ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να "μαζέψει" τη γκάφα με τους καλλιτέχνες - Η απάντηση και τα βέλη των δημιουργών

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να "μαζέψει" τη γκάφα με τους καλλιτέχνες - Η απάντηση και τα βέλη των δημιουργών


Μετά τον σάλο που προκάλεσε η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει σε προεκλογικό spot της ΝΔ (δείτε ΕΔΩ) την προχθεσινή του συνάντηση με αντιπροσωπία των Πνευματικών Δημιουργών για τα προβλήματα του κλάδου τους και την στήριξη και μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε έναν Οργανισμό που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγκάστηκε σήμερα να δώσει απάντηση στους δημιουργούς ανασκευάζοντας τα όσα είπε και κάνοντας λόγο για "λεκτική παρεξήγηση".

Ο κ. Μητσοτάκης με την απάντηση του στο σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ και τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, κ. Φοίβο Δεληβοριά, εξήγησε πως αναφέρθηκε σε "συμβολικό τίμημα" από τους επιχειρηματίες σε σχέση, όπως ισχυρίζεται, με τις εισπράξεις των καταστημάτων τους. 



Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ με ανακοίνωση του είχε κάνει λόγο για ανακρίβειες στην ανακοίνωση της ΝΔ και πολιτική εκμετάλλευση της συνάντησης. Το σωματείο αντέδρασε έντονα στο spot που δημοσιεύθηκε μετά τη συζήτηση με τους δημιουργούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητώντας να μη γίνει το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων αντικείμενο "προεκλογικού παιχνιδιού".

Επίσης οι δημιουργοί χαρακτήρισαν επικίνδυνη την αναφορά σε "συμβολικό τίμημα" τονίζοντας ότι τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι επαιτεία. Ο δε κ. Δεληβοριάς έσπευσε να τοποθετηθεί και προσωπικά μέσω facebook στο ζήτημα, τονίζοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα του κοινού αγώνα όλων των δημιουργών για τα πνευματικά δικαιώματα.

Στην απαντητική επιστολή του κ. Μητσοτακη προς το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Προς Σωματείο ΑΣΜΑ,

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων.

Κ.Μ.".



Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι παραδέχεται το επικοινωνιακό λάθος, δεν αναφέρει τίποτα απολύτως στην απάντησή του σχετικά με τις ευθύνες που καταλόγισε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την μεγάλη κρίση του ελληνικού τραγουδιού και την αδυναμίας της, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τον σκάνδαλο της ΑΕΠΙ το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποκαλύφθηκε μετά από παραγγελία του τ Νίκου Ξυδάκη για διαχειριστικό έλεγχο της αμαρτωλής εταιρείας.

Αναπάντητο ακόμα αφήνει και το αίτημα κάποιων δημιουργών να αποσύρει το επίμαχο βίντεο.

[ads-post]

Μπαράζ ανακοινώσεων των Σωματείων Δημιουργών

Μετά την ανασκευή της "λεκτικής παρεξήγησης" από τον κ. Μητσοτάκη το σύνολο των Σωματείων των Δημιουργών μουσικών έργων ΑΣΜΑ 450+, ΜΕΤΡΩΝ, ΣΩΜΣΕ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις μέσω Facebook, οι οποίες αναλυτικά αναφέρουν:









Βολές και από Ξαρχάκο και από Νικολόπουλο

Θέση πήραν στο θέμα, μετά τους Φοίβο Δεληβοριά και Κώστα Καλδάρα όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, και άλλοι δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Χρήστος Νικολόπουλος.



Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης στο αίτημα του σωματείου ΑΣΜΑ 450+ προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να τους στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, τοποθετήθηκε στο θέμα αναφέροντας:

"Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι η χθεσινή συνάντηση μέρους των δημιουργών με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε σε σποτ για να εξυπηρετηθεί ο προεκλογικός του αγώνας.

Λυπάμαι πάρα πολύ.

Ως ένας άνθρωπος, ο οποίος μάχεται εδώ και δεκαετίες για τα δικαιώματα των δημιουργών, απέναντι στη ληστρική και κακουργηματική διαχείρισή τους από την ΑΕΠΙ και την οικογένεια Ξανθόπουλου, οφείλω με λίγα λόγια να διευκρινίσω κάποια πράγματα, όσο πιο σύντομα μπορώ, διότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι αλλά και δίκαιοι ως προς το ποιοι βοήθησαν και ποιοι όχι, στον αγώνα αυτό, αλλά και να είναι συγκεκριμένα τα όρια των εκάστοτε πολιτικών απέναντι σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα και καμία παράταξη.

Κατ᾽ αρχάς θα πρέπει άμεσα να κατέβει αυτό το σποτ.

Ο αγώνας των δημιουργών δεν έχει σχέση με τον προεκλογικὀ αγώνα κανενός.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το αυτονόητο, δηλαδή η προστασία των κόπων και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από το Κράτος και τη Δικαιοσύνη, δεν εφαρμοζόταν. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί κατά καιρούς με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά χωρίς κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα αυτή η αδιαφορία, μου γέννησε έως και υποψίες. Αντιθέτως ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι ένας Πρωθυπουργός, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτό (χωρίς να βγει στα κανάλια να το διαφημίσει).

Τέλος, να πληροφορήσω τον κ.Μητσοτάκη, ότι δε ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη."




Ο Χρήστος Νικολόπουλος μέσω του News24/7 στους 88,6 τόνισε ότι η συνάντηση των καλλιτεχνών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.



Ο γνωστός συνθέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: 

"Εμείς ζητήσαμε να δούμε τον κ. Μητσοτάκη, δεν μας κάλεσε αυτός. Με τον ίδιο τρόπο, συναντηθήκαμε και με τα υπόλοιπα κόμματα. Δε θέλαμε να χρησιμοποιηθεί η συνάντηση για εκλογικούς και πολιτικούς λόγους και δυστυχώς αυτό έγινε με το δελτίο τύπου που έβγαλε η ΝΔ.

Η αντίδραση του σωματείου δημιουργών ανάγκασε τον Πρόεδρο της ΝΔ να στείλει επιστολή με την οποία μιλά για λεκτική παρεξήγηση και όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος "μας καλύπτει η αλλαγή που έγινε".

Υποστήριξε επίσης πως ό,τι θετικό έγινε, έγινε από αυτή την κυβέρνηση μετά από αίτημα των δημιουργών ενώ αναφέρθηκε στην έρευνα που έγινε επί Ξυδάκη για το όργιο της οικονομικής κακοδιαχείρισης στην ΑΕΠΙ.


Σε σχέση με τα προβλήματα του κλάδου ανέφερε ότι: 

"μετά το γκρέμισμα της ΑΕΠΙ που μας καταλήστεψε ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μας στηρίξει και αυτό έγινε μέσω της ΕΥΕΔ.

Πήγαμε στον κ. Μητσοτάκη και στα άλλα κόμματα για να μας στηρίξουν στη μετάβαση που γίνεται στον αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό γιατί δεν μας στήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είμαστε 14.000 μέλη, χωρίς την ΕΥΕΔ θα ήμασταν εξαφανισμένοι".



Ο Φοίβος Δεληβοριάς σε πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού "Στο Κόκκινο" ζήτησε για ακόμη μία φορά να αποσυρθεί η εικόνα του από το spot της ΝΔ καθώς ο αγώνας των Πνευματικών Δημιουργών δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο προεκλογικού αγώνα κανενός κόμματος, μιας και οι Σύλλογοι των καλλιτεχνών δεν έχουν πολιτικό χρώμα.

Κάτι τέτοιο όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το site της ΝΔ δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής...!!!




Γράφει για την larisacitynews.GR
Νίκος Παπαδόπουλος








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια