ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Αυξάνονται συνεχώς οι οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία

Αυξάνονται συνεχώς οι οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία


Στα 2,6 δισ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες τον Αύγουστο

Ούτε αποπληρώθηκαν, αλλά ούτε αυξήθηκαν περαιτέρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες τον μήνα Αύγουστο, που ήταν ο πρώτος μήνας μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι συνολικές οφειλές των κρατικών φορέων παρέμειναν στα 1,637 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του Ιούλιου που ήταν 1,634 δισ. ευρώ.

Ωστόσο μεγάλες οφειλές, συνολικού ύψους 992 εκατομμυρίων ευρώ ανέκυψαν μετά την υποβολής των φορολογικων δηλώσεων του Ιουλίου (αύξηση κατά 267 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα) ως εκκρεμής υποχρέωση επιστροφής φόρων από την ΑΑΔΕ στους φορολογουμένους. Για την αποπληρωμή τους πάντως, ως είθισται πλέον, θα γίνουν και συμψηφισμοί με …μελλοντικές οφειλές ΕΝΦΙΑ (!) ή και ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο (104 δισ συνολικά), οπότε το καθαρό δημοσιονομικό κόστος θα μετριαστεί τους ερχόμενους μήνες.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες απλήρωτες οφειλές του Κράτους, ύψους 555 εκατ. ευρώ εξακολουθούν να βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τον Ιούλιο πάντως ήταν ακόμα μεγαλύτερες (566 εκατ. ευρώ).

[ads-post]

Έπονται τα νοσοκομεία με 501 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα ευρώ από 507 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Ωστόσο μεγάλο μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων σε προμηθευτές Υγείας, θα εξοφληθούν με rebate και clawback, δηλαδή θα διαγραφούν δια νόμου τους επόμενους μήνες.

Τα λοιπά νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 296 εκατ. ευρώ (από 290 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 207 εκατ. ευρώ (από 211 εκατ. ευρώ) και τα υπουργεία 78 εκατ. ευρώ (από 61 εκατ. ευρώ).





Πηγή: www.protothema.gr










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια