Μελιτζάνες Φούρνου

Μελιτζάνες Φούρνου



Υλικά (για 6 άτομα):

  • 6 μελιτζάνες φλασκιές, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 3 μεσαία κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 600 γρ. πομοντόρια φρέσκα κομμένα σε χοντρές φέτες (ή εκτός εποχής, αντίστοιχη ποσότητα έτοιμης ψιλοκομμένης ντομάτας)
  • 400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • ½ καυτερή πιπεριά (ή ολόκληρη αν σας αρέσουν τα πικάντικα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη
  • ½ φλ. χοντροκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι


[ads-post]


Εκτέλεση:

  • Κόβετε καταρχάς το κρεμμύδι σε ροδέλες ή σε χοντρές φέτες και προχωράτε μ’ αυτά στο βήμα 2 για να γλιτώνετε χρόνο. 
  • Στη συνέχεια κόβετε τα πομοντόρια. Αν δεν είναι στην εποχή τους, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε έτοιμες κομμένες ντομάτες. 
  • Τελευταίες αφήστε τις μελιτζάνες που θα τις κόψετε σε χοντρές φέτες.
  • Αν θέλετε να τις “ξεπικρίσετε” και να πάρουν λιγότερο λάδι, βάλτε τες σε μπολ με νερό και 2 κ.σ. χοντρό αλάτι για μισή ώρα και μετά “στύψτε τες” ώστε να φύγει το νερό και στεγνώστε τες με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πριν το τηγάνισμα. 
  • Με το που θα κόψετε το κρεμμύδι, βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή ένταση και αφήστε το να μαραθεί αργά και να καραμελώσει όσο θα τηγανίζετε τις μελιτζάνες. 
  • Υπολογίστε περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά στη σάλτσα.
  • Με το που θα κόψετε τις μελιτζάνες (ή αφού τις στραγγίσετε καλά εφόσον τις «ξεπικρίσατε») βάλτε ένα μεγάλο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο να έρθει σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία, περί τους 180ºC ( θα το καταλάβετε από τις ρυτιδώσεις που θα κάνει το ελαιόλαδο). 
  • Εκεί σταδιακά θα βάλετε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν και να πάρουν χρώμα.
  • Θα χρειαστεί ένα γύρισμα και περί τα 5 λεπτά συνολικά για κάθε δόση. 
  • Επίσης θα χρειαστεί συμπλήρωμα στο ελαιόλαδο, καθότι οι μελιτζάνες απορροφούν μεγάλες ποσότητες. 
  • Όταν αφαιρείτε κάθε δόση, ακουμπάτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες πάνω σε δίσκο με μπόλικο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  • Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανιστούν όλες οι μελιτζάνες.
  • Όταν τα κρεμμύδια έχουν μαραθεί και έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα, είναι η ώρα να προσθέσετε τις φρέσκες ντομάτες – πομοντόρια. 
  • Προσθέτετε ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια το κομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύετε πάντα σε χαμηλή ένταση.
  • Όταν οι φρέσκες ντομάτες / πομοντόρια έχουν μαραθεί (περί τα 8’), προσθέτετε το μαϊντανό και τις έτοιμες ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνετε τη σάλτσα στο μάτι (ανεβάζοντας την ένταση στα ¾ ) μέχρι να πιουν τα πολλά ζουμιά (περί το 5λεπτο).
  • Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα, βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση στους 180ºC. 
  • Ξαναπερνάτε τις μελιτζάνες από καθαρό χαρτί κουζίνας πιέζοντας τες λίγο από πάνω ώστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λάδι γίνεται. 
  • Όταν ολοκληρώσετε την προσπάθεια, απλώνετε τις μισές, στο κάτω μέρος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Πάνω απ’ τη στρώση με τις μελιτζάνες βάλτε τη μισή περίπου σάλτσα και προσθέστε και τη μισή ποσότητα απ’ τη τριμμένη φέτα.
  • Στη συνέχεια βάλτε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα και τη φέτα από πάνω. 
  • Δεν προσθέτετε πουθενά λάδι, γιατί οι μελιτζάνες έχουν μέσα τους υπεραρκετό. 
  • Βάζετε το ταψί στον φούρνο στους 180ºC για 45’-50’, σε μεσαίο προς ψηλό ράφι (για να στεγνώσει τη φέτα από πάνω και να κάνει ενδιαφέρουσα υφή και γεύση όντας αφυγραμμένη).
  • Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφήστε το να ηρεμήσει και να πέσει η θερμοκρασία του για τουλάχιστον 30’.




Καλή σας όρεξη....




Γράφει για την larisacitynews.gr
Angel




Μελιτζάνες Φούρνου