ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

«Μαύρες» γιορτές για τους συμβασιούχους στα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου

«Μαύρες» γιορτές για τους συμβασιούχους στα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου


Έχουν να πληρωθούν από τον Ιούλιο και ζητούν να τους δοθεί προκαταβολή


«Μαύρες» γιορτές για επτά συμβασιούχους του Δήμου Βόλου και τις οικογένειές τους, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλιο του 2017, λόγω του ότι ο επίτροπος δεν ενέκρινε την πληρωμή των μισθών τους και παρέπεμψε το θέμα τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που όμως δεν εκδίκασε ακόμη την υπόθεσή τους.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για την επιβίωσή τους, ενώ στο αίτημα που έκαναν προς το Δήμο να τους δοθεί μια προκαταβολή από τις περίπου 4.500 Ευρώ που οφείλονται στον καθένα, δεν βρήκαν όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ανταπόκριση.



Προς καθιστική διαμαρτυρία

Οι επτά συμβασιούχοι ετοιμάζονται για καθιστική διαμαρτυρία την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στο Κοιμητήριο «Κούκος», για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους και να βρεθεί φόρμουλα να πάρουν μια προκαταβολή έστω, διότι υπάρχει πλέον βιοποριστικό πρόβλημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Κραυγή αγωνίας εξέπεμψαν οι εργαζόμενοι στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», καθώς δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά αγαθά, αυτές τις γιορτινές μέρες. «Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας, τα στέλνουμε νηστικά στο σχολείο, κινδυνεύουμε να μας κόψουν το ρεύμα, χάσαμε τις ρυθμίσεις και θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε διπλάσιο ποσό για τα τέλη κυκλοφορίας», τόνισαν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν ότι είναι όμηροι και πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δουλειά τους, καθώς εργάζονται και στα 34 κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται μακριά από την πόλη.


Ο λόγος γίνεται για επτά συμβασιούχους – «παρατασιούχους» στη Διεύθυνση Κοιμητηρίων, που απασχολούνται στον «Κούκο» και στα 33 περιφερειακά κοιμητήρια. Αρχικά είχαν προσληφθεί με οκτάμηνη σύμβαση που έληγε τον Ιούλιο και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, η θητεία τους παρατάθηκε μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2018. Η απόφαση αφορούσε 80 συνολικά συμβασιούχους, αλλά οι συγκεκριμένοι επτά, θεωρείται ότι δεν καλύπτουν ανταποδοτικές υπηρεσίες και δημιουργήθηκε το πρόβλημα.


Ωστόσο, αν και το σύνολο των συμβασιούχων του Δήμου έχει τακτοποιηθεί οικονομικά, το δικό τους θέμα «κόλλησε» στον επίτροπο, που δεν ενέκρινε τις καταστάσεις πληρωμής που του έστειλε ο Δήμος. Μάλιστα παρέπεμψε το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στέλνοντας τα ανάλογα έγραφα από τις 7 Οκτωβρίου 2017.


Οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλιο, δήλωσαν ότι ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή (ασκούντα καθήκοντα δημάρχου Θ. Θεοδώρου, αντιδήμαρχο Κοιμητηρίων Χρ. Στεφόπουλο και αντιδήμαρχο Οικονομικών Α. Ζέρβα) να δοθεί ένα ποσό έναντι, όπως έγινε με άλλους Δήμους της χώρας, αλλά η απάντηση που πήραν, είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να γίνει κάτι τέτοιο.



Τραγικές οι συνθήκες

Οι εργαζόμενοι εξέπεμψαν SOS για την κατάσταση που βιώνουν, λέγοντας ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει τόσο πολύ, που δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν, ούτε και να πάνε στην εργασία τους.


Οι αναφορές τους ότι δεν έχουν πλέον ούτε να φάνε, ότι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο νηστικά και ότι κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα και το νερό, λόγω οφειλών, χρονιάρες μέρες, μόνο ασυγκίνητο δεν μπορούν να αφήσουν ακόμη και τον πιο αδαή.


Όσον αφορά στις εργασιακές συνθήκες και τις ανάγκες που καλύπτουν, τονίζουν ότι η δουλειά βγαίνει από τους ίδιους, καθώς οι τρεις μόνιμοι υπάλληλοι στον «Κούκο», δεν αρκούν για να καλυφθούν όλα τα κοιμητήρια του Δήμου.


Ακόμη ανέφεραν ότι δεν έχουν πάρει ούτε ένα Ευρώ για τις υπερωρίες που κάνουν και την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα, διότι υποτίθεται ότι παίρνουν ρεπό καθημερινές, αλλά, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αυτό δεν γίνεται στην πράξη, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται αρκετές δεκάδες ρεπό…


Ο δε μισθός τους είναι 730 Ευρώ κατά μέσο όρο, και οι οφειλές από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα ανέρχονται σε περίπου 4.500 Ευρώ για κάθε εργαζόμενο.



Ανασφάλιστοι αν δεν πληρωθούν

Επιπλέον οι επτά εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, αν δεν εγκριθεί η πληρωμή τους από τον επίτροπο, με αποτέλεσμα να είναι ακάλυπτοι σε περίπτωση ατυχήματος, την ώρα της εργασίας.


Οι ίδιοι δηλώνουν ότι επικοινώνησαν με το Ελεγκτικό Συνέδριο (αντί να το κάνουν οι αιρετοί) και η απάντηση που πήραν είναι ότι η υπόθεσή τους δεν εκδικάστηκε ακόμη, ενώ έχουν εκδικαστεί παρόμοιες υποθέσεις για άλλους Δήμους της χώρας.


Επιπλέον, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 απέστειλαν έγγραφο στον επίτροπο με το οποίο ζητούσαν να θεωρηθεί το χρηματικό ένταλμα για την πληρωμή τους.



Συναίνεση των παρατάξεων του Δ.Σ.

«Θέλουμε να μείνουμε στη δουλειά μέχρι 31 Μαρτίου, γιατί δουλειά ψάχναμε, αλλά και ένα ποσό για να συντηρηθούμε», δηλώνουν και οι επτά με μια φωνή, ενώ ζητούν τη συναίνεση και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δοθεί ένα ποσό μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Τέλος, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν παράπονο κατά του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, διότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα τους, εκτιμώντας ότι αυτό έγινε διότι είναι λίγοι, όπως και για το γεγονός ότι κανένας συνδικαλιστής δεν τους τηλεφώνησε για να τους ρωτήσει πως έκαναν Χριστούγεννα.


Οι συμβασιούχοι – «παρατασιούχοι» έχουν προγραμματίσει καθιστική διαμαρτυρία, με πανό που θα γράφει ότι είναι απλήρωτοι έξι μήνες, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στο κοιμητήριο «Κούκος», για να αναδείξουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να βρεθεί άμεσα μια λύση.




Πηγή: www.magnesianews.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »