ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: Πήγαινε καλύτερα να πλύνεις κανένα πιάτο...

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: Πήγαινε καλύτερα να πλύνεις κανένα πιάτο...



Από πού πηγάζει αυτή η νοοτροπία; Και γιατί αυτό το πνεύμα απαξίωσης στο πρόσωπο της γυναίκας; Να τονιστεί ότι έχουμε ισότητα των δύο φύλων! 


Μάλλον ισοτιμία είναι η σωστότερη έκφραση αλλά το θέμα δεν είναι ο ορθός ορισμός της λέξης αλλά η δίκαιη αντιμετώπιση των δύο φύλων στην καθημερινότητα. Σε πάρα πολλές εκφάνσεις της ζωής της σύγχρονης ελληνίδας αυτό καταστρατηγείται! Φαινόμενα απόλυσης λόγω μητρότητας, άνιση μεταχείριση λόγω σωματικών αδυναμιών αλλά και δυσπιστία ως προς τις νοητικές ικανότητες! 


Και όμως υπάρχουν ακόμη τέτοιου είδους στερεότυπα!


Σίγουρα τα πράγματα έχουν καλυτερέψει σε σχέση με το παρελθόν αλλά δυστυχώς το φαινόμενο υφίσταται. Βέβαια η πολλαπλότητα των ρόλων της γυναίκας σε πολλές περιπτώσεις έχει επιφέρει άγχος και στρες με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία αλλά και την ψυχολογία της. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός των γυναικών που κατέχει διευθυντικές θέσεις αλλά και θέσεις ισχύος γενικότερα έχει αυξηθεί. Λυπηρό όμως είναι ο αριθμός αυτών που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική και τον τομέα του συνδικαλισμού. 



Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν ποσοστώσεις για τη συμμετοχή στα κόμματα αλλά και τα σωματεία τα εξηγεί όλα!



Εκφράσεις του τύπου άντε να φτιάξεις κανένα φαΐ ,κοίτα το σπίτι σου και μην ασχολείσαι με αυτά... καλά κρατούν.


Επανερχόμαστε όμως στο κομμάτι ισότητα των φύλων. Ο Έλληνας νομοθέτης αναφέρει ρητά πως καμία διάκριση λόγω φύλου δεν νοείται ειδάλλως αυτό αποτελεί παράβαση του συντάγματος. Να σημειωθεί πως με βάση όλα τα παραπάνω το σύνταγμά μας παραβιάζεται καθημερινά.


Έχει επικρατήσει όμως η ύπαρξη των γυναικοκρατούμενων και των ανδροκρατούμενων επαγγελμάτων αντίστοιχα. Για παράδειγμα κατεξοχήν γυναικοκρατούμενος χώρος είναι αυτός της εκπαίδευσης αλλά και της υγείας-νοσηλευτικής. Αντιθέτως, τεχνικά επαγγέλματα αλλά και αυτά της τεχνολογίας είναι ανδροκρατούμενα. Δε λείπουν σαφώς και οι εξαιρέσεις και η κατάρριψη του πιο πάνω μύθου.


Λίγο ως πολύ όλα αυτά είναι γνωστά. Το θέμα είναι πως μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το φαινόμενο για καλυτέρευση των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη τόσο η ελληνική όσο και ευρωπαϊκή. Θεωρώ πως η νοοτροπία είναι το πρόβλημα! Και αυτό είναι το λυπηρό!


Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ακόμη υπάρχουν κακοποιημένες , αμόρφωτες και καταπιεσμένες γυναίκες. Επίσης , όλη αυτή η ραγδαία αύξηση των οργανώσεων και των μη κυβερνητικών ιδίως σηματοδοτούν πως χρειάζεται πολύ δουλειά να γίνει ακόμη!



Συνοψίζοντας, αυτό που έχει χαθεί είναι ο σεβασμός και η αυτοεκτίμηση από πολλούς ανθρώπους. Όσοι νόμοι και να ψηφιστούν δεν θα επιφέρουν το επιθυμητό αν δεν αλλάξει η κοινωνία δηλαδή όλοι εμείς! 








Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα 
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθηνών












































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια