ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Χρηματοδοτεί τη λειτουργία παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στην Καρδίτσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Χρηματοδοτεί τη λειτουργία παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στην Καρδίτσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Τη λειτουργία και ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών από την υφιστάμενη «Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ στην Καρδίτσα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη του έργου, προϋπολογισμού 126.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με δικαιούχο την ΑΠΟΣΤΟΛΗ. 

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ χρηματοδοτεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας και αφετέρου στο άμεσο περιβάλλον τους, μετά τα ανησυχητικά κρούσματα που καταγράφονται στη η Θεσσαλία αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Ο συνεχής αυξανόμενος αριθμός των παιδιών και εφήβων με διαταραχές ψυχικής υγείας που παρατηρείται μέσω μελετών τα τελευταία 10 χρόνια μας οδηγεί σε δράση. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες αντιμετώπισης του παραπάνω φαινομένου. Επενδύουμε στην πρόληψη και υποστήριξη των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο αριθμός των άμεσα ωφελούμενων προβλέπεται να είναι 140 άτομα (70 παιδιά και έφηβοι και 70 γονείς & κηδεμόνες), ενώ των έμμεσα ωφελούμενων περίπου 4.000 άτομα μέσω των δράσεων ενημέρωσης, δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης. Προβλέπεται σημαντικός αριθμός ατομικών συνεδριών (~7.200 συνεδρίες) και ομαδικών συνεδριών (~72 συνεδρίες). 

Η πολυκλαδική ομάδα του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος θα αναπτύξει την δράση της σε ολόκληρο τον Νομό Καρδίτσας με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε παιδιά και γονείς τόσο στην έδρα της στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και με την ενεργοποίηση εξωτερικών κλιμακίων από τα μέλη της πολυκλαδικής ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος στα τρία μεγάλα Κέντρα Υγείας του Νομού Καρδίτσας και συγκεκριμένα στα Κ.Υ. Σοφάδων, Κ.Υ. Παλαμά και Κ.Υ. Μουζακίου, καθώς και σε περιφερειακά Κέντρα κοινότητας και συναφούς χώρους συνεργαζόμενων φορέων.

Η Πολυκλαδική Ομάδα θα αναλάβει τα κάτωθι:
  • Παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών ανά ειδικότητα (παιδοψυχιατρικής, παιδοψυχολογίας, υπηρεσίες ειδικού παιδαγωγού και κοινωνικού λειτουργού)
  • Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε γονείς
  • Δικτύωση και διασύνδεση με φορείς
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για τις ψυχικές διαταραχές παιδιών και εφήβων.

[ads-post]

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας αναπτύσσει ποικίλες δράσεις Πληροφόρησης και Ευαισθητοποίησης για θέματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα και έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών με τοπικούς και εθνικούς φορείς επ" ωφελεία της κοινότητας. Το Παιδοψυχιατρικό της Τμήμα πρόκειται παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις να συνεισφέρει στην πρόληψη, εξοικείωση και υποστήριξη των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους. Οι δράσεις αυτές αφορούν στην παραγωγή και διακίνηση έντυπου ενημερωτικού υλικού, διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο σε γενικό όσο και εξειδικευμένο κοινό, παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σχολικών μονάδων, διοργάνωση αθλητικών ημερίδων στίβου, κολύμβησης, bowling με τη συμμετοχή φορέων της Ειδικής Αγωγής και γενικών σχολείων, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, bazaar με τη συμμετοχή δημοτών, εθελοντών και των τοπικών αρχών, η ενημέρωση και η επιμόρφωση γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιάτρων, επαγγελματιών υγείας καθώς και του γενικότερου κοινωνικού συνόλου. Ο στόχος είναι η εξάλειψη του στιγματισμού των ατόμων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και η ένταξη των ιδίων και των οι οικογενειών τους. Η διασύνδεση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας με άλλες υπηρεσίες και φορείς, και συγκεκριμένα με την Διεύθυνση Α" Βαθμιας και Β" Βαθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καρδίτσας, με τα ΚΕΔΔΥ Καρδίτσας, με την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, με ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα, με την Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Καρδίτσας, με τα Κέντρα Κοινότητας του Ν. Καρδίτσας, με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, με την Ιερά Μητρόπολη Καρδίτσας, με το Κέντρο Πρόληψης «Παρέμβαση» ΟΚΑΝΑ, Α" ΤΟΜΥ Ν. Καρδίτσας, με τα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού (Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου), αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της. Η διασύνδεση έχει ως στόχο τηναπό κοινού εκπόνηση προγραμμάτων Αγωγής Κοινότητας και Προαγωγής της ψυχικής υγείας (τους ΟΤΑ και φορείς – οργανισμούς του εκπαιδευτικού συστήματος), την εμπλοκή σε θεραπευτικά και αποκαταστασιακά προγράμματα (ιδιαίτερα με τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας και τους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης), την ανάπτυξη δικτύων ψυχοκοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του στίγματος. Επιπλέον, το έργο προτείνεται να επικοινωνείται μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού σε ειδική σελίδα που αναφέρεται στην λειτουργία της Κινητής Μονάδας και στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, όπως και μέσω άρθρων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.






Newsroom lariacitynews.GR








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια