ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Με επιτυχία διοργανώθηκε η 2η Γιορτή Φιστικού στη Νέα Λεύκη

Με επιτυχία διοργανώθηκε η 2η Γιορτή Φιστικού στη Νέα Λεύκη


Με ιδιαίτερη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Λεύκη του Δήμου Κιλελέρ η 2η γιορτή φιστικιού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου, της τοπικής Κοινότητας και με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών φιστικιού.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Νέας Λεύκης Φ. Μαυρίκη ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εκδήλωσή μας αυτή εκτός από τον πολιτιστικό της χαρακτήρα έχει ως στόχο να αναδείξει ένα τοπικό η καλλιέργεια του οποίου εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το κελυφωτό φιστίκι, που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως φιστίκι Αιγίνης, τείνει να γίνει μια από τις βασικές καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής και να αποτελέσει μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων των αγροτών.

Ο Δήμος Κιλελέρ, όπως θα γνωρίζετε, μέσα από τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις έχει ως στόχο να προβάλει και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου του. Το σιτάρι, το σκόρδο, το βαμβάκι, το σταφύλι και στη Νέα Λεύκη το φιστίκι.

Κι αυτό γιατί όλοι μας πιστεύουμε ότι πολιτισμός και τοπική παραγωγή προϊόντων είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί. Από παλιά οι κοινωνίες της περιοχής μας φρόντιζαν να γιορτάζουν τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, να χαίρονται όταν έβλεπαν ότι ο κόπος της χρονιάς δεν πήγε χαμένος.

Έτσι κι εμείς. Συνεχίζουμε σήμερα και είμαστε σίγουροι ότι η γιορτή φιστικιού, την οποία όλοι εσείς στηρίζετε απόψε με την παρουσία, θα γίνει θεσμός και από του χρόνου θα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Δήμου».


Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία και κατέστησε σαφές την αρωγή του Δήμου Κιλελέρ σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Πριν από την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Νέας Λεύκης, προηγήθηκε στο χώρο του λαογραφικού μουσείου ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια του φιστικιού.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Χατζηκωνσταντίνου χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι στόχος της αντιδημαρχίας είναι, εκτός της προβολής των τοπικών προϊόντων, και η δημιουργία επιστημονικών ημερίδων έτσι ώστε οι παραγωγοί των προϊόντων να ενημερώνονται από ειδικούς επιστήμονες για την καλλιέργεια τους.


[ads-post]




Επιστημονικά θέματα σχετικά με το φιστίκι και τις δενδροειδείς καλλιέργειες παρουσίασαν οι παρακάτω:

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δρ. Γεώργιος Ζακυνθινός , καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠανεπιστημίουΠελοποννήσου, ο Δρ. Ιωάννης Βαγγέλας, Επίκουρος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Θανάσης Παπασταθόπουλος Τεχνολόγος Γεωοπόνος μέλος της εταιρείας Q & Q analysis.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκε το χορευτικό συγκρότημα του ΜΕΣ «Θετταλός» και σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας που παρασκεύασαν και πρόσφεραν στους επισκέπτες γλυκά εδέσματα με βάση το φιστίκι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ Αχιλλέας Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Αχιλλέας Χατζούλης και Βάνα Χλιάπη - Γκουνιαρούδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Ρεντζιάς, Σπύρος Καλέτσιος, Αθανάσιος Μούσιος, Γιώργος Ακριβούλης, και Ζωή Ανυφαντή, οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Γιολάντα Νανούλη, Κώστας Τσιαγκλάνης, Χρήστος Μουτούδης και Δημήτρης Κουτσιόπουλος, ο περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με καταγωγή από τη Νέα Λεύκη, Γιώργος Δοδοντσάκης, το μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ Κιλελέρ Κατερίνα Σακελλαρίου, εκπρόσωποι των συλλόγων ΜΣ Ομορφοχωρίου, «Αρωγή Αλληλεγγύη» και Ανατολικής Ρωμυλίας ν. Λάρισας και πλήθος κόσμου.

Επιστολή έστειλε η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη.










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια