ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το νέο σκάνδαλο στα Πνευματικά Δικαιώματα στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (Autodia) και η παραίτηση!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το νέο σκάνδαλο στα Πνευματικά Δικαιώματα στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (Autodia) και η παραίτηση!



«Μαύρη τρύπα» 300.000 ευρώ διαπιστώνει ο ορκωτός λογιστής αλλά και «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» του οργανισμού


Όπως είχαμε γράψει και προ ημερών, μετά το οριστικό λουκέτο που μπήκε στην "αμαρτωλή" ΑΕΠΙ τον Μάιο από το Υπουργείο Πολιτισμού εν μέσω σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας για οικονομική κακοδιαχείριση και μετά την δημιουργία από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και τον κρατικό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τον Ιούνιο με διαφανείς διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά ξεκίνησε τον διαχειριστικό έλεγχο στον έτερο ΟΣΔ, την ονομαζόμενη "Αυτοδιαχείριση", μετά από πληθώρα καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας της.





Μάλιστα πρωτού ακόμα ξεκινήσει ο ουσιαστικός διαχειριστικός έλεγχος στην "Αυτοδιαχείριση" από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο έλεγχος από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές έχει δώσει ήδη τα πρώτα σημάδια ενός ακόμα μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στον χώρο των Πνευματικών Δικαιωμάτων, με την σχετική έκθεση να εντοπίζει χαρακτηριστικά «ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» της εν λόγω εταιρείας.


Σε σχετικό άρθρο της σήμερα η «Αυγή» γράφει...

Έκθεση καταπέλτης για την «Αυτοδιαχείριση»

Την ώρα που «Η Αυτοδιαχείριση» καλεί τους δημιουργούς να γίνουν μέλη της για να διασφαλιστεί το πνευματικό τους δικαίωμα, καταπέλτης είναι η ετήσια έκθεση διαφάνειας που διενήργησε ανεξάρτητος λογιστής, βάσει των προβλεπομένων του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, για το 2017. Από την έκθεση προκύπτουν αρνητικά κεφάλαια γύρω στις 300.000 ευρώ, και, κυρίως, καταγράφεται «ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» του οργανισμού. Την έκθεση την έχουν ήδη τα μέλη της «Αυτοδιαχείρισης» στα χέρια τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, «αφενός το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του οργανισμού υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών του υποχρεώσεων, αφετέρου το σύνολο ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό λόγω συσσωρευμένων ζημιών και ως εκ τούτου, εφόσον δεν ολοκληρωθεί η υλοποίηση των απαιτούμενων μέτρων, συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής διατάξεων της ισχύουσας για τον οργανισμό νομοθεσίας (Ν. 1667/1986 και Ν. 4481/2017)».

Η «μαύρη τρύπα» κατάπιε 293.104,50 ευρώ, όσο και το ποσό της ζημιάς που κατέγραψε ο ισολογισμός του 2017, σύμφωνα με τον οποίο στον ετήσιο κύκλο εργασιών 393.642,55 ευρώ καταγράφηκαν έξοδα 440.389,42 ευρώ. Την ίδια ώρα, όπως διαπιστώνει η έκθεση, «ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή κ. Γιάννης Γλέζος, υπό αυτή την ιδιότητα, έλαβε το μεικτό ποσό των 54.602 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε καθαρό ποσό 38.821 ευρώ, για την απασχόλησή του στον οργανισμό». Παρότι σ' αυτό το ποσό, που εισπράχθηκε το 2017, όπως σημειώνει η έκθεση, καταγράφονται οι αμοιβές του ως διαχειριστή και προηγούμενων ετών (2013-2016), ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής εισπράττει αυτό το ποσό, ενώ η έκθεση θέτει εν αμφιβόλω την ίδια τη λειτουργία του οργανισμού και ως εκ τούτου την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς που συμμετέχουν στην «Αυτοδιαχείριση».

Σε ό,τι αφορά την ικανότητα της «Αυτοδιαχείρισης» να ανταποκριθεί στις συμβάσεις χρηματοδότησης που έχει υπογράψει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων (CISAC) με σκοπό τη χρηματοδότησή του για επενδύσεις και για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες, ο ορκωτός λογιστής σημειώνει ότι «η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό». Θεωρεί δηλαδή δεδομένο ότι η «Αυτοδιαχείριση» δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις της.

Ο ορκωτός λογιστής κλήθηκε, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, να πραγματοποιήσει τον έλεγχό του προκειμένου να συνταχθεί η ετήσια έκθεση διαφάνειας, στην προκειμένη περίπτωση για το 2017. Σύμφωνα με τον νόμο, όλοι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης υποχρεώνονται να συντάσσουν κάθε χρόνο έκθεση διαφάνειας. Υποχρεώνονται επίσης να αναρτούν τον ισολογισμό του προηγούμενου οικονομικού έτους στην ιστοσελίδα τους έως τον Αύγουστο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Στην ιστοσελίδα της «Αυτοδιαχείρισης» τέτοια ανάρτηση δεν έχει ακόμα εμφανιστεί.

Πηγή: http://www.avgi.gr

...και όλα αυτά επισημαίνονται πρωτού ακόμα μπει στα "βαθιά" ο επίσημος διαχειριστικός έλεγχος από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο οποίος όπως αναμένεται θα βγάλει "λαβράκια".





Μετά και αυτές τις εξελίξεις σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες της larisacitynews.GR, ο πρόεδρος της "Αυτοδιαχείρισης", εν μέσω τον αποκαλύψεων και του ενδεχόμενου ποινικών διώξεων, υπέβαλλε την παραίτησή του, αφήνοντας εν αμφιβόλω την συνέχιση της περαιτέρω πορείας της εταιρείας, όπως συνέβη και με το σκάνδαλο της "αμαρτωλής" ΑΕΠΙ, δίνοντας την σκυτάλη στην προεδρία του ΔΣ του οργανισμού στο κ. Ηλία Φιλίππου.


Στην λιτή της ανακοίνωση η "Αυτοδιαχείριση" μέσω facebook γράφει:




[ads-post]



Τι ισχύει - Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες

Εάν χρησιμοποιείτε μουσική στην επιχείρησή σας, απευθυνθείτε στην ΕΥΕΔ, η οποία δίνει την άδεια για τις ακόλουθες χρήσεις μουσικής: Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, club, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, σχολές χορού, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ, μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες ψυχαγωγίας (σφαιριστήρια, κλπ.), χώρους εκδηλώσεων (αίθουσες συνεστιάσεων, κτήματα δεξιώσεων κλπ.), πανηγύρια χώροι αναμονής, πάρκινγκ, εκθεσιακούς χώρους, αθλητικούς χώρους και σε κάθε είδoυς επιχείρηση πoυ χρησιμoπoιεί ή και εκμεταλλεύεται δημόσια μουσική.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η σχετικές άδειες από την ΕΥΕΔ του Υπουργείου Πολιτισμού ισχύουν βάση νόμου από το 2018. 
Όσες επιχειρήσεις το παραβλέπουν την επόμενη χρονιά θα κληθούν να καταβάλουν τα ποσά εις διπλούν και με τις νόμιμες κυρώσεις.
Η άγνοια Νόμου διώκεται...


Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων ΕΥΕΔ ιδρύθηκε και λειτουργεί με βάση την υπ΄αριθμ. 262844/18408/13772/689/04.06.2018 (ΦΕΚ Β΄ 2085/07.06.2018) υπουργική απόφαση και έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των πνευματικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ΑΕΠΙ ΑΕ, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε με την υπ΄αριθμ. 224747/4952/15.05.2018 (ΦΕΚ Β΄ 1767/17.5.2018) υπουργική απόφαση.


Η ΕΥΕΔ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.


Σκοπός της ΕΥΕΔ είναι 
  • να δημιουργήσει και να διασφαλίσει άμεσα συνθήκες ομαλής αδειοδότησης και είσπραξης δικαιωμάτων, ώστε να καταστεί δυνατό σε εύλογο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί διανομή δικαιωμάτων προς τους δικαιούχους,
  • να δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μέσα από ένα υγιές περιβάλλον συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις της σύγχρονης συλλογικής διαχείρισης.



Διοίκηση

Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ, είναι αυτοτελής υπηρεσία του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Εποπτικές αρμοδιότητες ασκεί στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Η ΕΥΕΔ εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου, εκτός από μικρό αριθμό πνευματικών δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων και εκατομμύρια ξένα μουσικά έργα μέσω συμβάσεων αμοιβαίας εκπροσώπησης με ομόλογες εταιρίες του εξωτερικού και των κορυφαίων πολυεθνικών εκδοτών μουσικής Warner Chappel Music Publishing και Universal Music Publishing.


Η ΕΥΕΔ παρέχει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους φορείς, που επιθυμούν να μεταδώσουν μουσική στο χώρο τους, να χρησιμοποιούν χωρίς περιορισμό μουσική και τραγούδια από το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριό της.


Μια κοινή στέγη για τη δίκαιη, αναλογική, με διαφάνεια, διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ, αδειοδοτεί:
  • την πλειοψηφία του Ελληνικού ρεπερτορίου (14.000 μέλη δημιουργοί)
  • εκατομμύρια έργα ξένων δημιουργών μέσω των συμβάσεων αμοιβαιότητας που έχει με ξένους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, όπως επίσης και
  • το 100% του ανατιθέμενου αμερικανικού ρεπερτορίου για την περιοχή της Ελλάδας για λογαριασμό των έργων που εκπροσωπούν εκδοτικά οι δύο πολυεθνικοί εκδότες μουσικής Universal Music Publishing και Warner/Chappell Music Hellas και είναι γραμμένα από συνθέτες και στιχουργούς μέλη των αμερικανικών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.
  • Εντελώς ενδεικτικά εκπροσωπούμενοι δημιουργοί αμερικανικού ρεπερτορίου επί του παρόντος είναι η Ariana Grande, οι Beach Boys, ο Elvis Costello, o Eminem, ο Justin Timberlake, η Mariah Carey, o Neil Diamond, οι R.E.M, η Selena Gomez αλλά και ο Aloe Blacc, η Beyoncé, ο Jay Z, o James Brown, η Katy Perry, ο Kendrick Lamar, οι LED ZEPPELIN, οι RAMONES, η Rihanna και χιλιάδες ακόμα ξένοι δημιουργοί.






Τι γίνεται σε Λάρισα και Θεσσαλία

Όσον αφορά την αγορά της Λάρισας και της Θεσσαλίας εμφανίζονται διάφοροι, οι οποίοι προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την άγνοια των καταστηματαρχών και επαγγελματιών που οφείλουν να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα για την μουσική που χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους, μη αναφέροντας επ' ακριβώς από ποια εταιρεία ή οργανισμό είναι. Οι περισσότεροι με ψέματα προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από τους επιχειρηματίες λέγοντας πως είναι από το Υπουργείο Πολιτισμού ή αναφέροντας αυθαίρετα πως εκπροσωπούν το μουσικό ρεπερτόριο που παίζει το κατάστημα.


ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Η αρμόδια αρχή έκδοσης Άδειας Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής στα καταστήματα είναι η ΕΥΕΔ του Υπουργείου Πολιτισμού και οι μόνοι αρμόδιοι για την ενημέρωση των επιχειρηματιών είναι οι συνεργάτες της, οι οποίοι οφείλουν να επιδεικνύουν την σχετική επίσημη ταυτότητα του Υπουργείου, καθώς είναι και επίσημα οι αρμόδιοι για τους σχετικούς ελέγχους με σύμπραξη της αστυνομικής αρχής.


Για την Θεσσαλία αρμόδιοι συνεργάτες της ΕΥΕΔ του Υπουργείου Πολιτισμού είναι:


ΛΑΡΙΣΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΠΙΕΡΙΑ-ΣΕΡΡΕΣ
Παπαδόπουλος Νίκος - Καρακιόλη Μαρία
Χρυσοχόου 69 - Λάρισα
τηλ. 6936097785
e-mail. papad.kara.pp@eyed.gr


ΤΡΙΚΑΛΑ
Παπαδόπουλος Βαγγέλης
τηλ. 6936097783
e-mail. v.papadopoulos.pp@eyed.gr


ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κεφαλά Αμαλία
τηλ. 6936097784
e-mail. a.kefala.pp@eyed.gr



Γράφει για την larisacitynews.GR
Pavlos Nikolaou



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια