«Σε μια θυελλώδη πενταετία, στη δίνη της οικονομικής κρίσης,  κάναμε σταθερά βήματα σε ασταθές έδαφος, ήμασταν πάντα παρόντες προτού μας καλέσουν,  αναμετρηθήκαμε με τα καθημερινά όνειρα των πολιτών και πετύχαμε, και θέσαμε τις βάσεις για την μετάβαση στη  Περιφερειακή Διακυβέρνηση που είναι συνώνυμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας».


Συνοψίζοντας μια μαχητική και αποτελεσματική θητεία στο τιμόνι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ στην Αθήνα ευχαρίστησε όλους όσοι στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα στήριξαν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.


«Σας ευχαριστώ» είπε «για την πολιτική γενναιότητα και την οξυδέρκεια σας, για τη συνεργασία χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικά σύνδρομα, για  την εικόνα που εκπέμψαμε στην κοινωνία.


Εικόνα σεβασμού και ενδιαφέροντος για το κάθε πολίτη ξεχωριστά. Εικόνα προστασίας και αποτελεσματικότητας. Την εικόνα μιας νέας διαφορετικής αντίληψης για την Αυτοδιοίκηση.


Είχαμε πάντα στο μυαλό μας ότι είμαστε εδώ όχι για τον εαυτό μας αλλά για τους συνανθρώπους μας, για  τους πολλούς. Και όλοι πορευτήκαμε έχοντας στο μυαλό  μας ότι τελικά αυτό που αφήνεις πίσω σου υπηρετώντας τα κοινά είναι αυτό που μένει στις ζωές των άλλων».


«Στη διάρκεια μιας θητείας - σταθμού, εμπεδώσαμε» είπε ο κ. Αγοραστός, «την έννοια μιας αυτοδιοίκησης που στέκεται δίπλα στα μικρά  καθημερινά που ανάγονται σε μείζονα  και κυρίαρχα στη ζωή του καθενός. Αλλά και μια αυτοδιοίκησης που πετυχαίνει και στα Μεγάλα.


Που ξέρει να συνεργάζεται , που έκανε πράξη τη συνέργεια ,που ξέρει να λέει όχι.Που διεκδικεί, δημιουργεί και φτάνει στο χρήσιμο αποτέλεσμα.Που αναλαμβάνει ευθύνη και δεν ακολουθεί το δρόμο της απειλητικής ετερότητας, ρίχνοντας βάρη και ευθύνες  σε άλλους.Γιατί  παρότι  δεν είμαστε  όλοι «ίδιοι», ο καθένας, είναι εξίσου σπουδαίος».


[ads-post]


Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε  σε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του, επισημαίνοντας: « Κληθήκαμε να διοικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Σε  μια θυελλώδη πενταετία, σε ένα περιβάλλον τοξικό, αβέβαιο, με τεράστιους κινδύνους, στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με παύση πληρωμών και capitalcontrols.


Σε ένα ασταθές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σας ευχαριστώ γιατί δεν παραδοθήκαμε. Δεν  σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε και  πετύχαμε  σταθερά βήματα σε ένα ασταθές έδαφος. Ζήσαμε και ζούμε σε αναθεωρητική εποχή. Παλέψαμε με κάθε μέσο και εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας  απέναντι στην κακονομία, τη γραφειοκρατία, την αργοπορία.


Απέναντι στην κρατική δουλοκτησία. Και αντισταθήκαμε απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν να γραφειοκρατικοποιήσουν την δυναμική της Δημοκρατίας  και να φέρουν το μακρύ χέρι του κράτους στην καρδιά της Αυτοδιοίκησης.


Διεκδικούμε  σθεναρά να καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Αναμετρηθήκαμε με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Αποδείξαμε ότι η ΕΝΠΕ είναι εργαλείο ανθρώπινο, γιατί νοιάζεται για τους πολλούς. Για την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα. Και ήμασταν κοντά τους στις δύσκολες στιγμές. Ήμασταν παρόντες  σε όλες τις κρίσιμες μάχες της χώρας»:


Ένας πλούσιος απολογισμός

-Είτε αναμετριόταν με την οικονομική κρίση , όπως το 2015 όταν η χώρα βρισκόταν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία, όταν είχαν σταματήσει να χρηματοδοτούνται τα έργα και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος.

Τότε που  ανέλαβα  πρωτοβουλία, συναντήθηκα με τον πρόεδρο Γιούνκερ και την τότε Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου και με επεξηγηματική επιχειρηματολογία καταφέραμε να αλλάξουμε, μόνο για την Ελλάδα, την αρχιτεκτονική χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να εκταμιευθούν 8 δισεκατομμύρια  ευρώ,  άμεσα, τον Οκτώβριο του 2015 για την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων. Πετύχαμε το ακατόρθωτο. Αδιάψευστη η μαρτυρία του αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τότε εκπροσώπου του προέδρου Γιούνκερ,  που ήταν παρών στη συνάντηση.

-Είτε στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, αν και χωρίς αρμοδιότητες,  ήμασταν παρόντες. Σε ένα τεράστιο πρόβλημα, που δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. Για αυτό και πρέπει η Ευρώπη να σταθεί με σεβασμό , με ενδιαφέρον και προσοχή και να πάρει άμεσα μέτρα για να στηρίξει  την Ελλάδα που σηκώνει δυσανάλογο βάρος ενός τεράστιου ευρωπαϊκού προβλήματος

-Είτε όταν διεκδικούσαμε τη ρήτρα αναθεώρησης των 936 εκατομμυρίων ευρώ και πετύχαμε να φέρουμε πολύτιμους κοινοτικούς πόρους

-Κλείσαμε το ΕΣΠΑ 2007-2013 χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις Περιφέρειες

-Διεκδικήσαμε και πήραμε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 το 33% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

-Παρόλη την υποχρηματοδότηση, διεκδικήσαμε και πήραμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  650 εκατομμύρια ευρώ το 2018, περίπου 500 το 2017 και 490 το 2016. Πιστεύω ότι το 2019, με την έξοδο από τα  μνημόνια και το θετικό κλίμα που υπάρχει, να πάρουμε περισσότερα χρήματα για τις Περιφέρειες.

-Αποδείξαμε ότι οι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι εργαλείο προσφοράς στην καθημερινότητα. Γιατί λύνει ανθρώπινα προβλήματα, δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και μοχλεύει χρήμα στην πραγματική, τοπική οικονομία

-Θέσαμε στο δημόσιο διάλογο την επιθυμία των πολιτών για Συλλογική Ηγεσία. Τη δυνατότητα να αποφασίζουν  εκείνοι που καλούνται και να υλοποιήσουν, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες σε θέματα ευθύνης της Περιφέρειας

-Βάλαμε τις βάσεις για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, την απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το επιτελικό κράτος. Με την αρχή της επικουρικότητας, την απλούστευση των διοικητικών ενεργειών, τη συγκέντρωση του διοικητικού έργου και την καλύτερη χρήση και αποδοτικότητα όλων των πόρων, ανθρώπινων και δημοσιονομικών

-Κάναμε περισσότερες από 700 παρεμβάσεις και ομιλίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη

-Και όλα αυτά νοικοκυρεμένα και με οικονομία αφήνοντας  στην ΕΝΠΕ 3.718.572,58 ευρώ. Ενώ παραλάβαμε 2.361.185,92 ευρώ. Δηλαδή περισσότερα κατά 1.357.386,66 ευρώ. Και χωρίς να υπολογίζουμε την φετινή επιχορήγηση, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σύνολο: 2.357.386,66  ευρώ περισσότερα.

-Είμαστε πλέον αναγκαίοι συνομιλητές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Να κατακτήσουμε  νέες κορυφές»


«Ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε και τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου» ανέφερε ο κ. Αγοραστός, «έλεγε: Να μετράς τις κορυφές που δεν κατέκτησες. Αυτό  κάνουν οι σοφοί. Πάμε λοιπόν για νέες κορυφές.


Το 2020  η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  μπαίνει στον δέκατο χρόνο ζωής. Ένας νέος σχετικά θεσμός που αναδείχτηκε  και αποτελεί πλέον σταθερή αξία. Με νοικοκυρεμένα οικονομικά, χωρίς χρέη, οι Περιφέρειες έρχονται στη νέα Προγραμματική Περίοδο για να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα, τα αιτήματα και τα δίκαια θέλω της κοινωνίας.


Με νέες δομές, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με καινοτόμες δράσεις, με  τολμηρές πρωτοβουλίες.Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.  Γιατί  μπορούμε να πάμε όλη την Ελλάδα μπροστά, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο και από τους Οθωνούς  μέχρι το Καστελόριζο.


Ψηλότερα για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.Γιατί όσο ισχυρότερη η Περιφέρεια τόσο ισχυρότερος ο πολίτης.Η δύναμη των Περιφερειών, είναι δύναμη των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.