ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Στροφή 180 μοιρών από τον Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Θα την εφαρμόσουμε μέχρι τέλους»

Στροφή 180 μοιρών από τον Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Θα την εφαρμόσουμε μέχρι τέλους»


«Λάβαμε γενναίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καριέρες - Θα ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δύο ημέρες μετά τις αναφορές του ότι λόγω του γαλλικού βέτο δεν μπορούν να υλοποιήσουν την Συμφωνία

«Θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους. Το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά». Υπό αυτό τον τίτλο-τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «MIA» αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο κυβερνητικό μέγαρο, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, τόνισε: «Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά, και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε. Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων. Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο -τον νότιο γείτονά μας- και ανοίγει πολλές προοπτικές».

Ο ίδιος, συνεχίζει το «MIA», επεσήμανε ότι αποτελεί φυσική και πρακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε, επέτρεψε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και, παρότι απογοητευθήκαμε από την ΕΕ, συνιστά την πλέον σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την ΕΕ, και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς, να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν. Έχει αλλάξει το Σύνταγμα του κράτους, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει καταστεί καθημερινότητα. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. Έτσι στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ’ όλα για μη σεβασμό του Συντάγματος, ενώ έχει φιλοδοξίες και προτίθεται να ανέλθει στην εξουσία. Τι θα γίνει εάν καταστεί εξουσία; Αμέσως προκλήσεις και δύο-τρία νέα βέτο. Ο Θεός ας μην επιτρέψει να σκεφτούμε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο» υπογράμμισε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζάεφ.

[ads-post]

Αποκαλώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «τίτλο ιδιοκτησίας» σημειώνει εν συνεχεία το τηλεγράφημα, ο Ζάεφ τόνισε επίσης ότι αυτή αποτελεί εγγύηση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας και αυτό, επανέλαβε ο ίδιος, δεν ήταν εφικτό δίχως να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.

«Τα δύο τρίτα της Συμφωνίας αναφέρονται στη στρατηγική εταιρική σχέση, στην οικονομία, στην κοινωνική και υγειονομική προστασία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις πολλές προοπτικές που πρέπει να βλέπουμε μέσα από τις δυνατότητες που διαμορφώνονται και για τις δύο χώρες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα για το άνοιγμα των (ενταξιακών) κεφαλαίων.

«Εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει. Εάν πρέπει οι ηγέτες να συζητήσουν, θα συζητήσουν. Εάν χρειάζονται και νέες μεθοδολογίες, θα ενσωματωθούν. Εμείς είμαστε μία νησίδα στην ΕΕ. Όλες γύρω μας είναι χώρες-μέλη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Λάβαμε γενναίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καριέρες. Θα ενταχθούμε. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει τελικά ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν διλήμματα σχετικά με αυτό. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή προοπτική έχει αναβληθεί, αλλά δεν υπάρχει και γι’ αυτή εναλλακτική λύση. Αυτό είναι σαφές. Κάναμε όλα αυτά για να επιτύχουμε τα οικονομικά πρότυπα» κατέληξε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζάεφ.







Πηγή: www.protothema.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια