ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

GRAFFITI στις πόλεις: Όταν οι καλλιτέχνες δεν σταματούν να δημιουργούν!

GRAFFITI στις πόλεις: Όταν οι καλλιτέχνες δεν σταματούν να δημιουργούν!


Περάσαμε από τα ίδια εγκαταλελειμμένα κτίρια και έμοιαζαν σαν να ήταν άλλα…..


Πόσα ξεχασμένα κτίρια , αποθήκες και υπόγεια δεν υπάρχουν στις πόλεις όπου πριν καταλήξουν έτσι έσφυζαν από ζωή και ζωντάνια. Οι ιστορίες αυτών που κατοικούσαν εκεί ποικίλες! Κάθε κτίριο έχει να σου πει τη δική του. Όμως χρόνια μετά για διαφόρους λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς κλπ έχουν εγκαταλειφθεί. Τι και αν αποτελούν πολλά από αυτά εστίες μόλυνσης, πολλοί καλλιτέχνες στις πόλεις έχουν βρει τον τρόπο να ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας !



Το graffiti λοιπόν ξενόφερτη λέξη αλλά και ασχολία έχει έρθει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Απλά προσφάτως βλέπουμε πραγματικά καλλιτεχνήματα! Ωραία χρώματα , εύστοχα μηνύματα αλλά και φράσεις από ποιήματα και διηγήματα άκρως εκπαιδευτικά!



Σαφώς και η τέχνη δε σταματά, δεν έχει όρια! Στο δρόμο λοιπόν , στα κτίρια ,στις κίτρινες αποθήκες μπορείς να δεις τον προβληματισμό και την έκφραση όχι μόνο του καλλιτέχνη που επικοινωνεί το μήνυμα αλλά μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης εποχής!



Στην Ελλάδα ξεκίνησε κάπως διστακτικά , κάπως καχύποπτα , υποστηρίζοντας πως οι δημιουργοί του είναι άτομα παραβατικά ή ταραχοποιοί! Δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που απλά με ένα σπρέι βανδαλίζουν τη δημόσια περιουσία .

Μιλάμε για καλλιτέχνες ,για άτομα ταλαντούχα με έντονο το αίσθημα της καλαισθησίας και του προβληματισμού!



Πολύ βασικό προς αναφορά είναι και τα graffiti που γίνονται εντός των προαυλίων σχολείων ή πανεπιστημίων από τα ίδια τα παιδιά που θέλουν να επικοινωνήσουν τα μηνύματα τους αλλά και να ομορφύνουν τους γκρίζους τοίχους! Τι πιο όμορφο να βλέπεις στίχους του Καβάφη, του Παλαμά και από δίπλα μια εικόνα!



Τέλος, και με αυτό τον τρόπο έκφρασης αλλά και δημιουργίας οι πολίτες συμμετέχουν και υποκαθιστούν θα λέγαμε το ρόλο του Κράτους! Αλλά στη δεδομένη περίπτωση από το να έχουμε ανύπαρκτο κράτος όσον αφορά την ανάπλαση των πόλεων και τη φροντίδα αυτών και συνάμα αμέτοχους πολίτες, ας έχουμε τουλάχιστον ενεργούς ανθρώπους με αισθητική και προβληματισμό!



Κάθε μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μη προσβλητικό είναι θεμιτό!









Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα 
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθηνών













































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια