ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Αναβαθμίζεται η 110 Π.Μ. της Λάρισας από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας



Φαίνεται πως είμαστε μπροστά σε μια νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ- Ελλάδας με αναβάθμιση στρατιωτικών βάσεων μεταξύ αυτών και της 110 Π.Μ στη Λάρισα. Αυτό ισχυρίζεται σε σημερινό της ρεπορτάζ το «Βήμα της Κυριακής» το οποίο μάλιστα έχει ως κεντρικό θέμα.





Υποστηρίζει ότι αυτή η συμφωνία θα έρθει έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο και περιλαμβάνει την αναθεώρηση της συμφωνίας του ’90 για τις βάσεις  στη Σούδα, το Μαράθι, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και τη Αλεξανδρούπολη με προφανή σκοπό της αναβάθμισή τους. Όλα αυτά με φόντο την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η Ελληνική πλευρά θέλει μέσω αυτής της συμφωνίας να εξασφαλίσει και μια ασπίδα προστασίας απένταντι σε αυτή τη κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο από τον προκλητικό γείτονά μας.




Στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 συζητά να εισέλθει η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας


Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της EUCOM στρατηγού Τοντ Γουόλτερς στην 110 Π.Μ και η συνάντηση τον περασμένο Ιούλιο του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου ήταν κομβικής σημασίας σε στρατιωτικό επίπεδο.


Έτοιμο το προσχέδιο της συμφωνίας

Το προσχέδιο της συμφωνία σύμφωνα με την εφημερίδα είναι έτοιμο και περιγράφει με γενικούς όρους την αναβάθμιση και την χρήση των εγκαταστάσεων. Αυτή την στιγμή στην βάση της 110 Π.Μ και στο Στεφανοβίκειο υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που δεν είναι νομοθετημένο. Υπενθυμίζουμε ότι στη βάση της Λάρισας μετασταθμεύουν τα αμερικανικά drone MQ-9 Reaper τα οποία μέσω των ανταλλαγμάτων της συμφωνίας η ελληνική πλευρά θα ήθελε να τα λάβει είτε με την μορφή δανεισμού είτε να τα αγοράσει.





Επίσης η ελληνική πλευρά κάνει σκέψεις για είσοδό της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 και στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των φρεγατών Freedom.




Αυτή είναι η φρεγάτα Freedom που θέλει να αποκτήσει η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας

[ads-post]

Ποια θα είναι η αναβάθμιση για την 110 Π.Μ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα εφόσον υπογραφεί η συμφωνία, για την βάση της Λάρισας συζητιέται η μεταστάθμευση ιπτάμενων αμερικανικών τάνκερ και η ενίσχυση της παρουσίας των drone των ΗΠΑ με το ήδη υπάρχοντα τύπο αλλά και με τα πιο προηγμένα   Global Hawk που αυτή την στιγμή έχουν ως βάση την Σικελία.





Η συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί με την επίσκεψη  στην χώρα μας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σημειώνει το δημοσίευμα.






Πηγή: www.larissanet.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια