Beef Wellington... ή αλλιώς μοσχάρι σε σφολιάτα

Beef Wellington... ή αλλιώς μοσχάρι σε σφολιάτα



Μοσχάρι ουέλινγκτον (beef wellington) τυλιχτό με φύλλο σφολιάτας. Πεντανόστιμο και ζουμερό, με έξτρα εντυπωσιακή εμφάνιση... ό,τι πρέπει για τις γιορτές!



Υλικά:

  • 1 ½ κιλό μοσχάρι φιλέτο ή κόντρα ή ribeye (φιλέτο μπριζόλας)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 600 γραμ. ασπρομανίταρα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 12 φέτες καπνιστό χοιρομέρι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
  • 1 αυγό χτυπημένο

[ads-post]


Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε το μοσχάρι ουέλινγκτον (beef wellington) με σφολιάτα, καθαρίζοντας με κοφτερό μαχαίρι το κρέας από μεμβράνες και λίπος. 
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, διπλώνουμε από κάτω την ουρά του ώστε να έχει ωραίο σχήμα. 
  • Με σπάγκο ψησίματος το δένουμε σε 4-5 σημεία και με τα χέρια μας αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο σε όλες τις πλευρές. 
  • Αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να πιάσει κρούστα για περίπου 10 λεπτά. 
  • Το βγάζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα μανιτάρια, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα λιώσουμε. 
  • Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι με το κρέας το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το μείγμα των μανιταριών. 
  • Σοτάρουμε μέχρι σχεδόν να στεγνώσει, για περίπου 10 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε το ένα κλαδάκι θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι μαγειρικής μεμβράνης στον πάγκο μας. 
  • Τοποθετούμε πάνω σε σχήμα τετράγωνο τις φέτες χοιρομέρι ώστε όταν θα τις τυλίξουμε στο κρέας να το καλύπτουν όλο. 
  • Με μια σπάτουλα απλώνουμε πάνω τους μια λεπτή στρώση μανιταριών και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι. 
  • Αφαιρούμε το σπάγκο από το μοσχάρι και το αλείφουμε με τη μουστάρδα. 
  • Το τοποθετούμε στη μέση της στρώσης μανιταριών και με τη βοήθεια της μεμβράνης το καλύπτουμε γύρω γύρω με το χοιρομέρι. 
  • Κλείνουμε τις άκρες της μεμβράνης σαν καραμέλα, σφίγγοντας, και βάζουμε το κρέας στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με χοντρό πλάστη τη σφολιάτα σε πάχος 0,5 εκ. 
  • Για να χωρέσει να καλύψει όλο το ρολό, κολλάμε τα δύο φύλλα σε ένα και βρέχουμε την ένωση με αυγό.
  • Βγάζουμε τη μεμβράνη από το κρέας και το τοποθετούμε στη μέση της σφολιάτας. 
  • Κλείνουμε τη σφολιάτα πάνω από το κρέας και βρέχουμε τις ενώσεις με αυγό. 
  • Αν χρειαστεί (αν περισσεύουν πολύ), κόβουμε λίγο τα πλαϊνά και κλείνουμε ξανά με αυγό. 
  • Με την περισσευούμενη σφολιάτα κάνουμε σχέδια πάνω στο ρολό.
  • Στη συνέχεια το βάζουμε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί. 
  • Το παγώνουμε για 1 ώρα. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. 
  • Αλείφουμε όλο το ρολό με αυγό και κάνουμε μερικές τρύπες στην πάνω πλευρά της σφολιάτας, ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο. 
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά, να ροδίσει καλά η σφολιάτα. 
  • Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, κι έπειτα το κόβουμε σε φέτες.



Καλή σας όρεξη...




Γράφει για την larisacitynews.gr
Angel







Beef Wellington... ή αλλιώς μοσχάρι σε σφολιάτα