ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Εκδήλωση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Εκδήλωση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


Εκδήλωση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 19:00 


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» και τον Σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας» διοργανώνουν εκδήλωση για το κοινό με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 στις 19:00. 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ανοιχτή ξενάγηση στην ενότητα «Αγωνιστικότητα» της Μόνιμης Συλλογής Κατσίγρα, όπου ένα εκτενές σύνολο έργων αναφέρεται στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, την πείνα, την εξαθλίωση, τις διαδηλώσεις και το πνεύμα της αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης. Τα έργα αυτά, επιβεβαιώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του συλλέκτη για μια τέχνη που συνομιλεί με την κοινωνική πραγματικότητα, την ιστορία καθώς και τον βαθύ σεβασμό που έτρεφε προς τους αγωνιστές της ζωής. Παράλληλα, θα γίνεται προβολή βίντεο όλων των έργων της Συλλογής με αναφορά στην Κατοχή και στην Εθνική Αντίσταση στο “dark room” της Μόνιμης Συλλογής. 



Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την παρουσίαση με σχολιασμό επιλεγμένων φωτογραφιών της συλλογής «Η Μνήμη της Πόλης – Λάρισα – Κατοχή – Απελευθέρωση 1941-44» στον χώρο της Βιβλιοθήκης της Πινακοθήκης και θα ολοκληρωθεί με την ανοιχτή ξενάγηση από τα μέλη της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας στην τόσο σημαντική ιστορικά για τη πόλη μας έκθεση «Η Μνήμη της Πόλης – Λάρισα – Κατοχή – Απελευθέρωση 1941-44», η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις συλλογές του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα. 

Φωτογραφίες τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες κατά την περίοδο της εισβολής τους στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή: τα Τέμπη, τους Γόννους, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες από τη Συλλογή του Βύρωνα Μήτου, που αγοράστηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων αποτελούν, μια μοναδική αφήγηση, ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, άμεση μαρτυρία και σύγχρονη καταγραφή από την πλευρά των “νικητών”. Πρόκειται για αποτυπώσεις που ενέχουν τη σημασία και τη λειτουργία του ενθυμήματος και του τεκμηρίου για τους Γερμανούς, της παρουσίας και της υπεροχής τους όπως χαρακτηριστικά έχει υπογραμμίσει ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης. 

Είσοδος ελεύθερη. 

[ads-post]

Info 
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, 
Λεωφ. Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη, 2410-616266 
www.katsigrasmuseum.gr, info@katsigrasmuseum.gr















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια