ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ανοικτή πρόσκληση για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων

Ανοικτή πρόσκληση για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων


Ανοικτή πρόσκληση για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, απευθύνει σε φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Λαρισαίων. 

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες, καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή 25/10/2019. 

Πληροφορίες: Γραφείο Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου τηλ.2413500228 και Μπρούμα Αναστασία τηλ.2413500240 

[ads-post]

Συμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τις Δημοτικές Επιτροπές Διαβούλευσης: 

1. Στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών. Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης μπορεί να συγκροτηθεί και σε μικρότερους δήμους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως: 

α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων, 
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων, 
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, 
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, 
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων, 
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, 
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, 
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, 
θ) των τοπικών συμβουλίων νέων και 
ι) δημότες. 

Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται υποχρεωτικά και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου, οι πρόεδροι των συμβουλίων των κοινοτήτων του δήμου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων του δήμου έως τριακοσίων (300) κατοίκων, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων των πολιτικών κομμάτων και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Κατά περίπτωση, μπορεί να καλούνται και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών. 

2. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης: 

α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. 
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο. 
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών. 
δ) Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.. 

Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της. 

ε) Μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος. 
στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167).











« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια