ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας σε διεθνές φεστιβάλ στο Μεξικό (ΦΩΤΟ)

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας σε διεθνές φεστιβάλ στο Μεξικό (ΦΩΤΟ)


«ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ» 
Τη γη των Μάγιας και των αρχαίων πόλεων των Αζτέκων 


Ολοκληρώθηκε, μετά από διάστημα 10 ημερών, η παρουσία της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας στο μακρινό Μεξικό, τη χώρα με τις αρχοντικές αποικιακές πόλεις, τις λευκές αµµουδιές και απέραντες παραλίες του Ειρηνικού, τα απέραντα φαράγγια και αρχαιολογικούς τόπους, τον τόπο μίας εκ των πιο δημοφιλών κουζινών του κόσµου, την πηγή της τεκίλας! Ένα ταξίδι που χαρακτηρίστηκε από έντονα συναισθήματα, ως όνειρο ζωής, εξωτικό, καθώς τα μέρη που επισκέφτηκαν τα μέλη της Ακαδημίας, τα αξιοθέατα στα οποία περιηγήθηκαν, οι εμπειρίες που αποκόμισαν από την εκεί παρουσία τους και οι πληροφορίες που συνέλεξαν για τον μεξικανικό πολιτισμό μόνο στη σφαίρα της φαντασίας και του παραμυθιού μπορούν να αποτυπωθούν. 



Ο σύλλογος συμμετείχε στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην πόλη Tulancingo του κρατιδίου Hidalgo. Το εν λόγω φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα της τοπικής κυβέρνησης και υποστηρίζονταν από τον CIOFF (επίσημο βραχίονα της UNESCO για θέματα πολιτισμού). Μια παρουσία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς οι ήχοι της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, των ελληνικών νησιών, τα ακούσματα του «Ζορμπά» και των «Παιδιών του Πειραιά» έγιναν αντικείμενο ένθερμης υποδοχής. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα, από τις χώρες Γερμανία, Εκουαδόρ, Κόστα Ρίκα, Περού καθώς και τοπικά συγκροτήματα. 

Η αποστολή η οποία απαρτίζονταν από 32 χορευτές και μουσικούς της Ακαδημίας ξεκίνησε με την πεποίθηση και την προσδοκία συλλογής εμπειριών και παραστάσεων από τόπους και προορισμούς που μόνο σε ταινίες του κινηματογράφου μπορεί να δει κανείς. 



Μετά από πολύωρο ταξίδι και με ενδιάμεσο σταθμό την Μαδρίτη η ελληνική αποστολή αφίχθη στο πολυπληθές Mexico City, των 23.000.000 κατοίκων, τον τόπο καταγωγής της διάσημης ζωγράφου Φρίντα Κάλο, την πόλη όπου υπάρχουν εκατοντάδες παλιά αποικιακά κτίρια, διάσημες γκαλερί τέχνης – μουσεία, όμορφα πάρκα, μνημεία, μεγάλοι δρόμοι, περίτεχνες εκκλησίες. Τα μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν το περίφημο Μουσείο Καλών Τεχνών (Palacio de Bellas Artes), ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας, ένας δημοφιλής προορισμός για καλλιτέχνες, μουσικούς, τραγουδοποιούς και συμφωνικές ορχήστρες. Ξεναγήθηκαν επίσης στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό της Πόλης του Μεξικό (Catedral Metropolitana de la Asunción de María) έναν από τους παλιότερους και μεγαλύτερους Ρωμαιοκαθολικούς ναούς της Αμερικής, χτισμένος επί ενός ιερού σημείου του Κεντρικού Ναού των Αζτέκων. Τέλος περιηγήθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος της Πόλης του Μεξικό (Plaza de la Constitución), την σημαντικότερη πλατεία του Μεξικού και μια από της μεγαλύτερες του κόσμου, χώρος στον οποίο βρίσκεται και το Εθνικό Παλάτι. Εικόνες εντυπωσιακές, σε μία πόλη που σφύζει από ζωντάνια, με κόσμο να πηγαινοέρχεται ασταμάτητα, με την καθαριότητα των χώρων να κυριαρχεί και την αίσθηση ασφάλειας να αποτελεί σημείο αναφοράς. Μετά από μία ολιγόωρη στάση στο σόκαλο (κεντρική πλατεία) για γνωριμία με τον πληθυσμό και επίσκεψη σε μικρές τοπικές εκθέσεις χειροτεχνίας, η αποστολή αναχώρησε για το Tulancingo τον τόπο διεξαγωγής του φεστιβάλ. Εντύπωση προκάλεσε, μέχρι την έξοδο από την πόλη, ο τρομακτικά μεγάλος όγκος της παραγκούπολης και των μικρών αλλά πολύχρωμων παραπηγμάτων, η οποία καλύπτει μία χαώδη έκταση. Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής, και μέχρι την άφιξη, η αποστολή «ήρθε σε επαφή» με τις τεράστιες εκτάσεις καλλιέργειας κάκτων, τις απέραντες πεδιάδες, τα εντυπωσιακά ράντζα και τα μοναχικά και άκρως εντυπωσιακά χωριουδάκια. 



Το Tulancingo, μία επαρχιακή πόλη των 160.000 κατοίκων, είναι μία φτωχή και αγροτική περιοχή όπου κυριαρχούν τα συνοικιακά καταστήματα, οι μικρές αλλά οργανωμένες αγορές, οι μικροπωλητές αλλά και τα γνωστά brand names. Παντού μια τεράστια αγορά, όλοι πουλούν κάτι. Σε προσεγγίζουν πολύ ευγενικά και το ίδιο ευγενικά απομακρύνονται αν επιλέξεις να μην ψωνίσεις. Υπάρχει διάχυτη η χαρά της ζωής, μια διάθεση για γιορτή. Μία πόλη, η οποία στηρίζει το φεστιβάλ, αναμένει καρτερικά για αυτό, συμμετέχει και δραστηριοποιείται. Ένας λαός, βαθύτατα θρησκευόμενος, με έντονο το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και του σεβασμού προς τον πλησίον, με χαμόγελο και ευγενικό προφίλ, με αγάπη για το περιβάλλον, με διάθεση για προσφορά και συνεισφορά. 



Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ περιελάμβανε αρχικά την παρέλαση στους δρόμους της πόλης, μία πολύ συναισθητική και συγκινησιακή στιγμή για όλους τους συμμετέχοντες. Κατά μήκος της διαδρομής μικρά και μεγάλα παιδιά από όλα τα σχολεία της πόλης, ντυμένα ομοιόμορφα με τις σχολικές ενδυμασίες τους, ζητωκραύγαζαν τη λέξη Grecia και ανέμιζαν αυτοσχέδιες ελληνικές σημαίες, σημαιάκια και αναπαραστάσεις αρχαίων φιγούρων, δείχνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το υψηλό επίπεδο της φιλοξενίας τους και την ευγένεια του χαρακτήρα και της κουλτούρας του μεξικάνικου λαού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης τελετή έναρξης, σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο σε μέγεθος, φωτισμό και ήχο σκηνικό και με την παρουσία περισσοτέρων των 5.000 θεατών. Η τελετή έναρξης περιελάμβανε αρχικά μία σύντομη αναδρομή της ιστορίας του Μεξικό, από τη ζωή των Μάγιας και των Αζτέκων, την εισβολή των Ισπανών οι οποίοι κατέβαλαν τη χώρα, μέχρι την ανεξαρτησία αυτής τον 19ο αιώνα. Όλα αυτά από επαγγελματίες χορευτές, σκηνογράφους, ενδυματολόγους και μουσικούς. Στο τέλος αυτής εμφανίστηκαν στη σκηνή το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών ενδυμασιών της χώρας, σε μία πανδαισία χρωμάτων, φιγούρων και αναπαραστάσεων. Ακολούθησε η είσοδος στην σκηνή των χορευτικών τμημάτων, όλων των χωρών, η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ από τον κυβερνήτη του κρατιδίου του Hidalgo και η παρουσίαση των προγραμμάτων χορευτικών ομάδων. Η Ακαδημία παρουσίασε χορούς της Μακεδονίας με την ιδιαιτερότητα και το δυναμισμό που διακρίνει αυτούς. Η εκδήλωση τελείωσε με την ανταλλαγή δώρων και επαίνων. Το βράδυ της ίδιας μέρας δόθηκε δεξίωση, για όλα τα χορευτικά σύνολα, στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Στον αύλειο χώρο ενός εντυπωσιακού μεξικάνικου παραδοσιακού αρχοντικού όλοι οι παρευρισκόμενοι μαγεύτηκαν από την μεξικανική κουζίνα ενώ περιηγήθηκαν σε άλλες εποχές με τις μελωδίες των mariachi (ερμηνευτών παραδοσιακής μουσικής του 18ου αιώνα) οι οποίοι ήταν ενδεδυμένοι με τις φορεσιές της εποχής. 

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στα παιδιά των σχολείων όλης της πόλης, τα οποία κατέκλυσαν τον χώρο του φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν την έναρξη της προηγούμενης ημέρας και για να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό, τους χορούς και τα έθιμα όλων των κρατών που συμμετείχαν. Η χαρά στα πρόσωπά τους ήταν πολύ έντονη καθώς ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους από άλλα έθνη, με άλλη κουλτούρα ενώ εντύπωση προκάλεσε η μαζική επιθυμία πλήθους θεατών για την φωτογράφηση με τους χορευτές και τους μουσικούς. Ο κατάμεστος στεγασμένος χώρος του φεστιβάλ δονούνταν από τις ιαχές των μικρών φίλων της παράδοσης, οι οποίοι επευφημούσαν όλα τα μουσικά και χορευτικά σχήματα, σε κάθε τους εμφάνιση, με αποκορύφωμα το συρτάκι και τον «Ζορμπά» όπου ήταν έκδηλη η γνωριμία με το μουσικό άκουσμα και η αναγνώριση για την Ελλάδα. Η Ακαδημία παρουσίασε χορούς των νησιών της Ελλάδας και τον χασάπικο χορό. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η αποστολή επισκέφτηκε την πόλη του Actopan, την επονομαζόμενη ως πόλη του μοναστηριού και γη του μπάρμπεκιου, καθώς οι διοργανωτές είχαν επιλέξει την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ. Η εμπειρία που βίωσαν κατά την εκεί τους παρουσία τα μέλη της αποστολής σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του καθενός. Τοπικοί σύλλογοι και φορείς της πόλης είχαν φροντίσει και έστησαν περίπτερο με θέμα την Ελλάδα, στο οποίο προβάλλονταν με εικόνες και βίντεο από αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα σεφ της πόλης είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν με μεράκι και επιμέλεια ελληνικά εδέσματα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η ύπαρξη εκατοντάδων ελληνικών σημαιών τις οποίες ανέμιζαν στον χώρο μικρά παιδιά, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος της Ελλάδας. Προηγήθηκε της παράστασης της Ακαδημίας παρουσίαση της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να υποβάλλουν ερωτήματα για αρχαίους φιλοσόφους, για τους θεούς του Ολύμπου και την αρχαία Ολυμπία. Η Ακαδημία παρουσίασε χορούς της Θράκης ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χασάπικο και χασαποσέρβικο για όλο τον κόσμο. Μετά το πέρας της εκδήλωσης αντιπροσωπεία του τοπικού Δήμου ξενάγησε την αποστολή στην πόλη, στον τοπικό και εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, στον διάσημο οβελίσκο και στα εντυπωσιακά πάρκα, με τις δεκάδες παιδικές χαρές και τα αμέτρητα χαμόγελα των μαθητών. Είναι από τις στιγμές που η δύναμη του λόγου είναι πολύ μικρή για να περιγράψει την ένταση των συναισθημάτων και την αγαλλίαση της ψυχής, το εύρος της ψυχικής ανάτασης και της αναγνωρισιμότητας. Το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας εξακολουθεί και συγκινεί σε όλα τα πλάτη της οικουμένης ενώ η διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους λαούς του κόσμου. 

[ads-post]

Την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ η Ακαδημία επισκέφτηκε, το πρωί, τη μικρή επαρχιακή πόλη Singuilucan, μία αυθεντική μεξικάνικη πόλη, με τα πολύχρωμα κτίρια της εποχής να κυριαρχούν, τους κατοίκους με τα texanas (καπέλα τύπου Cowboy) να κυκλοφορούν με όχι πολύ ζωηρό ύφος και τους θαμώνες των καταστημάτων εστίασης να απολαμβάνουν την τεκίλα τους με τον παραδοσιακό τρόπο, που μόνο οι Μεξικάνοι γνωρίζουν. Στην πόλη είναι εμφανείς οι επιρροές στα μπαλκόνια, στα πληθωρικά σε χρώμα και σχέδια πλακάκια και στις χαριτωμένες πλατείες. Η εμφάνιση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε σε έναν πολύ προσεγμένο χώρο, ο οποίος επιμελήθηκε με μεράκι από τους κατοίκους, σε μία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν όλα οι μαθητές των σχολείων καθώς και ντόπιοι κάτοικοι. Κατά την εκεί παρουσία της Ακαδημίας, οι χορευτές γεύτηκαν εδέσματα της περιοχής και δοκίμασαν το περίφημο pulque (μεξικάνικο ποτό που παρασκευάζεται από το ζυμωμένο χυμό του φυτού maguey ή agave) ενώ μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η επιθυμία όλων των θεατών (και κυρίως των παιδιών) για μία αναμνηστική φωτογραφία, για μία αφιέρωση σε λεύκωμα ή σε λευκό χαρτί, για ένα χαμόγελο και μία συνομιλία. Συνήθειες του τρόπου ζωής των Μεξικανών που αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αξία που δίνουν στη λέξη φιλοξενία, την αγάπη για τον τόπο τους και την ευκαιρία που τους δίνεται για την προβολή αυτού, το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό και τα ήθη - έθιμα άλλων λαών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και περιήγηση στη σημαντικότερη και μεγαλύτερη προκολομβιανή πόλη του Μεξικού. Teotihuacán (Τεοτιουακάν) όπου βρίσκεται η επιβλητική "Πυραμίδα του Ήλιου" (Piramide del Sol), η τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο και η "Πυραμίδα της Σελήνης" (Piramide de la Luna). Τα μέλη της Ακαδημίας περπάτησαν στην επονομαζόμενη "Λεωφόρος των Νεκρών" (Avenida de los Muertos) έναν κεντρικό δρόμο πλάτους 45 μέτρων και μήκους 2 χιλιομέτρων, που συνέδεε τις δύο πυραμίδες και ονομάζεται έτσι, γιατί πιστεύεται ότι ήταν στρωμένος με τάφους. Συγκλονιστικές εικόνες ενός πολιτισμού που ήκμασε πριν από 1.500 χρόνια σε μία πόλη που υπήρξε το μεγαλύτερο μητροπολιτικό κέντρο του κόσμου την εποχή της ακμής του. Οι χορευτές της Ακαδημίας ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης, για τους τόπους λατρείας, για ήθη και έθιμα εκείνης της εποχής, για προσωπογραφίες και τοιχογραφίες καθώς και για το παλάτι του βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Αμφίπολης. Πέριξ του αρχαιολογικού χώρου διάσπαρτοι μικροπωλητές (με γνώση και της ελληνικής γλώσσας) διέθεταν είδη λαογραφίας και χειροποίητες κατασκευές, αντιπροσωπευτικά δείγματα του μεξικάνικου πολιτισμού και της ζωής των Αζτέκων ενώ εντύπωση προκάλεσε ο σεβασμός των κατοίκων για τον χώρο καθώς και η προσέγγιση τους αναφορικά με την ιστορία και το παρελθόν τους. 



Η προτελευταία μέρα του διεθνούς φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στην πόλη του Tulancingo. Δόθηκε η δυνατότητα σε όλες τις αποστολές να περιηγηθούν στην πόλη και να έρθουν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Σε όλη την πόλη υπήρχαν διάσπαρτες δεκάδες υπαίθριες αγορές, όπου μπορούσες να βρεις είδη λαϊκού πολιτισμού, χειροποίητα κοσμήματα, τοπικές ενδυμασίες και παραδοσιακά εδέσματα. Παντού υπήρχαν μικρά καταστήματα εστίασης, λαϊκές αγορές με δεκάδες προϊόντα, εστίες πολιτισμού, εντυπωσιακά αρχοντικά, παραδοσιακά μαγαζάκια όπου μπορούσε να βρει κανείς τα πάντα αλλά και σύγχρονα καταστήματα ένδυσης, σούπερ μάρκετ και αντιπροσωπείες γνωστών πολυεθνικών. Διάχυτη ήταν σε όλο το εύρος της πόλης η καθαριότητα καθώς και η διάθεση των κατοίκων να συνεισφέρουν σε αυτήν. Τα churros (γλυκά παραδοσιακά εδέσματα) και τα tacos (μεξικάνικη τορτίγια με γέμιση κρέας όλων των ειδών) έκλεψαν τις εντυπώσεις ενώ οι πικάντικές σάλτσες σίγουρα ικανοποίησαν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Το βράδυ της ίδιας μέρας όλη η αποστολή επισκέφτηκε παραδοσιακό κατάστημα εστίασης της πόλης όπου ήρθε σε επαφή με την μεξικανική κουζίνα. Guajolotes, enchiladas, guacamole, tacos και άλλες υπέροχες γεύσεις, σε έναν συνδυασμό πικάντικου φαγητού και κρεατικών, σε μία ατέλειωτη ποικιλία τροφίμων με γαστρονομικό ενδιαφέρον. Η μεξικάνικη τροφή απεικονίζει την ιστορία της χώρας πριν και μετά την άφιξη των Ισπανών. Όμως τα ίδια τα χαρακτηριστικά της μεξικάνικης κουζίνας κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι κληρονομιά της προκολομβιανής εποχής, με δείγματα όπως οι σάλτσες τσίλι, τα φασόλια και κυρίως οι τορτίγιας. 

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ όλες οι αποστολές μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Pachuca, σημαντικό μεταλλευτικό κέντρο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, μία σύγχρονη πόλη με εντυπωσιακά κτίρια, πολύχρωμες συνοικίες, μεγάλα εμπορικά κέντρα, πανέμορφα πάρκα και διάσημα θέατρα. Το κέντρο της πόλης έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δομών της αποικιακής εποχής, με στενά δρομάκια. Μακριά από αυτό το κέντρο είναι η πιο σύγχρονη Pachuca, με αποθήκες, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ και ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου που ονομάζεται El Huracán. Μετά από παρέλαση στους δρόμους της πόλης οι αποστολές συγκεντρώθηκαν, για φωτογράφηση, στην πλατεία Plaza Independencia του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου και βρίσκεται το διάσημο μνημειώδες ρολόι της Pachuca, ένας πύργος ρολογιού 40 μ. το οποίο κατασκευάστηκε από τους δημιουργούς του Big Ben στο Λονδίνο. Ακολούθησε, με τη συνοδεία της συμφωνικής ορχήστρας της πόλης, γεύμα στο μουσείο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης όπου όλοι θαύμασαν εκθέματα με τοπία και προσωπογραφίες της υπαίθρου και του τρόπου ζωής των Μεξικανών. Το βράδυ στο κατάμεστο θέατρο Auditorio Gota de Plata πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του φεστιβάλ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού για όλους τους χορευτές, μουσικούς, εθελοντές και διοργανωτές. Ο πρόεδρος του φεστιβάλ και πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος του CIOFF Μεξικό κ. Καμάτσο ευχαρίστησε όλα τα γκρουπ για τη συμμετοχή και την επαγγελματική εκπροσώπηση της της κάθε χώρας προέλευσης ενώ μέλη της Ακαδημίας δώρισαν πολυτελές λεύκωμα με την ιστορία της Θεσσαλίας. 



Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη παρουσία της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Ελασσόνας στο εξωτικό Μεξικό. Ένα ταξίδι, απαγορευμένο για πολλούς λόγω κόστους και απόστασης, το οποίο είχε έντονες συγκινήσεις, πλήθος από αξιοθέατα, άκρως επιμορφωτικό και εκπαιδευτικό αλλά κυρίως γεμάτο συναισθήματα. Καθόλη τη διάρκεια δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν συνήθειες των κατοίκων της κάθε περιοχής, να έρθουν σε επαφή με αυτούς, να ζήσουν τον τρόπο συμπεριφοράς αυτών, να αντικρύσουν μοναδικά τοπία φυσικού κάλλους, να γνωρίζουν την μεξικανική κουζίνα με τις πικάντικές γεύσεις (η οποία ενθουσίασε), να ονειρευτούν και να μεταφερθούν σε άλλες εποχές. Όλα τα μέλη που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν την παράδοση των κατοίκων του Μεξικό, την παιδεία τους, την κουλτούρα τους. 

Το ταξίδι το οποίο οργανώθηκε με επιμέλεια από τους ανθρώπους της Ακαδημίας ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στην Ελλάδα. Από τις απέραντες εκτάσεις με κάκτους, τα ράντζα και τους amigos, τις εντυπωσιακές πυραμίδες και τα πολύχρωμα χωριά αλλά και από τα χαμόγελα των Μεξικανών, η Ακαδημία επέστρεψε στην Ελασσόνα και στον μεγαλόπρεπο και μυθικό Όλυμπο. Για μια ακόμη φορά η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας εκπροσώπησε επάξια τα ελληνικά χρώματα, δίδαξε στοιχεία του ήθους και του ευγενικού πνεύματος που διακατέχει τους Έλληνες, άδραξε την ευκαιρία να προβάλλει τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε (προβολή και προώθηση του πολιτισμού του τόπου της) και έκανε γνωστή την Ελασσόνα στα πέρατα του κόσμου. 



Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας θα ήθελε να εκφράσει τις βαθιές της ευχαριστίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Παιδή για την προσφορά του πλούσιου ενημερωτικού υλικού, το οποίο διανεμήθηκε καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του συλλόγου στο Μεξικό. Θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει τα μέλη και χορευτές του συλλόγου που για μία ακόμη φορά στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και συμμετείχαν στο ταξίδι. 

Την επιμέλεια του ταξιδιού είχε το Δ.Σ. του συλλόγου, το οποίο συμμετείχε με μέλη που το απαρτίζουν ενώ την επιμέλεια του προγράμματος είχαν οι χοροδιδάσκαλοι της Ακαδημίας. Η αποστολή, η οποία απαρτίζονταν από 32 χορευτές, μουσικούς και μέλη του συλλόγου, επέστρεψε γεμάτη εμπειρίες και αναμνήσεις. Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες. 

Δόθηκε η υπόσχεση πως η Ακαδημία θα εξακολουθήσει να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό, όπου και όποτε της ζητηθεί, με το ίδιο μεράκι και τον ίδιο επαγγελματισμό και πως το επόμενο ταξίδι θα είναι καλύτερο και εντυπωσιακότερο.










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια