ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Μειωμένη φέτος η παραγωγή αμυγδάλου στη Λάρισα

Μειωμένη φέτος η παραγωγή αμυγδάλου στη Λάρισα


Καιρός και ασθένειες φαίνεται ότι για την ώρα δεν πλήττουν ιδιαίτερα την καλλιέργεια αμυγδάλου, αφού η υψηλή θερμοκρασία φαίνεται να στεγνώνει την υγρασία που αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα προσβολών για το φυτό.

Ωστόσο, κατά τόπους ούτε η αμυγδαλιά έμεινε ανεπηρέαστη είτε από προσβολές είτε από τις κλιματικές συνθήκες.

Ενάμιση σχεδόν μήνα πριν από την αρχή της συγκομιδής, τα αμύγδαλα βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, με τον σχηματισμό να οδεύει στο τέλος του και τους παραγωγούς να παρέχουν τις απαραίτητες φροντίδες στο φυτό, οι οποίες σταδιακά περιορίζονται αφού έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες λιπάνσεις.

«Η φετινή παγωνιά πήγε λίγο πίσω όλες τις παραγωγές, οπότε ίσως μαζέψουμε και στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου», σχολίασε ο Πασχάλης Νατσίδης, παραγωγός από τη Νέα Λεύκη Λάρισας, αναφερόμενος στα τερτίπια του καιρού.


Aόρατος εχθρός

Στις καιρικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή, ως επί το πλείστον, αποδίδουν το στέγνωμα των δέντρων σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνα οι παραγωγοί, που βλέπουν τη φετινή παραγωγή να έρχεται μειωμένη.

«Αν το δούμε συνολικά, θα πούμε ότι κανείς δεν ξέρει τι έγινε», δήλωσε ο παραγωγός και τελειόφοιτος Γεωπονίας, Γιάννης Λανάρας, συμπληρώνοντας ότι κατά 99% οφείλεται στο κλίμα.

«Ίσως επηρέασε ο αέρας κάπου στη γονιμοποίηση, αφού δεν είχαν αρκετό άνθος», συνέχισε ο παραγωγός, μέλος της οικογένειας που διατηρεί την Agronuts, επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας αμυγδάλου και ξηρών καρπών, που δραστηριοποιείται στον χώρο πάνω από 20 χρόνια.

Με τις νέες φυτεύσεις να διατηρούν τη φετινή παραγωγή της περιοχής, σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν δεν υπήρχαν τα νέα δέντρα, φέτος θα μιλούσαμε για πάρα πολύ μειωμένη παραγωγή».

Στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου κι εκεί η καλλιέργεια συνεχίζεται δυναμικά, από πέρυσι οι παραγωγοί βλέπουν να εξελίσσεται ένα φαινόμενο στα δέντρα που τα κάνει να στεγνώνουν, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός αμυγδάλου και καρυδιού και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών Ελασσόνας.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η ανθοφορία των δέντρων για την περιοχή εξελίχθηκε ομαλά και οι παραγωγοί αναμένουν να συγκομίσουν τους καρπούς περίπου στις αρχές του Σεπτέμβρη.

[ads-post]

Γλύτωσαν από το ευρύτομο, εφιστάται προσοχή στη φόμοψη

Για τους παραγωγούς που εφάρμοσαν σωστά τους ψεκασμούς και όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα που προκαλεί το ευρύτομο. «Μέχρι και τον Μάιο κάναμε τον τελευταίο ψεκασμό για το έντομο», σχολίασε ο κ. Νταλίπης, εξηγώντας ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί της περιοχής προσέχουν ιδιαίτερα την καλλιέργεια.

Αυτή την εποχή δεν εκδηλώνονται ιδιαίτερα προβλήματα για τις αμυγδαλιές, δήλωσε στην «ΥΧ» η γεωπόνος του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, Αννέτα Φωτοπούλου, σχολιάζοντας ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα του καιρού, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον αέρα, η υγρασία στεγνώνει και δεν προχωρούν οι ασθένειες των φυτών.

Ωστόσο, αυτό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί απειλή για την καλλιέργεια είναι η ασθένεια της φόμοψης ή φουζίκοκο, ασθένεια που έχει εισέλθει και στην περιοχή της Ελασσόνας. Πρόκειται για τον μύκητα Fusicoccum amygdali, που προσβάλλει τους φυλλοφόρους και ανθοφόρους οφθαλμούς, καθώς και τους νεαρούς βλαστούς, προκαλώντας νέκρωσή τους, ενώ, όταν καταφέρει και εισέλθει μέσα στο ξύλο, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα δέντρα.

Πρόκειται για ασθένεια που μεταφέρεται στην αμυγδαλιά, αλλά εμφανίζεται και σε αμπελώνες. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, οι παραγωγοί θα πρέπει να εφαρμόζουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, τα κλαδέματα και τους ψεκασμούς, αφού πρόκειται για κάτι το αντιμετωπίσιμο, όταν εντοπιστεί έγκαιρα με την εμφάνισή του.


Ιδιαίτερη προσοχή στην προμήθεια δενδρυλλίων

Η ίδια εφιστά την προσοχή των παραγωγών στα νέα φυτά, που προμηθεύονται, να είναι εγκεκριμένα και από ελεγχόμενα φυτώρια.

«Πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να ελέγχουν με κάποιον τρόπο τα δενδρύλλια οι ίδιοι, διότι πολλά από τα μικρά δέντρα που μας στέλνουν φέρουν ασθένειες που τις είχαν από το φυτώριο, είτε αυτές είναι εντομολογικές, φυτοπαθολογικές, μυκητολογικές, ιώσεις και πολλές από αυτές δεν θεραπεύονται», επισήμανε.

«Αν ένας παραγωγός αγοράσει ένα τέτοιο δέντρο άρρωστο και σε 2-3 χρόνια εκδηλωθεί η ασθένεια, θα χάσει φυτικό κεφάλαιο, κάτι που μεταφράζεται σε χρόνο και χρήμα για τον ίδιο», σχολίασε χαρακτηριστικά.






Πηγή: www.ypaithros.gr









« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια