ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ξεκινούν τα έργα στο Μπεζεστένι στη Λάρισα

Ξεκινούν τα έργα στο Μπεζεστένι στη Λάρισα


Το έργο πιστώνεται στην δημοτική αρχή του Απόστολου Καλογιάννη που εξασφάλισε χρηματοδότηση 5,3 εκατ. ευρώ


Η δημοσίευση της πρόσκλησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για τις 22 προσλήψεις (αρχαιολόγου, αρχιτέκτονα, συντηρητών, τεχνικών και εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών) σηματοδοτεί την έναρξη έργων στο Μπεζεστένι. Στόχος είναι η αναστύλωση του σημαντικού και εμβληματικού μνημείου της Λάρισας, στον λόφο του Φρουρίου και η επανάχρησή του ως χώρου «αγοράς».

Την υπόθεση της αναστύλωσης του Μπεζεστενίου είχε ανακινήσει η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, όταν τον Ιανουάριο του 2018 κατατέθηκε φάκελος των μελετών για χρηματοδότηση του έργου απ ευθείας από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας. Λίγους μήνες αργότερα το έργο εντάχθηκε με χρηματοδότηση 5,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό μέρος των εργασιών θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις) και θα ακολουθήσει και νέα εργολαβία από το Δήμο Λαρισαίων.

Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου «η επανάχρηση του, θα περιλαμβάνει εμπορικές, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης των τοπικών προϊόντων. Αποτελεί παρέμβαση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ενός κτιρίου με αρχιτεκτονική αξία και πολιτιστικό ενδιαφέρον για την πόλη, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με το πλέγμα διαδρομών ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Λάρισας. Με το έργο αυτό, το κτήριο, αναβαθμίζεται και τίθεται σε χρήση ενισχύοντας έτσι, και σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, το τουριστικό κεφάλαιο της πόλης και της περιοχής της Θεσσαλίας γενικότερα. Η αναστήλωση και επανάχρηση του κτηρίου έχει άμεση συνέργεια και ολοκληρώνει την στρατηγική του Δήμου για την ανάπλαση του Λόφου Φρουρίου και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πόλης».

Η έναρξη των εργασιών πιστώνεται στη δημοτική αρχή και προσωπικά το δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος ζήτησε μάλιστα εκείνη την περίοδο ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης αναφέρονταν στο έργο τονίζοντας ότι με την συγκεκριμένη παρέμβαση στο Μπεζεστένι, ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στον λόγο του Φρουρίου.

[ads-post]

Για την ιστορία να πούμε πως η ονομασία Μπεζεστένι σημαίνει «αγορά υφασμάτων» καθώς προέρχεται από την αραβική λέξη bez που σημαίνει βαμβακερό και τη λέξη bezzaz που σημαίνει έμπορος υφασμάτων.

Το κτίριο λειτουργούσε ως μεγάλη σκεπαστή αγορά. Κτίσθηκε από τους Οθωμανούς το διάστημα 1484-1506 μ.Χ. Το Μπεζεστένι αποτέλεσε, έκτοτε, και για τρεις περίπου αιώνες, το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς -αληθινό κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας – και των πολυάριθμών επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης, με το τσαρσί και το παζάρι. Αποτέλεσε επίσης φρούριο της πόλης λόγω της στιβαρότητας της κατασκευής του.





Πηγή: www.larissanet.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια