ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών στη Λάρισα

Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών στη Λάρισα



Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών στις 9 Σεπτεμβρίου είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν και να υποστηριχθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες πρώτων βοηθειών για το ευρύ κοινό. 



Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) είναι ο μεγαλύτερος Εκπαιδευτικός φορέας και παροχέας πρώτων βοηθειών παγκοσμίως για περισσότερα από 150 χρόνια. Το 2015, πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν παγκοσμίως από 116 Εθνικούς Ερυθρούς Σταυρούς. Οι γνώσεις πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους τους ανθρώπους,ως μια ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική πράξη , που εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους να σώζουν ζωές και να βοηθούν στην αποκατάσταση από ξαφνική ασθένεια ή τραυματισμό.



Το κυρίαρχο θέμα προώθησης της Παγκόσμια Ημέρας για το 2017 είναι τα οικιακά ατυχήματα Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τραυματισμούς στο σπίτι παρά από οδικά ατυχήματα. Τα οκιακά ατυχήματα επηρεάζουν όλους τους πληθυσμούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εισοδήματος ή γεωγραφικής περιοχής . Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλέψιμο τραυματισμό ή χάνουν τη ζωή τους σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι. Η κατοχή δεξιοτήτων πρώτων βοηθειών αποτελεί ζωτικό βήμα και επιτρέπει την πρόβλεψη μέτρων για τη μείωση ή τη σταθεροποίηση των σοβαρών τραυματισμών και τη βελτίωση της επιβίωσης ενός ατυχήματος που θα συμβεί στο σπίτι.



Οι κατοικίες θεωρούνται συχνά ασφαλείς τοποθεσίες, αλλά δυστυχώς οι αριθμοί αποκαλύπτουν το αντίθετο. Μόνο στην Ευρώπη, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο έχουν υποστεί οικιακό ατυχήμα , από τα οποία περισσότερα από 7.000 είναι θανατηφόρα. Το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν στο σαλόνι.



Σε όλο τον κόσμο, τα πιο κοινά τραύματα που μπορούν να προληφθούν στα σπίτια είναι αποτέλεσμα ηλεκτροσόκ, εγκαυμάτων, δηλητηρίασης, ξηρού πνιγμού, υγρού πνιγμού, απώλειας συνείδησης, καρδιακής ανακοπής και πτώσης. Ο πνιγμός είναι μεταξύ των 10 κύριων αιτιών θανάτου παιδιών και νέων άτομα σε κάθε περιοχή του κόσμου, με παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών να διατρέχουν δυσανάλογα κίνδυνο. Αυτοί οι τύποι κινδύνων επηρεάζουν όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά αποτελούν την κύρια αιτία της παιδικής θνησιμότητας στις χώρες υψηλού εισοδήματος.



Τα οικιακά ατυχήματα συχνά μπορούν να προληφθούν και είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συνειδητοποίησης των παραγόντων κινδύνου, της μη τήρησης των προτύπων ασφαλείας ή των επικίνδυνων συσκευών και χημικών ουσιών. Η προώθηση μιας νοοτροπίας ασφάλειας και πρόληψης μπορεί να μειώσει την πλειοψηφία των τραυματισμών και ατυχημάτων στο σπίτι.



Παραδείγματα κινδύνων και τραυματισμών που συμβαίνουν στο σπίτι:

  • Κουζίνα - Πυρκαγιά- Αερίο - Προϊόντα καθαρισμού / τρόφιμα - Πιάτα / μαχαίρια - Δηλητηρίαση – Εγκαύματα- Τραύμα, σοβαρή αιμορραγία
  • Μπάνιο : Νερό / ηλεκτρικό ρεύμα – Πτώσεις -Απώλεια συνείδησης
  • Υπνοδωμάτιο :Χαλί - Κάταγμα- Δηλητηρίαση από τα ναρκωτικά- Καρδιακή ανακοπή
  • Καθιστικό : Χαλί - Κάταγματα Ξηροί καρποί - Κίνδυνος πνιγμού
  • Όροφος : Σκάλες - Κάταγμα- Κακώσεις νωτιαίου μυελού
  • Κήπος :Γκαράζ - Μπάρμπεκιου- Πιάτα / μαχαίρια / εργαλεία - Κατοικίδια και έντομα - Εγκαύματα- Τραύμα, σοβαρή αιμορραγία- Τσίμπημα και δείγματα



Τα βασικά μηνύματα και στόχοι της Φετεινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι: 

• Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους στο σπίτι και τον τρόπο πρόληψης των τραυματισμών.

• Να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να μαθαίνουν πρώτες βοήθειες ώστε να έχουν τις δεξιότητες και την εμπιστοσύνη για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο σπίτι.

• Να ενισχυθεί ο ρόλος των ατόμων στην προστασία τους και των άλλων από ατυχήματα και τραυματισμούς που συμβαίνουν σε ένα οικιακό περιβάλλον.



Το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , ως τοπικός προωθητής των μυνημάτων της Διεθνούς Κινήματος , εκπαιδεύει κάθε χρόνο 3.100 συμπολίτες σε ευελικτα προγράμματα εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών , που υλοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία του ή σε σχολεία, οργανισμούς ,επιχειρήσεις κ.α.



Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώνει συμμετοχή τηλεφωνικά (2410532241 ) ή ηλεκτρονικά nrseeslarisa@yahoo.gr






























Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος













































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια