ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Την άμεση λύση και λειτουργία ενός μόνο Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων ζητούν οι καλλιτέχνες-δημιουργοί από την Υπουργό Πολιτισμού

Την άμεση λύση και λειτουργία ενός μόνο Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων ζητούν οι καλλιτέχνες-δημιουργοί από την Υπουργό Πολιτισμού


Ανάστατος είναι ο χώρος των καλλιτεχνών-δημιουργών μουσικών έργων μετά και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν τον χώρο των Πνευματικών τους Δικαιωμάτων, με τις ενδείξεις του πορίσματος της Ernst & Young που είχε παραγγείλει το Υπουργείο Πολιτισμού να κάνουν λόγο για άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο, μετά αυτό της ΑΕΠΙ, στον έτερο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, την "Αυτοδιαχείριση" (Autodia). 

«Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική κατάσταση: πληρώνει η κοινωνία για «δικαιώματα» και αυτά πηγαίνουν όχι στους δημιουργούς αλλά σε προσωπικά χρέη, δάνεια και υπέρογκες προμήθειες» 
σημειώνουν σε ανακοίνωση οι δημιουργοί του σωματείου 450+ Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ERNST & YOUNG για την "Αυτοδιαχείριση".

Αναλυτικά γράφουν:

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική κατάσταση :πληρώνει η κοινωνία για «δικαιώματα» και αυτά πηγαίνουν όχι στους δημιουργούς αλλά σε προσωπικά χρέη, δάνεια και υπέρογκες προμήθειες.Κι ενώ όλο το ελληνικό τραγούδι έχει γυρίσει την πλάτη του σ’αυτό το σκάνδαλο και φτιάχνουμε ενωμένοι την ΕΔΕΜ, τον νέο οργανισμό μας, η Πολιτεία και ο ΟΠΙ αφήνουν ανοιχτή αυτή τη μαύρη τρύπα μέσα στην οποία χάνονται τα χρήματά μας, αλλά και τα χρήματα των χρηστών. Δεν θα σωπάσουμε αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημά μας τώρα.Δεν θα αφήσουμε μια νέα ΑΕΠΙ να λυμανθεί τους κόπους μας.Ούτε και όσους έχουν συμφέρον να βρισκόμαστε σε αυτή την τραγική κατάσταση να συνεχίζουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.Το Υπουργείο Πολιτισμού και η νέα Υπουργός κα Μενδώνη πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα.Είμαστε πολύ κοντά στη λύση και στο τέλος της τραγωδίας μας.Ζητάμε στήριξη της ΕΔΕΜ ώστε να γίνει ο ένας και μοναδικός φορέας μας, μακριά από τα φαινόμενα που αποκάλυψε η ERNST & YOUNG και που το βίντεο γλαφυρά περιγράφει:




Οι Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους σήμερα βρίσκονται κάτω από τη στέγη της ΕΥΕΔ, της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δημιουργήθηκε βάση νόμου προκειμένου να μη βρεθούν στο κενό οι δημιουργοί μετά το σκάνδαλο και το λουκέτο στην ΑΕΠΙ, έχουν ήδη συστήσει τον δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, την ΕΔΕΜ, η οποία βάση του σχεδίου που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θα διαδεχθεί επί το συνόλω την ΕΥΕΔ, ως ένας Οργανισμός διαχειριζόμενος από τους ίδιους τους δημιουργούς, χωρίς ιδιώτη ιδιοκτήτη και κρατική κηδεμονία.



Σήμερα οι δημιουργοί ζητούν από τη νέα Υπουργό Πολιτισμού, κα Μενδώνη, την διατήρηση της ΕΥΕΔ, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει δείξει έργο με διαφανείς διαδικασίες και έχει αποδώσει στους δικαιούχους συνολικά ποσά σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, για το διάστημα που προβλέπει ο νόμος, 2 χρόνια, αλλά και την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, προκειμένου να μεταφερθούν πλέον στον δικό τους ΟΣΔ, όπως είναι η πρακτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

[ads-post]

Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος, όπως χαρακτηριστικά λένε οι δημιουργοί, καθώς δεν επιθυμούν «έναν νέο Ξανθόπουλο - ΑΕΠΙ» εννοώντας έναν νέο ιδιώτη, αλλά ούτε την εισχώρηση στην "Αυτοδιαχείριση" μετά τα αποτελέσματα του πορίσματος που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία οι ίδιοι γνώριζαν εκ των έσω και είχαν καταγγείλει. Ένας ακόμα λόγος που οι Έλληνες δημιουργοί εξαρχής δεν στεγάστηκαν στην "Αυτοδιαχείριση", ήταν οι δυσμενείς όροι για αυτούς που ήθελε να τους επιβάλλει η Διεθνής Ένωση Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (CISAC)  η οποία χρηματοδότησε-δανειοδότησε την "Αυτοδιαχείριση". Μεταξύ άλλων οι όροι αφορούσαν τα προαποφασισμένα αυξημένα ποσοστά ξένων καλλιτεχνών εις βάρος των Ελλήνων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, φαίνεται στελέχη της "Αυτοδιαχείρισης" να αμείβονται με προκλητικά υψηλούς μισθούς (μέχρι και 12.000 ευρώ μηνιαίως), την ίδια ώρα που οι διανομές των μελών-δημιουργών ήταν από πενιχρές έως ανύπαρκτες.



Σε άλλη μία τοποθέτηση τους οι Έλληνες δημιουργοί σημειώνουν πως πρέπει άμεσα να επέμβει ο εισαγγελέας για την "Αυτοδιαχείριση", καθώς τα χρήματα όσων επιχειρηματιών αφελώς πλήρωσαν δεν πήγαν ποτέ στους δημιουργούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»-Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΠΟ

Ούτε μια μέρα ακόμα δεν πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της μικρής αυτής ΑΕΠΙ. Σχεδόν όλα τα χρήματα όσων αφελώς την πληρώνουν δεν πηγαίνουν στους δημιουργούς. Όλο το ελληνικό τραγούδι ζητάει άμεση επέμβαση από την ΥΠΠΟΑ κυρία Μενδώνη και από τον Εισαγγελέα





Οι εξελίξεις πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται ραγδαίες...







Γράφει για την larisacitynews.GR
Νίκος Παπαδόπουλος




























« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια