ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς για τα Αγροτοδικεία, τους Πλειστηριασμούς και τις καταστροφές

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς για τα Αγροτοδικεία, τους Πλειστηριασμούς και τις καταστροφές



Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Αγιάς έθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2017 τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, καταθέτοντας ταυτόχρονα και ψηφίσματα-σχέδια απόφασης σχετικά με αυτά.


Τα τρία αυτά αυτά ψηφίσματα στάλθηκαν στον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου το πρωί της ίδιας μέρας και όπως μας δήλωσε ο ίδιος κοινοποιήθηκαν σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Η παράταξη του Δώτιου Πεδίου, που στηρίζεται από την ΝΔ, φρόντισε να αποχωρήσει λίγο πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου αποφεύγοντας έτσι να πάρει θέση και να δεσμευτεί για τα ζητήματα. Τα ψηφίσματα ήταν σχετικά με :


1. Τα νέα αγροτοδικεία που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραπέμποντας και 7 αγρότες από την περιοχή μας (πιστή στην κατεύθυνση των προηγούμενων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Σκοπός τους η καταστολή και τρομοκράτηση των αγροτών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να παραμείνουν στην γεωργία, ενάντια στη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων – κεφάλαιου – ΕΕ που έχουν σκοπό το ξεκλήρισμα των φτωχών - μεσαίων αγροτών και την συγκέντρωση του αγροτικού κεφάλαιου στα χέρια λίγων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.


Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η επιβολή από 1η Γενάρη 2018 του “περιβαλλοντικού” τέλους στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων η οποία υλοποιεί την οδηγία – πλαίσιο 2000/60 της ΕΕ για τα νερά, επιβάλλοντας άλλο ένα χαράτσι στις λαϊκές οικογένειες και τους αγρότες 


Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το ψήφισμα, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τις διώξεις αγροτών και αποφάσισε ότι δεν θα εφαρμόσει το μέτρο για το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό.


2. Την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που επιταχύνει η κυβέρνηση με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών. Σύμφωνα με το ψήφισμα που ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες, αξιώνουμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την πολιτική αρπαγής σπιτιών και καταθέσεων από λαϊκές οικογένειες και να ψηφίσει άμεσα νόμο που θα βάζει φρένο σε κράτος, ταμεία, τραπεζίτες και αρπαχτικά παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα που θα απαλλάξουν τον λαό από ένα μεγάλο μέρος αυτών των υποχρεώσεων. 


3. Τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή. Εκεί εκφράζαμε τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες που είχαν νεκρούς στην Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν και στην περιοχή μας. Καταλογίζαμε τις ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου διότι στους προϋπολογισμούς τους αντιμετωπίζουν την λαϊκή ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας σαν πολυτέλεια εγγράφοντας μηδαμινά ποσά, πιστοί υπηρέτες της αναρχίας και του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που είναι τα μοναδικά κριτήρια του αν, τι και που θα κατασκευαστεί οτιδήποτε. Ταυτόχρονα προτείναμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων έως την πλήρη αποκατάσταση κάθε ζημιάς, όπως άμεση καταγραφή και 100% αποζημίωση των ζημιών, πλήρη απαλλαγή από κάθε δημοτικό-κρατικό φόρο των πληγέντων, προστασία τους από τράπεζες και άλλους πιστωτές, επιτάχυνση εκτελούμενων και σχεδιασμό νέων συνολικών μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατάργηση του νομικού πλαισίου που παραχωρεί ορεινές, παραποτάμιες, παραλίμνιες περιοχές και υδατορέματα σε επιχειρηματικούς ομίλους σαν παράγοντας που ευνοεί την έλλειψη προληπτικών δράσεων.


Αυτή η απόφαση δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο διότι η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης του δημάρχου, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ (2 από αυτούς και 1 ανεξαρτητοποιηθείς ψήφισαν το ψήφισμα), την απέρριψε είτε καταψηφίζοντας, είτε με παρόν, είτε απουσιάζοντας από την αίθουσα την στιγμή της ψηφοφορίας. Θα πρέπει τώρα ο λαός με τους μαζικούς φορείς του να κάνει αυτά τα ζητήματα στόχους πάλης του και να επιβάλουμε στην δημοτική αρχή την λήψη αυτών των μέτρων. 



Τα ψηφίσματα...


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ


Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίσει να ποινικοποιεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις στήνοντας συνεχώς καινούργια αγροτοδικεία, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενοι(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να “περάσουν” την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. ξεκληρίζοντας τους φτωχομεσαίους αγρότες.


Σ' αυτή τη λογική εντάσσεται και η δίωξη που ασκήται σε 7 αγρότες της περιοχής μας που συμμετείχαν στο μπλόκο του Γερακαρίου και οδηγούνται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας στις 12 Μάρτη του 2018, επειδή υπεράσπισαν δυναμικά μαζί με άλλους αγρότες το δικαίωμά τους να παραμείνουν στο επάγγελμα.


Στόχος αυτών των διώξεων δεν είναι μόνο οι 7 αγρότες αλλά και ο εκφοβισμός όλων των συναδέλφων τους οι οποίοι κάτω από το βάρος των άλυτων προβλημάτων συνεχώς πλαισιώνουν τις κινητοποιήσεις.


Στα άλυτα αυτά προβλήματα έρχεται η κυβέρνηση να προσθέσει και νέα.


Ένα από αυτά αποτελεί και το Πράσινο Τέλος τόσο για το νερό ύδρευσης όσο και για το νερό άρδευσης. Μία επιπρόσθετη φοροαφαίμαξη των αγροτών και γενικότερα των λαϊκών οικογενειών δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Πρόκειται για το πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος που επιβάλλεται με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, στα πλαίσια εφαρμογής από τη χώρα μας της Οδηγίας – Πλαίσιο της ΕΕ 2000/60 για τα νερά, και προβλέπεται να το εισπράττει ο κάθε δήμος από 1/1/2018 παρακρατώντας προμήθεια 2,5% αποδίδοντάς το στο πράσινο ταμείο της Ε.Ε. 


Το δημοτικό συμβούλιο Αγιάς καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τις διώξεις των αγροτών.


Δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει το νέο χαράτσι της κυβέρνησης και της Ε.Ε για το νερό διότι είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Φορτώνει νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, συμβάλει στο πιο γρήγορο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών και τους αναγκάζει να επωμιστούν το κόστος από κατασκευασμένα, κατασκευαζόμενα ή σχεδιαζόμενα έργα διαχείρισης υδάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους.



ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ-ΛΑΪΚΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ


Το δημοτικό συμβούλιο Αγιάς, αξιώνει από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την πολιτική αρπαγής των σπιτιών και των καταθέσεων των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών, που αποτελούν τον κόπο και τον ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής, προς όφελος των τραπεζιτών και των αρπαχτικών.


Δεν μπορεί την ώρα που η ανεργία, η μερική απασχόληση και η απλήρωτη εργασία τσακίζουν κόκαλα, την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πολλοί ξεκληρίζονται, την ώρα που οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών μειώνονται δραστικά σε συνδυασμό και με την άγρια φοροληστεία, η κυβέρνηση να επιτρέπει τις κατασχέσεις των σπιτιών και των καταθέσεων εργατικών και λαϊκών οικογενειών, από τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία.


Αυτό δείχνουν οι πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους συνταξιούχους, οι πάνω από 500 πλειστηριασμοί την εβδομάδα που αυξάνονται μέρα τη μέρα απειλώντας χιλιάδες χρεωμένες λαϊκές οικογένειες.


Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αφορούν και την πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα (από μία που ίσχυε έως τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες-αρπαχτικά, προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες, αφού η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την όποια προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία, με την κατάργηση ή ελαχιστοποίηση των κριτηρίων προστασίας της πρώτης κατοικίας.


Το δημοτικό συμβούλιο Αγιάς, αξιώνει από την κυβέρνηση, να φέρει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα κατοχυρώνει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών, λόγω οφειλών σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία.

  • Να σταματήσει τώρα κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Πάγωμα πληρωμής οφειλών προς τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, για ανέργους και απλήρωτους για πάνω από 3 μήνες.
  • Διαγραφή όλων των ποσών από τόκους (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λ.π.) και τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν.
  • Να μειωθούν άμεσα κατά 50% οι οφειλές προς τις τράπεζες, μετά την διαγραφή των τόκων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
  • Μείωση κατά 30% των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, από επαγγελματικά δάνεια μικρών ΕΒΕ, μικρών γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.


Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Πλήρη απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας.
  • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα είδη διατροφής, φάρμακα, είδη υγιεινής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά είδη και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικό.
  • Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, σταθερού τηλεφώνου».



ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


Το δημοτικό συμβούλιο Αγιάς εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, από τις πλημμύρες στην Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράσταση-αλληλεγγύη σε όλους όσους χτυπήθηκαν από αυτά τα φαινόμενα στο δήμο μας αλλά και ευρύτερα.


Παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις, αποδίδοντας τις απώλειες ζωών και καταστροφή κόπων μιας ζωής από λαϊκές οικογένειες σε “θεομηνίες”, “κακό καιρό” της “κλιματικής αλλαγής”, ή απλά σε κακοδιαχείριση και κυβερνητική ανικανότητα, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.


Οι καταστροφές που υπέστησαν και οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών του δήμου μας οφείλονται στην έλλειψη έργων σχεδιασμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Όσο έντονες και αν είναι οι βροχοπτώσεις, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών φαινομένων με αντίστοιχες πολιτικές πρόληψης. Η εφαρμογή όμως αυτών των πολιτικών και η υλοποίηση συνολικών αντιπλημμυρικών σχεδίων απαιτεί την εγγραφή τόσο στους κρατικούς όσο και στους περιφερειακούς και δημοτικούς προϋπολογισμούς των απαραίτητων-γενναίων χρηματοδοτήσεων.


Τα κονδύλια όμως που απαιτούνται για την κάλυψη αυτών των ζωτικών λαϊκών αναγκών, θεωρούνται πολυτέλεια τόσο από την κυβέρνηση (η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει απαράβατα την πορεία των προηγούμενων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όσο και από την περιφερειακή και δημοτική αρχή. Γιαυτό και στους προϋπολογισμούς τους συνεχίζουν να εγγράφουν μηδενικά έως αστεία ποσά γι αυτούς τους σκοπούς. 


Οι νόμοι που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις, παραχωρούν ορεινούς όγκους, λεκάνες απορροής, ποτάμια και υδατορέματα σε επιχειρηματικούς ομίλους παραμένουν άθικτοι αντί να προστατευτούν και να διευθετηθούν. 


Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που όλοι αυτοί υπηρετούν πιστά, η αναρχία του και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων τα μοναδικά κριτήρια για το τι και που θα κατασκευαστεί.


Ο λαός της περιοχής μας, όπως και πανελλαδικά, καλείται μετά να πληρώσει τα σπασμένα τους.


Γι αυτούς τους λόγους διεκδικούμε :

  • Άμεση καταγραφή και 100% αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής.
  • Απαλλαγή από κάθε δημοτικό φόρο ή τέλος, από κάθε χαράτσι και προστασία από πιστωτικά ιδρύματα για τους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα ο σχεδιασμός και υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, η επιτάχυνση αυτών που έχουν ήδη ξεκινήσει.
  • Να γίνουν άμεσα επεμβάσεις σε χειμάρρους και υδατορέματα με ορθολογική διευθέτησή τους με ταυτόχρονη σχεδιασμένη διαχείριση των λεκανών απορροής.
  • Κατάργηση του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου χρήσεων γης που παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στα χέρια του κεφάλαιου και αντικατάστασή του με πλαίσιο που να διασφαλίζει την επωφελή για τα λαϊκά συμφέροντα προστατευτική-παραγωγική-παροχή αναψυχής λειτουργία τους.
  • Άμεση χρηματοδότηση όλων αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.



Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Αγιάς






Newsroom larisacitynews.gr






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια