ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Πρωταθλητής ο Δήμος Κιλελέρ στη χρήση φυτοφαρμάκων - Συλλογή συσκευασιών

Πρωταθλητής ο Δήμος Κιλελέρ στη χρήση φυτοφαρμάκων - Συλλογή συσκευασιών


Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΠΕ Λάρισας, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), τους δήμους της ΠΕ Λάρισας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Ένωση καταστηματαρχών γεωργικών φαρμάκων της ΠΕ Λάρισας.

Η συλλογή των κενών συσκευασιών ξεκίνησε προ ημερών στους επτά δήμους του νομού.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η «ψυχή» του προγράμματος, συντονιστής μεταξύ του ΕΣΥΦ και των δήμων και των γεωπονικών καταστημάτων και προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας, Δημήτρης Σταυρίδης, «μέχρι τώρα, στον Νομό Λάρισας η συμμετοχή των αγροτών είναι ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς το προαιρετικό και όχι το υποχρεωτικό του προγράμματος».

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, το 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα συμμετείχαν 100 αγρότες και μέσα σε μια πενταετία έφτασαν τους 1.000, ενώ μαζεύτηκαν περίπου 5 τόνοι κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

«Είναι καιρός, όμως, να υιοθετήσουμε ως χώρα το ευρωπαϊκό μοντέλο, που προβλέπει την υποχρεωτικότητα συμμετοχής των αγροτών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα», σημειώνει και προσθέτει: «Βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης του φακέλου που υπέβαλε ο ΕΣΥΦ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για να καθοριστούν οι όροι του προγράμματος. Τουλάχιστον από τη νέα χρονιά, να περάσουμε στην υποχρεωτική συμμετοχή όλων των αγροτών».

[ads-post]

Οι δήμοι που διακρίθηκαν

Ο κ. Σταυρίδης θεωρεί καθοριστικό τον ρόλο των δήμων και των γεωπονικών καταστημάτων στην επιτυχία του προγράμματος. Όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίες που εκδόθηκαν για τη συλλογή των κενών συσκευασιών, ο Δήμος Κιλελέρ είναι πρωταθλητής στη χρήση φυτοφαρμάκων και ακολουθεί ο Δήμος Αγιάς.

Ωστόσο, ο Δήμος Τυρνάβου ήταν αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στη σωστή εκτέλεση του προγράμματος, καθορίζοντας εγκαίρως τους χώρους συλλογής των συσκευασιών, ελέγχοντας αν οι συσκευασίες πλύθηκαν σωστά κ.λπ.

«Σημαντική κρίνεται και η ορθή συμμετοχή των γεωπόνων, οι οποίοι μπορούν να πείσουν σχετικά τους αγρότες για την ωφελιμότητα του προγράμματος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας, μόνο ο Νομός Λάρισας εφαρμόζει με συνέπεια το παραπάνω πρόγραμμα, ενώ στους υπόλοιπους νομούς παρατηρείται μεμονωμένη και σποραδική συμμετοχή κάποιων δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, έχει ζητήσει τη συνδρομή του κ. Σταυρίδη, ώστε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σωστά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία.

Ήδη αποφασίστηκε να γίνουν σεμινάρια στον κάμπο για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το σωστό πλύσιμο των κενών συσκευασιών, ενώ η ίδια υπηρεσία (ΔΑΟΚ-Τμήμα Φυτοπροστασίας) δίνει το καλό παράδειγμα με το πρόγραμμα δακοκτονίας που εφαρμόζει και τη σωστή απόσυρση των ψεκαστικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Για περισσότερες πληροφορίες (σχετικά με τις ημέρες και τα σημεία συγκέντρωσης των συσκευασιών), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη ΔΑΟΚ στα τηλέφωνα 2413 511119 (κ. Σταυρίδη) και 2413 511143 (κα Τριανταφύλλου), 2413 511181 (κα Εξάρχου) και στους γεωπόνους των γεωτεχνικών υπηρεσιών των δήμων.





Πηγή: www.ypaithros.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια