ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Σε περισσότερες αγορές απλώνεται το κάστανο Μελιβοίας

Σε περισσότερες αγορές απλώνεται το κάστανο Μελιβοίας


Για τη δυναμική επανατοποθέτηση του κάστανου στο ελληνικό τραπέζι, δημιουργώντας νέες συνταγές και με στόχο να μην καταναλώνεται αυτό μόνο δύο μήνες το χρόνο ως συμπλήρωμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δουλεύουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φροντίζουν το προϊόν τους να “ ανοίγει” ολοένα και περισσότερες αγορές, συνεισφέροντας έτσι και στην εθνική οικονομία.

Για παράδειγμα, το κάστανο Μελιβοίας φτάνει ολοένα και πιο μακριά, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Βαγγέλη Κρανιώτη, αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Αγιάς, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “ είμαστε στο τελικό στάδιο διαβουλεύσεων για την έναρξη των μακρινών ταξιδιών του προϊόντος μας”.

Χωρίς να θέλει να αποκαλύψει τις χώρες όπου πρόκειται να ταξιδέψει το κάστανο Μελιβοίας και λέγοντας “ αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε τις τελικές συνεννοήσεις”, ο κ. Κρανιώτης τόνισε ότι το 50%-60% της παραγωγής τους, εξάγεται παραδοσιακά πια στην Ιταλία, αλλά “ δειλά-δειλά, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε παρουσία, με μικρές προς το παρόν ποσότητες, σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία και η Δανία, και της Κεντρικής Ευρώπης, όπως σε Αυστρία και Ελβετία”.


Μιλώντας για την φετινή παραγωγή, ο ίδιος επισήμανε ότι αναμένεται σε 1.000 τόνους, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, έναντι των 1.200 τόνων που ανέμεναν οι παραγωγοί. Παρόλα αυτά, παραμένει στα περσινά επίπεδα, είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, όπως έσπευσε να επισημάνει ο κ.Κρανιώτης, “ μπορεί η κλιματική αλλαγή να μην μας στοίχισε σε κιλά, επηρέασε όμως την εμπορική αξία του προϊόντος μας σε ποσοστό 40%”.

Διευκρίνισε πως “ δεν έχουμε φέτος στην πλειονότητα της παραγωγής μας τους μεγάλους καρπούς του προϊόντος, για τους οποίους φημίζεται η Μελιβοία (...) ωστόσο οι τιμές που πετυχαίνουμε αυτόν τον χρόνο, καταγράφουν μέση αύξηση της τάξης των 10 λεπτών σε όλες τις κατηγορίες”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, στην κατηγορία λουξ (35-45 κομμάτια/κιλό) ο παραγωγός πέτυχε τιμή των 3,5 ευρώ. Κατηγορία Α (45-55 κομμάτια) 3,30-3,40 ευρώ/κιλό, κατηγορία Β (55-65 κομμάτια) 3 ευρώ/κιλό, κατηγορία Γ (65-80 κομμάτια) 2,80 ευρώ/κιλό και αυτή των 80-90 κομματιών, 2 ευρώ/κιλό.

[ads-post]

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κρανιώτης επισήμανε ότι την άνοιξη του 2020 εκτιμά πως θα είναι σαφή τα αποτελέσματα των ευνοϊκών επιπτώσεων από τα πειραματικά εμβόλια που γίνονται την τελευταία διετία αναφορικά με την αντιμετώπιση της μελάνωσης της καστανιάς, ενώ την ίδια εποχή έχουμε προνοήσει από φέτος, “ να ρίξουμε ωφέλιμα έντομα στις καλλιέργειές μας, για την αντιμετώπιση της ασθένειας της σφήκας της καστανιάς. Μπορεί και να μην εμφανιστεί, αλλά εμείς θα το πράξουμε, για να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο”.

Αναφερόμενος στον εορτασμό του κάστανου στην περιοχή, ο κ. Κρανιώτης τόνισε ότι “ μιλάμε για τριήμερο εορτασμό, που ξεκινά αύριο και περιλαμβάνει από εξορμήσεις στις καστανοκαλλιέργειες, μέχρι μουσικές εκδηλώσεις κει ενημερωτικές ημερίδες.

Φυσικά, άφθονα κάστανα και κρασί θα διατίθενται δωρεάν όλες τις ημέρες, όπως και άλλα εδέσματα που θα έχουν ως βάση τους το κάστανο. Επίσης, τοπικοί παραγωγοί θα στήσουν τους πάγκους τους διαθέτοντας τα παραδοσιακά προϊόντα τους”.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Έλενα Αλεξιάδου)










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια