ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Με αγωγές απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατά του Δ. Αλικάκου για την αποκάλυψη για το "άγιο φως" - Τους χάλασε τη "μπίζνα"

Με αγωγές απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατά του Δ. Αλικάκου για την αποκάλυψη για το "άγιο φως" - Τους χάλασε τη "μπίζνα"


Το βιβλίο του δημοσιογράφου ερευνητή που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019, δημιούργησε σάλο, καθώς καταρρίπτει έναν μεγάλο θρησκευτικό μύθο


O Δημήτρης Αλικάκος έγραψε το βιβλίο "Λύτρωση - Περί του Αγίου Φωτός" στο οποίο υποστηρίζει ότι η αφή του Αγίου Φωτός δεν είναι θαύμα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εκκρεμές με πρόλογο του Σταύρου Ζουμπουλάκη και επίμετρο του Παντελή Μπουκάλα. 

Το βιβλίο του δημοσιογράφου ερευνητή που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019, δημιούργησε σάλο, καθώς καταρρίπτει έναν μεγάλο θρησκευτικό μύθο. Ο δημοσιογράφος ανάρτησε τότε στο Facebook, απόσπασμα συνομιλίας με τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου, Αρχιεπίσκοπο Ισίδωρο, ο οποίος λέει ότι «το πώς ανάβει το Άγιο Φως και πώς καθαγιάζεται, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καθαγιασμός είναι το θαύμα».



Λίγους μήνες αργότερα, το Πατριαρχείο κατέθεσε αγωγή κατά του συγγραφέα, του εκδότη και του Σταύρου Ζουμπουλάκη ζητώντας την επιδίκαση διαφόρων χρηματικών ποσών. 

«ΤΡΕΙΣ αγωγές από αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εκ των οποίων η μία από τον ίδιο τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’.

Κοντολογίς για «βαρύτατη ηθική βλάβη» που προκάλεσε το βιβλίο μου "Λύτρωση - Περί του Αγίου Φωτός" στο θεσμό του Πατριαρχείου, τον ίδιο τον Πατριάρχη, καθώς και δυο Αρχιεπισκόπους: Ισίδωρο και Αρίσταρχο. 

Στην αγωγή του Πατριάρχη τονίζεται ότι «μετά την κυκλοφορία του βιβλίου πολλές φορές έρχονται πιστοί και εκφράζουν τις αμφιβολίες για τα ηθικά μας φρονήματα και ρωτούν αν είναι αληθή τα περί απάτης και κοροϊδίας των πιστών» (αναφορικά με το Άγιο Φως).

Περίπου 110 σελίδες αγωγών στις οποίες κατηγορούμαι, εκτός των άλλων (παράστησα τον τουρίστα πιστό, απέσπασα με δόλιο τρόπο δηλώσεις τους, δεν γνώριζαν ότι γράφω βιβλίο... κοκ), ότι διέστρεψα, παραποίησα, αλλοίωσα την ΑΛΗΘΕΙΑ για τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός.

Σε αυτές τις 110 σελίδες δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ λέξη-φράση για το ΠΟΙΑ είναι η αλήθεια που εγώ διέστρεψα, παραποίησα, αλλοίωσα. Ούτε μία.

Πού ακούστηκε να κατηγορείς τον άλλον ότι λέει ψέματα (εν τω μεταξύ εγώ δεν λέω τίποτα, μαρτυρίες παραθέτω), αλλά να μην του λες ποια είναι η αλήθεια. Η δική σου αλήθεια.

Επιτέλους πώς ανάβει το Άγιο Φως; Πείτε την αλήθεια Αγιοταφίτες πατέρες. Αν είναι θαύμα να απολογηθώ ότι παραπλανήθηκα, να ζητήσω συγγνώμη και να δεχθώ την όποια τιμωρία. Αν όμως δεν είναι, ποια αλήθεια παραποίησα; Πείτε. 

Τέλος πάντων. Από Σεπτέμβριο μας περιμένει ανήφορος (εναγόμενοι είναι ο εκδοτικός οίκος, καθώς και ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, που έγραψε τον εξαιρετικό πρόλογο του βιβλίου).

Σημ. οι ενάγοντες ζητούν από εμάς περίπου 700.000 ευρώ. 

Θα πάω μέχρι τέλους με οποιοδήποτε κόστος. (Εντός και -κυρίως- εκτός Ελλάδας). Άνθρωπο δεν έχω βλάψει στη ζωή μου. Το ίδιο θα αφήσω διαθήκη και στα παιδιά μου. Να μη βλάψουν κανέναν, αλλά και να μην αφήσουν να τα βλάψει το ψέμα και η συκοφαντία. Να αγωνίζονται πάντα εναντίον τους. Είμαι αποφασισμένος να κάνω το ίδιο στην προσωπική μου μητέρα των μαχών. Δεν είμαι γενναίος, ούτε ήρωας. Όμως θα προσπαθήσω να παραμείνω άνθρωπος» 

γράφει στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook ο Δημήτρης Αλικάκος.




Το επίμαχο απόσπασμα αφορά τη μαρτυρία ενός σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου:

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;» είναι τα ακριβή του λόγια που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ακολούθησε κι άλλη μαρτυρία ενός σκευοφύλακα, ο οποίος μίλησε στον συγγραφέα και δημοσιογράφο και με την σειρά του παραδέχτηκε πως έχει δει άλλους σκευοφύλακες να ανάβουν το Αγιο Φως με σπίρτα από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

Η απάντηση που έχει δώσει το Πατριαρχείο είναι η ακόλουθη: 

Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

[ads-post]

Τι απάντησε ο συγγραφέας

Στην ανακοίνωση αυτή, καθώς και σε όσους αναφέρουν πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις που έδωσαν οι σκευοφύλακες στον συγγραφέα έγιναν χωρίς την συγκατάθεσή τους και πως το παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρησε και στα social media είναι προϊόν υποκλοπής, απάντησε πριν λίγες ώρες ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Αλικάκος.

Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας ανέφερε πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έγιναν με κάθε σεβασμό στην δημοσιογραφική δεοντολογία και πως όσα αναγράφονται στο βιβλίο του όχι μόνο δεν αποτελούν φανταστικές ιστορίες, αλλά και πως οι αποκαλύψεις είναι αληθινές και πως τεκμηριώνονται, σύμφωνα πάντα με τον ίδιον, από αδιάσειστα στοιχεία στο βιβλίο του.

Οι αγωγές ήδη έχουν ξεσηκώσει ένα μεγάλο κύμα υπεράσπισης του συγγραφέα από το δημοσιογραφικό και πνευματικό κόσμο. 


Για το βιβλίο: 

"Συναρπαστική η έρευνα του Δημήτρη Αλικάκου. Οι σαφείς απαντήσεις, και απολύτως τεκμηριωμένες, που έδωσε ο ερευνητής στα κρίσιμα ερωτήματα -πότε; πού; πώς; ποιος; γιατί;- δεν είναι κάποιες απόψεις που έρχονται να προστεθούν σε όσες υπάρχουν από παλιά. Προέκυψαν από συστηματικό και ακριβοδίκαιο έλεγχο των πραγμάτων και από τις αλλεπάλληλες επαφές του με τους πρωταγωνιστές ενός θαύματος που έχει τα γνωρίσματα του δράματος. Ο Αλικάκος δεν λειτουργεί με την έπαρση του κρημνιστή. Τιμά και σέβεται, αλλά προτιμά την πικρή αλήθεια από το γλυκό και δημοφιλέστατο ψεύδος. Καθηλωτική η έρευνά του για τον αναγνώστη, είναι ταυτόχρονα αποκαθηλωτική για τους θεράποντες του εν Ιεροσολύμοις τακτού θαύματος, οι οποίοι εννοούν την πίστη ως δεισιδαιμονία". (Από το επίμετρο του Παντελή Μπουκάλα)

"Αν όμως αποτελεί κοινό μυστικό στην Αγιοταφική Αδελφότητα ότι η αφή του Αγίου Φωτός είναι έργο ανθρώπου, έμενε πράγματι μυστικό για λίγους ο τρόπος ακριβώς με τον οποίο γίνεται η αφή. Τον αγνοούν ακόμη και άνθρωποι που βρίσκονται ψηλά στην εκκλησιαστική ιεραρχία της Αδελφότητας. Το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου, με άρτια δημοσιογραφική δεοντολογία, ήρεμα, αφανάτιστα και τεκμηριωμένα, το λύνει και αυτό το μυστικό". (Από τον πρόλογο του Σταύρου Ζουμπουλάκη)













« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια