ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Ευάλωτο σε παρασπονδίες το ισχύον καθεστώς στις παραδόσεις του βαμβακιού

Ευάλωτο σε παρασπονδίες το ισχύον καθεστώς στις παραδόσεις του βαμβακιού


Από τη νέα χρονιά η κλιμακωτή πριμοδότηση για το σύσπορο με χαμηλή υγρασία, ανησυχία για επανάληψη φαινομένων «μαύρης αγοράς» λίγο πριν τη συγκομιδή


Καλά εξελίσσεται η τελευταία φάση στην καλλιέργεια του βάµβακος, οι καιρικές συνθήκες δείχνουν ιδανικές, σοβαρές προσβολές από πράσινο σκουλήκι δεν φαίνεται να υπάρχουν, το ενδιαφέρον από εδώ και µπρος στρέφεται στις δραστηριότητες της αγοράς.

Οι γνωστές αποφάσεις Κόκκαλη, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλαδή πριν τις κυβερνητικές αλλαγές, θα ισχύσουν στο σύνολό τους από τη νέα καλλιεργητική - εµπορική περίοδο. Πολλά µάλιστα πρόκειται να εξαρτηθούν από τις διαθέσεις της αγοράς και ειδικά των εκκοκκιστών. Κρίσιµο είναι το θέµα της υγρασίας και της κλίµακας που έχει θεσπισθεί µε βάση το 13,5. Προς το παρόν, έγκυροι παρατηρητές εκφράζουν φόβους για επανάληψη των φαινοµένων «µαύρης αγοράς» της προηγούµενης χρονιάς, µε ορισµένα εκκοκκιστήρια να παραλαµβάνουν αδήλωτες ποσότητες, κυρίως από µεγάλους παραγωγούς και να τις εγγράφουν στις εισκοµίσεις των επιτήδειων που δηλώνουν στρέµµατα µόνο για τη συνδεδεµένη ενίσχυση. Το θέµα θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους αρµόδιους.

[ads-post]

Οι αλλαγές µετά το Μάρτιο 2020 

Από την καλλιεργητική σεζόν 2020 και εφόσον δεν υπάρξουν τροποποιήσεις από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναµένεται να ισχύσουν οι αλλαγές στις αγοραπωλησίες βάµβακος µεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών, όπου τίθεται και ειδικό πλαίσιο για τις προπωλήσεις σύσπορου. Η σχετική απόφαση της απερχόµενης ηγεσίας που αναρτήθηκε στη ∆ιαύγεια στις 8 Ιουλίου, προβλέπει υπόδειγµα σύµβασης για τις προπωλήσεις βάµβακος και κλιµακωτή πριµοδότηση του σύσπορου βάµβακος µε υγρασία χαµηλότερη του 13,5% και αποµείωση της τιµής σε περίπτωση που η υγρασία ξεπερνά το προαναφερόµενο ποσοστό.

Επίσης ως βάση για την αύξηση ή τη µείωση της συµφωνηµένης τιµής αγοράς του σύσπορου προτείνεται για τις ξένες ύλες το 3%, για την απόδοση σε ίνες το 34% και για το µήκος της ίνας τα 28,50 mm, ενώ το χρώµα του παραδιδόµενου προϊόντος θα πρέπει να είναι λευκό (σε περίπτωση που είναι π.χ. ελαφρώς κόκκινο, γκρι ή υποβαθµισµένο θα υπάρχει και αντίστοιχη µείωση της τιµής). Τονίζεται ότι οι προπωλήσεις βάµβακος είναι προαιρετικές ενώ αναφέρονται τόσο οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνουν οι συµβαλλόµενοι, όσο και οι ρήτρες για ενδεχόµενη αθέτηση των συµφωνηθέντων.





Πηγή: www.agronews.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια