ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Στην αναμονή 60 νεφροπαθείς στη Μαγνησία για μεταμόσχευση

Στην αναμονή 60 νεφροπαθείς στη Μαγνησία για μεταμόσχευση


Τρεις μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει στο νομό μέσα στο 2019

Στην αναμονή βρίσκονται 60 νεφροπαθείς στη Μαγνησία για μεταμόσχευση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας » Οι Άγιοι Ανάργυροι», με αφορμή τον εορτασμό την 1η Νοεμβρίου της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων. Παράλληλα αναφέρεται πως μέσα στο 2019 πραγματοποιήθηκαν τρεις μεταμοσχεύσεις σε επίπεδο νομού, με το Σύλλογο να απευθύνει έκκληση για τη διάδοση του σημαντικού μηνύματος της ημέρας.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων, καθώς τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές σε όλη την Ελλάδα.

Στο νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία από ζώντα δότη(πατέρα σε γιο).
Το 2015 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότρια. Το 2016, αν και ξεκίνησε καλά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, ενώ και το 2017 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότρια.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες, ενώ το 2019 μέχρι στιγμής στη Μαγνησία έχουν γίνει τρεις μεταμοσχεύσεις, μία από πτωματικό δότη και δύο από ζώντες δότες, από μητέρες στους υιούς τους.

«Όσοι έχουν δικούς τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν το «δώρο ζωής» είναι τυχεροί, αλλά δυστυχώς λόγω των ελλείψεων ιατρών ειδικοτήτων και διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών περιμένουν ταλαιπωρούνται για πάνω από ένα χρόνο, ενώ όσοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένουν 9-10 χρόνια για αυτό το «δώρο θεού»», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου ο πρόεδρο, κ. Βασίλης Γιαννάκος.

Παράλληλα, σημειώνεται από το Σύλλογο, ότι παρατηρείται πτώση και στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις δεδομένου ότι το 2018 από τους 109 εγκεφαλικούς θανάτους με αξιοποιούντας δότες τους 45, ενώ το 2019 έγιναν 97 μεταμοσχεύσεις.

[ads-post]

Αύξηση των νεφροπαθών

Στο μεταξύ, αύξηση καταγράφεται στους νεφροπαθείς και μάλιστα της τάξεως τουλάχιστον 20-30%, όπως τονίζει ο Σύλλογος, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και αφορά κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους.

«Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες δωρεές αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. και αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργός», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στη Μαγνησία τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 200 αιμοκαθαρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και 50 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Ακόμη στη λίστα αναμονής του νομού υπάρχουν 55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο δώρο της ζωής με αναμονή από 9-10 χρόνια και άνω.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντ/δρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Γιαννάκος χαιρετίζει από την πλευρά του την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης και εύχεται σε όλους όσοι βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο θεού.

«Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις. Στήριξε ζωές με την ζωή σου! Έλα μαζί μας.
Φανταστείτε την πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή», κατέληξε ο πρόεδρος.





Πηγή: www.magnesianews.gr






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια