ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Βουλευτικές Εκλογές 2019: Ενημέρωση | Συνδυασμοί | Υποψήφιοι | Δημοσκοπήσεις | Αποτελέσματα

Βουλευτικές Εκλογές 2019: Ενημέρωση | Συνδυασμοί | Υποψήφιοι | Δημοσκοπήσεις | Αποτελέσματα


Οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2019 διεξήχθησαν την Κυριακή 7 Ιουλίου (μεταξύ των ωρών 7:00-19:00). Η προκήρυξη των εκλογών πραγματοποιήθηκε περίπου 3,5 μήνες νωρίτερα από τη λήξη της προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι οι τελευταίες Ελληνικές εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα κατανομής εδρών της ενισχυμένης αναλογικής. Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο κόμματα που εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη Βουλή των Ελλήνων, το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛ., δε θα είναι υποψήφια εκ νέου σε αυτές τις εκλογές.

Η εκλογή μελών για τη Βουλή των Ελλήνων γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια.

Για τις βουλευτικές εκλογές η Ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε 59 εκλογικές περιφέρειες.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή βουλευτών οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους των εκλογών), όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Εκλόγιμοι είναι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.

Ο αριθμός των βουλευτών για όλη την επικράτεια ορίζεται σε 300. Από αυτούς, οι 288 εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα εκλέγονται ενιαία σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το σύστημα εκλογής των μελών της Βουλής των Ελλήνων είναι η ενισχυμένη αναλογική.

Από τις 300 έδρες, οι 250 κατανέμονται με βάση το αναλογικό σύστημα. Στο κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, 50 ακόμη έδρες. Η επιπλέον παραχώρηση 50 εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Για να εισέλθει στη Βουλή ένα κόμμα χρειάζεται να συγκεντρώσει στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτυγχάνεται με ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που κερδίζει τουλάχιστον τις μισές συν μία έδρα από το σύνολο των εδρών (151 από τις 300).

Για τις 4 Εκλογικές Περιφέρειες της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα) οι υποψήφιοι βουλευτές ανά συνδυασμό είναι οι εξής:

Η larisacitynews.GR για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των ψηφοφόρων αλλά και των υποψηφίων, καθώς και την προβολή των υποψηφίων, έχει συγκεντρώσει όλα όσα ενδιαφέρουν τους αναγνώστες από θέματα ενημέρωσης των εκλογών, όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους των Εκλογών για την Λάρισα και τη Θεσσαλία αλλά και Δημοσκοπήσεις των αναγνωστών μας και τα τελικά αποτελέσματα, ΟΛΑ σε μία ενότητα με την σφραγίδα της larisacitynews.GR.










έγκαιρα και έγκυρα...με την σφραγίδα της





Δεν υπάρχουν σχόλια