ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Τον δρόμο Ροδιά – Συκαμινέα αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τον δρόμο Ροδιά – Συκαμινέα αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Κ. Αγοραστός: Έργα ουσίας για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών


Τον επαρχιακό δρόμο Ροδιάς – Συκαμινέας αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου προϋπολογισμού1.460.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων και τη στήριξη του βραχώδους όγκου του πρανούς ανάντη της οδού, το οποίο παρουσιάζει τάσεις απόσχισης σε μήκος περίπου 400 μέτρων. Επεμβάσεις περιορισμένου μήκους θα πραγματοποιηθούν επίσης για αποκατάσταση ασφαλτικών στρώσεων στο υπόλοιπο μήκος της οδού που ενώνει τη Ροδιά µε τη Συκαµινέα σε θέσεις κυρίως ελιγμών.

«Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται ένα σημαντικό έργο που αφορά την επαρχιακή οδό Ροδιάς – Συκαμινέας. Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί την κύρια πρόσβαση των κατοίκων προς τη Λάρισα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σχέδιο και προγραμματισμό υλοποιεί έργα ουσίας και χρήσιμα τα οποία ενισχύουν την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την προσβασιμότητα σε χωριά του ορεινού όγκου της περιφέρειας μας. Το ασφαλές οδικό δίκτυο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις μετακινήσεις του πληθυσμού και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, προκειμένου τα χωριά των ορεινών περιοχών να παραμείνουν ζωντανά. Και οι άνθρωποι στα ορεινά έχουν δικαίωμα στη ζωή», 
τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

[ads-post]

Στοιχεία έργου

Οι εργασίες που αφορούν στην αντιµετώπιση των καταπτώσεων και τη στήριξη του βραχώδους όγκου συνίστανται στα εξής:

Στο τµήµα από τη Χ.Θ. 0+92 έως τη Χ.Θ. 0+152, πρόκειται να κατασκευαστεί τοιχείο αντιστήριξης για την συγκράτηση των καταπτώσεων, ύψους 3,5 µέτρων και µήκους 60 µέτρων. Η εξασφάλιση της ελεύθερης αποστράγγισης θα γίνει µε την τοποθέτηση διαπερατής επίχωσης ικανού πάχους πίσω από το τοιχείο. Στην τµήµα από τη Χ.Θ. 0+152 έως τη Χ.Θ. 0+262, µετά την εκτέλεση εργασιών ξεσκαρώµατος των βραχωδών τεµαχών που είναι χαλαρωµένα ή εγκλωβισµένα στην βλάστηση πάνω από το επίπεδο του δρόµου και µέχρι ύψους 25µ περίπου, θα πραγµατοποιηθεί συστηµατική εφαρµογή αγκυρώσεων πλήρους πάκτωσης, µήκους L=6µ και 3µ στην κατώτερη σειρά, σε κάνναβο 3x3µ ή και κατά θέσεις πιο πυκνά, σε τµήµατα του πρανούς ύψους 20 έως 25µ περίπου πάνω από το οδόστρωµα. Τα αγκύρια θα ενώνονται µεταξύ τους µε βαρέως γαλβανισµένο χαλύβδινο συρµατόσχοινο d=12mm, και πυρήνα από χάλυβα, το συρµατόσχοινο θα ενώνει διαγώνια ή οριζόντια τα αγκύρια. Οι αγκυρώσεις θα διατρηθούν σε συνολική επιφάνεια 2.000m περίπου. Στο ίδιο τµήµα, θα γίνει η κατασκευή ενός σκέπαστρου από οπλισµένο σκυρόδεµα, ικανού να αντισταθεί στα φορτία κρούσης των συχνότερα αναµενόµενων βραχοπτώσεων. Το εσωτερικό πλάτος του είναι 7,0µ., για την διασφάλιση του εύρους οδοστρώµατος που ήδη υπάρχει και η κατασκευή θα είναι ανοικτή από την εξωτερική, κατάντη πλευρά έτσι ώστε να µην απαιτείται τεχνητός φωτισµός. Στην οροφή του σκέπαστρου θα διαστρωθεί επίχωµα πάχους 1µ για την απορρόφηση του φορτίου κρούσης. Για την εξασφάλιση της ελεύθερης απορροής των υδάτων στην περιοχή του σκεπάστρου θα γίνει η κατασκευή τεχνικών µε κανάλι στο οδόστρωµα και εσχάρα εγκάρσια στην οδό στην είσοδο και την έξοδο του σκεπάστρου.. _ Στο τµήµα από τη Χ.Θ. 0+262 έως τη Χ.Θ. 0+350 θα πραγµατοποιηθεί, στη στέψη του πρανούς, η κατασκευή ενός φράχτη συγκράτησης βραχοπτώσεων από µεγαλύτερα υψόµετρα, απορρόφησης ενέργειας των 2000kJ και ύψους 5µ. Πλέγµα συγκράτησης των µικρότερων τεµαχών βράχου θα αναπτυχθεί στην επιφάνεια του πρανούς κάτω από τον φράχτη ανάσχεσης. Επίσης στη βάση του πρανούς θα κατασκευασθεί τάφρος πλάτους ενός µέτρου για να συλλέγονται τα βραχοτεµάχια. Στο τµήµα από τη Χ.Θ. 0+350 έως τη Χ.Θ. 0+410 θα εφαρµοσθούν αγκύρια και πλέγµα, έως ύψους 20µ., για την βελτίωση της ευστάθειας των πακέτων πετρώµατος που είναι καταπονηµένα από διακλάσεις.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρεθήκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλειος Πινακάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Νίκος Λιούπας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στέλιος Δημότσιος, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Ντάγιας και το στέλεχος Χρήστος Αντωνίου.





Newsroom larisacitynews.GR







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια