ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Εκπνέει ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών Βόλου

Εκπνέει ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών Βόλου


Επτά οι αιτήσεις κρατουμένων τις τελευταίες μέρες στην Εισαγγελία Βόλου


Τίτλοι τέλους από σήμερα για το νόμο Παρασκευόπουλου, καθώς εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία για την αποφυλάκιση με ευνοϊκούς όρους κρατούμενων στις φυλακές για διάφορα αδικήματα. Οι αιτήσεις των κρατουμένων στις φυλακές του Βόλου, έφτασαν τις επτά τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ και το προηγούμενο διάστημα υποβάλλονταν με ρυθμό περίπου τεσσάρων ημερησίως.

Ο νόμος 4489/2017 ή αλλιώς «νόμος Παρασκευόπουλου» είχε στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπερπλήρωσης των φυλακών και έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι ενδιαφερόμενοι και να αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο, η διάρκεια ισχύος του ήταν περιορισμένη εξαρχής, αν και η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή, είχε δώσει παράταση ενός έτους, η οποία λήγει οριστικά σήμερα 28 Αυγούστου 2019.

Οι αιτήσεις αποφυλάκισης στα συμβούλια των φυλακών έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου περίπου, κυρίως από κρατούμενους των αγροτικών φυλακών της Κασσαβέτειας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν συμπληρώσει περισσότερα από έξι έτη κάθειρξης. Αιτήσεις υποβάλλουν έγκλειστοι που έχουν καταδικαστεί για διαφόρων ειδών αδικήματα, με ποινές έως 15 έτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο φέρονται να έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου περίπου επτά αιτήσεις, από έγκλειστους στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας αλλά και στις φυλακές Βόλου.

Με τον καινούργιο νόμο, οι ισοβίτες θα πρέπει να έχουν εκτίσει τουλάχιστον είκοσι έτη, ενώ εάν κάποιος εκτίει περισσότερες από μία ποινές ισόβιας κάθειρξης, ο χρόνος αυξάνεται στα 25 έτη τουλάχιστον. Επιπρόσθετα, θεσπίζονται ειδικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της αποφυλάκισης, οι οποίες δεν ίσχυαν μέχρι τώρα. Μία από αυτές, είναι η διαγωγή του κρατούμενου κατά την έκτιση της ποινής του.

[ads-post]

Θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις αναστολής

Με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής προϊστάμενος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενημερώνει τους διευθυντές των Εισαγγελιών τι να πράξουν σε περιπτώσεις όπου με τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε ισχύ, κακουργήματα έχουν μετατραπεί σε πλημμελήματα και εκκρεμεί η εκδίκασή τους είτε σε δεύτερο βαθμό είτε στον Άρειο Πάγο. Πρόκειται για αδικήματα που μέχρι πρότινος ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως πλαστογραφίες, απάτες, κλοπές κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια με συνολικό όφελος ή συνολική ζημία μικρότερη των 120.000 €, υπεξαίρεση αντικειμένου που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο και η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις 120.000 €, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, στάση κρατουμένων και άλλα.

Στην εγκύκλιό του, που αναμένεται και στην Εισαγγελία Βόλου, ο εισαγγελέας του ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρει πως λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα και των ισχυουσών σχετικών διαδικασιών, οι εν λόγω υποθέσεις ενδεχομένως να έχουν εκδικασθεί πρωτόδικα ή κατ’ έφεση μετά την οκταετία ή στα όρια αυτής. Έτσι, πολλές από τις υποθέσεις αυτές που εκκρεμούν ενώπιον των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων ή του Αρείου Πάγου έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Για τις περιπτώσεις αυτές, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για άμεση αποφυλάκιση ή κάποια άλλη διαδικασία, οπότε οι μόνες προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να αποφυλακιστεί ο κρατούμενος, είναι είτε η συζήτηση του ένδικου μέσου από το αρμόδιο δικαστήριο είτε η υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης.

Ο εισαγγελέας ζητά από τους εισαγγελείς να προχωρήσουν στην καταγραφή των υποθέσεων αυτών και την υποβολή – σε περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει από τον κρατούμενο – των σχετικών αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, καθώς και την ταχύτερη δυνατή εισαγωγής τους στο Δικαστήριο.





Πηγή: www.magnesinews.gr










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια