ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για νέους και εφήβους στη Λάρισα

Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για νέους και εφήβους στη Λάρισα


Ένα σημαντικό έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 250.000€ και θα υλοποιηθεί από το ΓΝΛ

Κώστας Αγοραστός: «Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στα προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών τους»


Ένα σημαντικό έργο που έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στον τομέα της ψυχικής υγείας εφήβων και νέων ανθρώπων στο νομό Λάρισας, εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για την «Ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών στην Ψυχική Υγεία» με δικαιούχο και φορέα υλοποίησης το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 250.000 € για τους επόμενους 18 μήνες.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του έργου, χρηματοδοτείται:
  • η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας σε 850 περίπου ψυχικά πάσχοντες καθώς και
  • η παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή του νομού Λάρισας.

Για το σκοπό αυτό θα προσληφθεί κατάλληλο προσωπικό (ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί).

«Σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Υπουργείο Υγείας εντάξαμε ένα σημαντικό έργο που αφορά στην πρόληψη και τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών σε νέους και εφήβους» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τονίζοντας: « Σε μια δύσκολη εποχή, που η κοινωνία έχει φύγει από την φυσική της ισορροπία με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ψυχολογία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων στις αλλαγές, όπως είναι οι νέοι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και βρίσκει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να υποστηρίξει και να βοηθήσει τη νεολαία. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στα προβλήματα και τις ανησυχίες των παιδιών και των οικογενειών τους. Εύχομαι το έργο να επιτελέσει το σκοπό του, να αποδώσει ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα και να επιτύχει ώστε να μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης του» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

[ads-post]

Ειδικότερα, το έργο, αναλύεται σε 2 υποέργα-δράσεις :
  • «Υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας μέσω της ενίσχυσης τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας» και
  • «Πρόγραμμα ενίσχυσης εξειδικευμένων υπηρεσιών/ Ενίσχυση Κινητών Μονάδων για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών».

Για το έργο θα χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στην Λάρισα και το τμήμα Ψυχικής Υγείας Παίδων & Εφήβων που δέχεται παιδιά και εφήβους ως 18 ετών καθώς και τις οικογένειες τους παρέχοντας βοήθεια για θέματα ψυχολογικά, συναισθηματικά, οικογενειακά, μαθησιακά, εφηβείας, ψυχοκοινωνικά.

Σκοπός είναι η διάγνωση και θεραπεία με κύρια έμφαση στην ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση. Τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται, ανάλογα με την περίπτωση, με ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού, συμβουλευτική εργασία με τους γονείς, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Ο αριθμός των άμεσα ωφελούμενων εκτιμάται σε 850 άτομα. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης της κοινότητας, η νέα δομή θα επικοινωνεί με ειδικές δράσεις δημοσιότητας όπως έντυπα, εκδηλώσεις, καταχωρήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, φυλλάδια και διοργάνωση ημερίδων για ειδικούς ψυχικής υγείας καθώς και για το ευρύ κοινό.





Newsroom larisacitynews.GR






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια