ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Στο εξωτερικό στρέφουν τις έρευνες οι Αρχές για το αγοράκι 2,5 ετών που εγκαταλήφθηκε στη Λάρισα

Στο εξωτερικό στρέφουν τις έρευνες οι Αρχές για το αγοράκι 2,5 ετών που εγκαταλήφθηκε στη Λάρισα



Στο εξωτερικό στρέφονται πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό γονέων ή συγγενών του ανήλικου αγοριού που άγνωστοι, πριν ενάμισι μήνα - στις αρχές Ιουλίου - εγκατέλειψαν στον περιβάλλοντα χώρο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα «εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο» όπως υπογραμμίζεται στην Εισαγγελική Διάταξη, που εκδόθηκε προχθές.



Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας με σχετική διάταξή της έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του αγοριού αλλά και τηλέφωνα επικοινωνίας μέσω των οποίων καλούνται οι πολίτες να δώσουν πληροφορίες προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των γονέων.
Το ίδιο έπραξε και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που ανακοίνωσε ότι το παιδί φιλοξενείται σε δομή του. Την έρευνα παρακολουθεί πλέον και το Τμήμα Αναζητήσεων της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ενημερώθηκε και η INTERPOL μετά το «αδιέξοδο» των ερευνών στο εσωτερικό της χώρας. Στο μεταξύ από τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του παιδιού, πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας καλούν την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, τηλεφωνήματα που αξιολογούνται στο πλαίσιο της έρευνας.



ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της 5ης Ιουλίου ένα περιποιημένο αγοράκι, ηλικίας περίπου δυόμισι ετών, εντοπίζεται από παρατηρητική Λαρισαία που, ως μητέρα η ίδια, έκρινε ότι δεν είναι φυσιολογικό ένα παιδί αυτής της ηλικίας να βρίσκεται μόνο του για ώρα στην περιοχή του Φρουρίου και, να περιπλανιέται στα σκαλοπάτια που οδηγούν στον περιβάλλοντα χώρο του μητροπολιτικού ναού.


Έτσι ενημερώνεται η ΕΛ.ΑΣ. και το παιδί μεταφέρεται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας με τους αστυνομικούς, καθώς κυλούσαν οι ώρες, να εκπλήσσονται αρνητικά αφού κανείς δεν αναζητούσε το ανήλικο παιδί.


Λόγω της ηλικίας το μικρό αγοράκι δεν μιλά αλλά και δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα σε κάποια γλώσσα και η έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό των γονέων δεν διευκολύνεται. Η προσέγγιση του παιδιού από εντεταλμένους της αστυνομίας που μιλούν και άλλες γλώσσες πέφτει στο κενό.


Πρόκειται για ένα πρόσχαρο χαμογελαστό αγοράκι που φαίνεται «εξοικειωμένο» με την πολυκοσμία και δεν αντιδρά αρνητικά στα τρόφιμα και το νερό που του προσφέρονται στην αστυνομία, ενώ ανταποκρίνεται επίσης θετικά στο παιχνίδι, χωρίς να δείχνει πως «φοβάται» επειδή βρίσκεται μεταξύ αγνώστων.


Το παιδί είχε εγκαταλειφθεί περιποιημένο καθώς φορούσε καθαρή πάνα που σημαίνει ότι νωρίτερα είχε την επιμέλεια αυτών που το εγκατέλειψαν. Όταν πέρασαν τα πρώτα 24ωρα, επιβεβαιώθηκε το σενάριο πως το παιδί, είτε από τους γονείς του είτε από τρίτους, εγκαταλείφθηκε σκόπιμα στον χώρο της εκκλησίας, πιθανότατα για να έχει «ένα καλύτερο μέλλον».


Με αφορμή και την πείρα του παρελθόντος, αστυνομικοί σημειώνουν στην «Ε» την εκτίμηση πως όποιος εγκατέλειψε το αγόρι, «έφυγε από τον χώρο» όταν «βεβαιώθηκε» ότι το παιδί «βρίσκεται σε ασφαλή χέρια». Μια εκτίμηση ότι το παιδί εγκαταλείφθηκε από Ελληνες Ρομά δεν εξετάσθηκε καν με δεδομένο ότι Ελληνες Ρομά, άσχετα με το βιοτικό τους επίπεδο, δεν εγκαταλείπουν ποτέ τα παιδιά τους.


Αντίθετα η υπόθεση της μικρής Μαρίας από τα Φάρσαλα έκανε γνωστή τη διάσταση παιδιά Ρομά από γειτονικές χώρες να βρίσκονται στην Ελλάδα. Να διευκρινισθεί επίσης ότι εξαφάνιση παιδιού δεν αναφέρθηκε ούτε και από τον προσφυγικό καταυλισμό του Κουτσοχέρου, όπως ερευνήθηκε την ίδια ημέρα.


Το σενάριο της απαγωγής δεν μπορεί να αποκλεισθεί αλλά εκτιμάται πως η εξαφάνιση του παιδιού θα έπρεπε ήδη να έχει δηλωθεί από τους γονείς του. Το σενάριο αυτό θα απαντηθεί ωστόσο μετά και την εμπλοκή της INTERPOL καθώς η έρευνα στο εξωτερικό θα ξεκινήσει από τις αναζητήσεις και τις δηλωμένες εξαφανίσεις παιδιών.



«ΧΑΜΟΓΕΛΟ»

Όταν βρέθηκε το αγοράκι ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, κινητοποιήθηκε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και το παιδί μεταφέρθηκε σε προνοιακή δομή της πόλης για την προσωρινή φιλοξενία του, ενώ υποβλήθηκε και σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου επιβεβαιώθηκε η καλή κατάσταση της υγείας του.


Λίγες ημέρες αργότερα το παιδί μεταφέρθηκε σε άλλη προνοιακή δομή της χώρας με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να ανακοινώνει προχθές ότι το αγοράκι «βρίσκεται υπό την προστασία του».



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση «στην αγκαλιά του “Χαμόγελου” βρίσκεται από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού του το αγοράκι 2,5 ετών που βρέθηκε μόνο του στη Λάρισα ενώ ακόμα αναζητούνται οι γονείς και οι συγγενείς του.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του αγοριού 2,5 ετών που βρέθηκε να περιπλανάται μόνο του στις 5 Ιουλίου 2017 στην περιοχή της Λάρισας, θα ήθελε να ενημερώσει ότι το παιδί βρίσκεται υπό την προστασία και τη φροντίδα του οργανισμού από τις πρώτες ώρες του εντοπισμού του.


Παράλληλα έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας SIRENE από το Τμήμα Αναζητήσεων και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας προκειμένου να εντοπιστούν οι γονείς και οι συγγενείς του. Μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 17 Αυγούστου, στο πλαίσιο σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, φωτογραφίες του ανήλικου αγοριού, ηλικίας δυόμισι ετών περίπου, (αγνώστων λοιπών στοιχείων), που βρέθηκε από πολίτη, σε καλή κατάσταση υγείας, να περιπλανάται μόνο του χωρίς επίβλεψη και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο, στις 05 Ιουλίου 2017, στον περιβάλλοντα χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας δύο μηνών, κρίνεται απολύτως αναγκαία, επειδή η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, η διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας του ανήλικου αγοριού, καθώς και των βιολογικών γονέων του και ο εντοπισμός αυτών ή άλλων πλησιέστερων συγγενών του είναι άλλως αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερής.


Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει με την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» που λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η επικοινωνία θα είναι εμπιστευτική και ανώνυμη. Επίσης μπορείτε να καλέσετε και στο Τμήμα Αναζητήσεων στο 210-6476289» καταλήγει η έκκληση.



ΔΙΑΤΑΞΗ

Όπως υπογραμμίζεται στη Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, «η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας δύο μηνών, κρίνεται απολύτως αναγκαία, επειδή η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, η διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας του ανήλικου αγοριού καθώς και των βιολογικών γονέων του και ο εντοπισμός αυτών ή άλλων πλησιέστερων συγγενών του είναι άλλως αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερής.


Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410 - 683171 και 2410 – 683184 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».












Πηγή: www.eleftheria.gr












































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια