ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ξαφνική αντικατάσταση του ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Ανάκληση Αδείας για την "ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"

Ξαφνική αντικατάσταση του ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Ανάκληση Αδείας για την "ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"


Ραγδαίες οι εξελίξεις από το Υπουργείο Πολιτισμού στο φλέγον θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. 

Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με fast track διαδικασίες προχώρησε στην αντικατάσταση του ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), χωρίς καν προηγουμένως να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών του απερχόμενου ΔΣ, ως είθισται.

Η αντικατάσταση του ΔΣ του ΟΠΙ έρχεται σε μία κομβική χρονική στιγμή για τις αποφάσεις στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα και μετά τις έντονες αντιδράσεις του απερχόμενου ΔΣ του ΟΠΙ για την απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ για την δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το θέμα, με τον διορισμό ως προέδρου της επιτροπής την προηγούμενη διευθύντρια του Οργανισμού, κ. Ειρήνης Σταματούδη, με πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της.

[ads-post]

Η εφημερίδα "ΑΥΓΗ" σε χθεσινό της δημοσίευμα γράφει για το θέμα:

Το προηγούμενο Δ.Σ. του ΟΠΙ είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της υπουργού, πριν από ένα μήνα, να ορίσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία ουσιαστικά υποκαθιστά τον Οργανισμό και να διορίσει πρόεδρό της την προηγούμενη διευθύντρια του Οργανισμού Ειρήνη Σταματούδη

Χωρίς τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες αποπέμφθηκε χθες το απόγευμα το Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, και μάλιστα σε μια κομβική περίοδο για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, την ώρα που εξελίσσεται η μετάβαση από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών, την ΕΔΕΜ. Από τους δημοσιογράφους και από την ανακοίνωση ενημερώθηκαν τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ του ΟΠΙ για την απομάκρυνσή τους, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.

Το νέο Δ.Σ. του ΟΠΙ απαρτίζεται από έξι δικηγόρους και την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Πρόεδρός του ορίζεται ο Παναγιώτης Τσίρης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Μαυρίκας, αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ μέλη του, εκτός της Μ. Αντωνιάδου, είναι οι δικηγόροι Βασιλική Αλιμπέρτη, Κλεοπάτρα Κούτρα, Ζωή Μαυροσκότη και Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να διαχειριστεί μείζονος σημασίας ζητήματα ως προς την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά και ανοιχτά μέτωπα που κληροδοτήθηκαν», όπως «η ευθύνη για την ομαλή μετάβαση στο υπό διαμόρφωση τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, η προσαρμογή του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε ένα δυναμικό πεδίο που εξελίσσεται διαρκώς στη σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά και η εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα με στόχο τη συνδιαμόρφωση από ελληνικής πλευράς μελλοντικών αποφάσεων και πολιτικών».

Αντίδραση για τη Σταματούδη

Ίσως δεν είναι τυχαία η ξαφνική αυτή απόφαση του υπουργείου, αφού το προηγούμενο Δ.Σ. του ΟΠΙ είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της υπουργού, πριν από ένα μήνα, να ορίσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία ουσιαστικά υποκαθιστά τον Οργανισμό και να διορίσει πρόεδρό της την προηγούμενη διευθύντρια του Οργανισμού Ειρήνη Σταματούδη. Εκτός από τις διαμαρτυρίες της διοίκησης του ΟΠΙ, αυτή η ξαφνική κίνηση της υπουργού είχε ξεσηκώσει την οργή των Ελλήνων δημιουργών. Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν μία σειρά «καυτά» ζητήματα που χειρίζεται ο Οργανισμός.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΟΠΙ Γιάννης Αντωνιάδης, που πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο την αλλαγή του Δ.Σ., ο Οργανισμός «διαχειρίζεται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, όπως καταγγελίες κατά οργανισμών συλλογικής διαχείρησης, την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, δηλαδή του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών, αλλά και τη μετάβαση από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ». Για όλα αυτά τα ζητήματα, λέει ο Γιάννης Αντωνιάδης, «υπάρχουν εισηγήσεις και αποφάσεις του πρώην Δ.Σ. στο γραφείο της υπουργού. Το πρώην Δ.Σ. λειτουργούσε κανονικά και ανταποκρίθηκε σε όλα τα θέματα που του είχαν τεθεί».

Από την ανακοίνωση του υπουργείου ενημερώθηκε για την αποπομπή του Δ.Σ. το μέλος του Γιάννης Μπουλέκος. «Με έκπληξη πληροφορήθηκα την αποπομπή μας χωρίς να ζητηθεί εκ των προτέρων η παραίτησή μας» λέει επισημαίνοντας ότι «η κ. Μενδώνη για μία ακόμη φορά απαξιώνει τους οργανισμούς του υπουργείου και τους θεσμούς που τους διέπουν και ειδικότερα τον ΟΠΙ, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχείρησε να 'καταργήσει' ορίζοντας νομοπαρασκευαστική επιτροπή με ίδιες αρμοδιότητες».

Αναστολή της "Αυτοδιαχείρισης"

Στην τελευταία πάντως συνεδρίασή του, την προηγούμενη εβδομάδα, το πρώην Δ.Σ. του ΟΠΙ αποφάσισε την αναστολή της άδειας της «Αυτοδιαχείρισης», η οποία ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μετά το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Ernst & Young και έδειξε κακοδιαχείριση και αρνητικά ίδια κεφάλαια, που στο τέλος του 2018 έφταναν τα 303.152 ευρώ.

Κομβικής πάντως σημασίας είναι η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ προκειμένου να γίνει η μετάβαση από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων στον νέο οργανισμό των δημιουργών. Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας, ζήτησε από τους δημιουργούς, μετά τη συνάντησή τους, να ετοιμάσουν ένα πειστικό μπίζνες πλαν για τον Οργανισμό τους, δεν ανέφερε τίποτα ωστόσο για την αδειοδότησή του, καθυστερώντας έτσι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τα πνευματικά δικαιώματα. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι ακριβώς θα πράξει το υπουργείο Πολιτισμού. Θα ολοκληρώσει ομαλά τη μετάβαση ή επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις στους δημιουργούς;

Πηγή: http://avgi.gr (Πόλυ Κρημνιώτη)



Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΟΠΙ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, αφού πληροφορήθηκε την παύση του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook δήλωσε:

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν δεκαοκτώ μήνες τελείωσε μόλις. Αντικατασταθήκαμε με ένα δελτίο τύπου και χωρίς καν να ζητηθούν οι παραιτήσεις μας. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους με τους οποίους συνεργάστηκα, τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΙ, την Διευθύντρια του ΟΠΙ Ευαγγελία Βαγενά, το προσωπικό του ΟΠΙ, την διαχειρίστρια της ΕΥΕΔ Μαριάνθη Βλαχου, το προσωπικό της ΕΥΕΔ, τους εκπροσώπους των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, τους καλλιτέχνες που είχα την τύχη να γνωρίσω. Τέλος τις πρώην υπουργούς Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και Μυρσίνη Ζορμπά. Η νυν υπουργός δεν μου έκανε την τιμή να με δει ή να μου μιλήσει έστω και για ένα λεπτό. Το τι κάναμε αυτούς τους δεκαοκτώ μήνες υπάρχει καταγεγραμμένο και θεωρώ ότι αφήνουμε θετικό αποτύπωμα στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.




Κομβική εξέλιξη πάντως για τον χώρο της διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς είναι η τελευταία απόφαση του απερχόμενου ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την Αναστολή Άδειας Λειτουργίας της "ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ", όπως είχε γίνει και με την αμαρτωλή ΑΕΠΙ εν μέσω σκανδάλων, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί κακοδιαχείρισης από τον διαχειριστικό έλεγχο από την Ernst & Young.



Η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΠΙ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, για την οριστική υπογραφή.

Η "ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ" διαχρονικά διαχειριζόταν τα Πνευματικά Διακαιώματα ενός πολύ μικρού μέρους Ελλήνων δημιουργών και μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ ενός μέρους ξένων δημιουργών, ενώ σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών μαζί με ένα μεγάλο μέρος των ξένων εκδοτών διαχειρίζεται από την ΕΥΕΔ του ΟΠΙ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν πάγιο αίτημα της αγοράς, ώστε να υπάρξει συλλογική διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων ΜΟΝΟ από έναν Οργανισμό, καθώς τον τελευταίο χρόνο υπήρχε μία στρέβλωση στην αγορά όπου οι επιχειρήσεις καλούνταν να πληρώσουν για την αδειοδότησή τους σε δύο Οργανισμούς, αναλόγως με το ρεπερτόριο που χρησιμοποιούσαν, στην ΕΥΕΔ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, κάτι το οποίο δεν αντέχει η Ελληνική αγορά.

Για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα μίλησαν στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα "Στην Αρρένα της Ζωής" στο τηλεοπτικό κανάλι Blue Sky δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς της Ελληνικής δισκογραφίας με χιλιάδες επιτυχίες που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, ο Ηλίας Φιλίππου και ο Πάνος Φαλάρας.

Δείτε τι είπαν σχετικά (μετά το 36,42)...



Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνάντηση των Ελλήνων δημιουργών την προηγούμενη Δευτέρα με την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η Υπουργός τους διαβεβαίωσε πως σύντομα θα δοθεί και η σχετική άδεια για τον νέο Οργανισμό τους, την ΕΔΕΜ, η οποία θα είναι η διάδοχη κατάσταση της υπό κρατική κηδεμονία ΕΥΕΔ, η οποία θα λειτουργήσει ως ο μόνος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών όπου θα ακολουθήσουν και το σύνολο των ξένων.




Newsroom larisacitynews.GR







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια