ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Η θεατρική παράσταση "Το Μυρολόγι της Φώκιας – το Καμίνι" στο θέατρο του Μύλου

Η θεατρική παράσταση "Το Μυρολόγι της Φώκιας – το Καμίνι" στο θέατρο του Μύλου



Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Το Μυρολόγι της Φώκιας – το Καμίνι 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Δήμος Αβδελιώδης

ΛΑΡΙΣΑ Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Οκτωβρίου
ΘΕΑΤΡΟ του ΜΥΛΟΥ




Ο Δήμος Αβδελιώδης σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τα 2 διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το Μυρολόγι της Φώκιας – Το Καμίνι» το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Μύλου σε μια αριστουργηματική θεατρική-εικαστική παράσταση.


Η εξωτερική εικόνα των δυο διηγημάτων δίνει τη βεβαιότητα πεζογραφημάτων, όμως η φωνητική τους αναπαράσταση αποκαλύπτει δυο αμιγή ποιητικά, έμμετρα έργα σπάνιας σύλληψης, που ζωντανεύουν μπροστά μας με την μοναδική ερμηνεία της Αλεξίας Φωτιάδου, που συναρπάζει με την απλότητα και την αισθαντικότητα της, αποδίδοντας τις εικόνες, το πνεύμα και τα αισθήματα του ίδιου του δημιουργού τους.



Επίτευγμα της παράστασης είναι η ανάδειξη της γλώσσας του Παπαδιαμάντη, σαν μοναδικού και αναντικατάστατου φορέα του νοήματος, που μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητή από το κοινό κάθε ηλικίας και κάθε παιδείας, προσφέροντας γνήσια συγκίνηση και υψηλή αισθητική απόλαυση που σπάνια συναντάς στην παγκόσμια λογοτεχνία. Αποτέλεσμα που έχει ήδη επιτευχθεί με το γνωστό ρεπερτόριο του σκηνοθέτη, από έργα του Βιζυηνού, Χορτάτση, Σολωμού,Πλάτωνα(στα αρχαία ελληνικά)


«Στο “Μυρολόγι της Φώκιας’’(*), ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνία από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, κατασταλαγμένα μοτίβα της μνήμης από τις απώλειες του θανάτου.

Μέσα σ’ αυτήν την σπαρακτική, αλλά παγιωμένη αρμονία του ηλιοβασιλέματος έρχεται αθόρυβη αλλά επελαύνουσα η Νύχτα. Όλα τα πράγματα, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το φυσικό πλαίσιο, καθώς κι όλα τα έμψυχα όντα, έχουν τακτοποιημένη τη σχέση τους με το χώρο και με το χρόνο.

Μόνο ένα εννιάχρονο κορίτσι,-που έρχεται με λαχτάρα να βρει τη γιαγιά της πλάι στη θάλασσα που πλένει ρούχα-, παρασυρμένο και συγκεντρωμένο στην μουσική του αυλού ενός βοσκού, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου, ταράζεται αίφνης με την απότομη αίσθηση της αλλαγής από το φως στο σκοτάδι και ορμάει σ’ ένα μονοπάτι που διακρίνει μέσα στη νύκτα, γλιστρώντας έτσι από ψηλά μ’ ένα ‘μπλούμ’ μες στη θάλασσα και ‘χάνεται’ στο βυθό, ενώ οι άνθρωποι και όλα τα έμβια όντα εκεί τριγύρω συνεχίζουν ανυποψίαστα το σκοπό τους.

Ακολουθεί ‘’Το Καμίνι’’ που είναι μια ευφρόσυνη, αντίστιξη στο ‘‘Μυρολόγι’’, ένας ύμνος στον οίστρο της ζωής· αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα, άλλοτε με ευχάριστα και άλλοτε με δυσάρεστα έργα, που προκαλούν όμως εδώ τη συμπάθεια, ακόμα και το γέλιο, από τον βαθμό της άγνοιας και της αθωότητας, των μικρών ή των μεγάλων στην ηλικία, κυνηγών των δώρων της γης, αλλά και αφελών καταστροφέων αυτών των δώρων, μέσα στον παράδεισο ενός πολύχρωμου Απρίλη, ο οποίος σαν αυτονόητος και δεδομένος, δεν κάνει καθόλου ευλαβικούς αυτούς εδώ τους υπνοβάτες που τον κατοικούν. Όμως μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα, έχοντας διατηρήσει ζωντανή τη θεϊκή της πυξίδα, παρακάμπτει όλα τα ‘πρέπει’ και ‘δεν πρέπει’, και λούζεται μέσα στο άσπιλο, έκτατο, μοναδικό θαλάσσιο καμίνι της χαράς.» Δ. Αβδελιώδης.


* Από την ΚΡΙΤΙΚΗ του Νίκου Μπατσικανή 

Ο Δήμος Αβδελιώδης βούτηξε και πάλι στα βαθιά, επιχειρώντας, όπως οι αλιείς μαργαριταριών, να ανασύρει τα ωραιότερα δείγματα του βυθού της ελληνικής Γραμματείας. Αυτήν τη φορά έφτασε ως το νησί του «κοσμοκαλόγερου» της Λογοτεχνίας μας, κι έφερε στο φως δυο εξαίσια διηγήματά του. 

Όλοι οι θεατές, έχοντας καταβυθιστεί σ’ έναν άλλον κόσμο, μακριά από αυτόν που βουΐζει στην υπερκείμενη λεωφόρο, γευτήκαμε ποίηση, λυρισμό, χρώματα και μαγεία. Σε αυτό, πέραν της εμπνευσμένης σκηνοθεσίας, συνέτειναν οι φωτισμοί, ο σκηνικός χώρος, η Μουσική του Βαγγέλη Γιαννάκη, το Γλυπτό του Αριστείδη Πατσόγλου και η ερμηνεία της Αλεξίας Φωτιάδου, που απέδωσε με αισθαντικότητα κι ευαισθησία την ιδιαίτερη κι απολαυστική γλώσσα του Παπαδιαμάντη. Δικαίως όλοι οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, και φύγαμε συνεπαρμένοι, όπως κι όταν παρακολουθούσαμε την παράσταση. 




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης
  • ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αλεξία Φωτιάδου
  • ΓΛΥΠΤΟ ΕΡΓΟ: Αριστείδης Πατσόγλου
  • ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης
  • ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γιάννης Κολόι



ΣΑΒΒΑΤΟ 21στις 21:30 & ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Οκτωβρίου στις 19:30 

Διάρκεια: 40λεπτά


Θέατρο του ΜΥΛΟΥ Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10e










Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια