, μια επώδυνη εμπειρία για έναν άνθρωπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνει η διέγερση μέσω του πόνου.

Για παράδειγμα, το κόψιμο με το μαχαίρι ή ο πόνος μετά από ένα χειρουργείο, δεν είναι ευχάριστος πιθανότατα για κανέναν. Όταν, όμως, κάποιος βιώνει τον σωματικό πόνο σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει και θετικά συναισθήματα, η αίσθηση του πόνου στην ουσία μειώνεται.

Για πολλούς ανθρώπους, το «σκληρό» σεξουαλικό παιχνίδι τους επιτρέπει να χαλαρώσουν και να αποστασιοποιηθούν από τις καθημερινές τους ανησυχίες.

Επομένως, το σεξ με έναν αξιόπιστο σύντροφο και τα θετικά συναισθήματα που συνδέονται με την πράξη ενδεχομένως μειώνει την αίσθηση του πόνου που προκαλείται από το «σκληρό» σεξουαλικό παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή, ο πόνος που βιώνεται με τη θέληση του εκάστοτε ερωτικού παρτενέρ κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του, με τη βασικότερη να είναι το δέσιμο που δημιουργείται μεταξύ των δύο συντρόφων.

Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, μάλιστα, βρήκαν ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν συναινετικά σε σαδομαζοχιστικές πράξεις ως μέρος του ερωτικού παιχνιδιού βίωναν αυξημένη την αίσθηση του δεσίματος με τους συντρόφους τους, όπως και τη συναισθηματική εμπιστοσύνη.






Πηγή: ygeiamou.gr 







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια