ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Θα δούμε αμερικανικά F-35A μόνιμα σταθμευμένα στη Λάρισα;

Θα δούμε αμερικανικά F-35A μόνιμα σταθμευμένα στη Λάρισα;


Πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν πως η USAF σκοπεύει να αναπτύξει τουλάχιστον 50 μαχητικά F-35A σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα αποτροπής του ρωσικού κινδύνου. Το υπερσύγχρονο αμερικανικό μαχητικό δεν έχει ακόμη βρει αντίπαλο στο ρωσικό οπλοστάσιο, και σε ικανούς αριθμούς, πράγματι μπορεί να αλλάξει δραματικά την ισορροπία των τακτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Μέχρι να γίνει αυτή η ανάπτυξη, οι Ευρωπαίοι θα έχουν σε διάφορες αεροπορίες τουλάχιστον άλλα 100 F-35A/B, κάτι που δημιουργεί μια ευμεγέθη δύναμη stealth μαχητικών που προς το παρόν η Ρωσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο εύκολα.

Οι πληροφορίες σημειώνουν πως τα F-35A μπορούν να φέρουν και τακτικά πυρηνικά όπλα, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στον αντίπαλο, που πλέον θα βρεθεί εκτεθειμένος σε καταστροφική απειλή που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Τα αμερικανικά F-35A θα μπορούν να φέρουν το πυρηνικό όπλο B61 mod 12 με τις ρυθμίσεις να εισάγονται στο λογισμικό Block 4. H βόμβα B61 Mod 12 θα έχει στο πίσω μέρος ένα ειδικό “Tail Subassembly” κάτι που θα της δίνει ακρίβεια επιπέδου JDAM!

Όλα αυτά, οι ΗΠΑ ελπίζουν πως θα δράσουν αποτρεπτικά σε πιθανή ρωσική επέλαση προς την Ευρώπη, και θα επιφέρουν μια σχετική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και θα κατευνάσουν έτσι τους φόβους των Ανατολικο-Ευρωπαίων συμμάχων (Βαλτικές Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία να ανησυχούν περισσότερο για τους Ρώσους από ότι οι υπόλοιποι).

Τώρα, θεωρητικά τα F-35A θα αναπτυχθούν στην Αγγλία, στην RAF Lakenheath, δίπλα στα μονίμως εγκατεστημένα εκεί F-15E. Τώρα, είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν και βάσεις διασποράς, με πιθανότερες βάσεις στη Γερμανία, Ρουμανία ή … Ελλάδα!

[ads-post]

Θυμίζουμε πως η 110 ΠΜ έχει ήδη υποδεχτεί αμερικανικά F-22A (έστω και σαν μεταστάθμευση), ενώ έχει απεριόριστο χώρο για να μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές Μοίρες μαχητικών. Επίσης βρίσκεται κάτω από την αντιαεροπορική ομπρέλα της ΠΑ, ενώ το μόνο που θα απαιτούσε για την φιλοξενία (μόνιμη ή ημιμόνιμη) αμερικανικών F-35A θα ήταν η αναβάθμιση/ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Αυτός είναι και ο λόγος (ο χώρος κυρίως) που οι ΗΠΑ επέλεξαν τη Λάρισα για βάση των UAV MQ-9 Reaper.

Τώρα, με τις “τεκτονικές” αλλαγές στις σχέσεις στην περιοχή, και με τις ΗΠΑ να μην σκέφτονται ούτε για αστείο να αφήσουν τις Β61 στο Ιντσιρλίκ, η επιλογή της Λάρισας σαν προκεχωρημένη βάση αμερικανικών F-35A είναι κατά την άποψή μας πολύ πιθανή.





Πηγή: www.ptisidiastima.com







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια