ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Αύξηση των εξαγωγών στα τυροκομικά στη Θεσσαλία δείχνει μελέτη του ΣΕΒΕ

Αύξηση των εξαγωγών στα τυροκομικά στη Θεσσαλία δείχνει μελέτη του ΣΕΒΕ


Σημαντική βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας καταγράφει μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας (ΣΕΒΕ) αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και σημαντικά στοιχεία για την θεσσαλική οικονομία και τις κύριες πηγές παραγωγής πλούτου στα μέρη μας.

«Αν και οι Ελληνικές εξαγωγές έχουν μεγαλώσει αρκετά και το 2018 έχουμε κλείσει με άνοδο περίπου στο 17%, πάλι είμαστε κοντά στις 20 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM". 

Η περιφέρεια της Θεσσαλίας ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές επιδόσεις των δεικτών της αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ. Ο κ. Χασάπης εξηγεί πως η περιοχή μας έχει μεγαλύτερες εξαγωγές από ό,τι εισαγωγές και μάλιστα ο επονομαζόμενος δείκτης επικάλυψης είναι 200%. «Αυτό σημαίνει σχεδόν διπλάσιες εξαγωγές από εισαγωγές. Από τις εξαγωγές σχεδόν το 50% αφορά τρόφιμα ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των τροφίμων είναι γαλακτοκομικά και σε μια ακόμη πιο βαθιά ανάλυση θα δούμε πως μιλάμε για τυροκομικά» σημειώνει. 

[ads-post]

«Πρωταθλήτρια» πάντως αναδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), στην οποία εμφανίζεται η «καλύτερη εξαγωγική επίδοση». «H Kεντρική Μακεδονία είναι σχεδόν δύο μονάδες παραπάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για μια αρκετά εξαγωγική και εξωστρεφή περιφέρεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Χασάπης που ανίχνευσε και εδώ ως κύρια πηγή της εξέλιξης την γαλακτοκομία. «Η επίδοση έχει εξήγηση, καθώς αυτό συμβαίνει γιατί στην ΠΚΜ βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της γαλακτοκομικής παραγωγής, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κομμάτι του αγελαδοτροφικού τομέα βρίσκεται στην ΠΚΜ, ενώ επιπλέον υπάρχει στη συγκεκριμένη περιφέρεια μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής» σημειώνει.

Η μελέτη του ΣΕΒΕ προσφέρει στοιχεία χρήσιμα για τους σχεδιασμούς των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. «Από αυτό μπορεί κανείς να βγάλει στρατηγική σε ότι αφορά π.χ το πόσο μια περιφέρεια πρέπει να επικεντρωθεί σε κάτι. Είναι δε και ένα εργαλείο για τις περιφέρειες καθώς κάποιες αυτές π.χ θα κάνουν αποστολές στο εξωτερικό και θα συμμετέχουν σε εκθέσεις», καταλήγει.




Πηγή: www.thessaliaeconomy.gr (Λ.Ε.)







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια