Πεντανόστιμα Μακαρόνια με Κιμά




Υλικά:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά περασμένο 1 φορά στην μηχανή
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σπασμένες σκ. σκόρδο
  • 2 μέτρια καρότα ψιλοτριμμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 2 συσκευασίες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια στο χυμό τους
  • 2 -1/2 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1-2 κλωνάρια μαϊντανό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-1/2 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 5
  • λίγο ελαιόλαδο
  • μπόλικο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

[ads-post]

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά. 
  • Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
  • Τακτικό ανακάτεμα επιβάλλεται, αλλά όχι συνεχές ανακάτεμα. 
  • Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7′-8′, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα ο κιμάς.
  • Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. 
  • Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο. 
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 3′-4′ να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε, κιμά και λαχανικά. 
  • Προσθέτουμε τον πελτέ. 
  • Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να ψηθεί για 1-2′ μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.
  • Συνεχίζοντας πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ. 
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματα του. 
  • Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά, καθώς και όλο τον χυμό τους από τις συσκευασίες.
  • Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα.
  • Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά, τα κλωνάρια μαϊντανού και μια πρέζα ζάχαρη. 
  • Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20′ μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.
  • Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει ο κιμάς και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα, ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται. 
  • Χρειαζόμαστε κιμά με πλούσια σάλτσα κι όχι στεγνό κιμά για κάποια γέμιση.
  • Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρονάδα και τριμμένο κεφαλοτύρι.
  • Όταν βράσουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε απλά. 
  • Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε. 




Καλή σας όρεξη...





Γράφει για την larisacitynews.GR
Angel





Πεντανόστιμα Μακαρόνια με Κιμά