ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η Ελλάδα επιστρέφει στον Μεσαίωνα - Φυλάκιση δύο ετών για βλασφημία στα «θεία» επαναφέρει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα επιστρέφει στον Μεσαίωνα - Φυλάκιση δύο ετών για βλασφημία στα «θεία» επαναφέρει η κυβέρνηση


Επανέρχονται οι αναχρονιστικές διατάξεις
Ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια για βλασφημία και «καθύβριση των Θείων»


Ένα ακόμα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση με τον νέο ποινικό κώδικα επαναφέροντας τους αναχρονιστικούς όρους της «κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων».

Αυστηροποίηση των ποινών για τον βιασμό, τη διακίνηση μεταναστών αλλά και επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας των θείων φέρνουν οι τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Τσιάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στις αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρησης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρησης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

Παράλληλα, προβλέπεται αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών, καθώς αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

Σχετικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Τέλος, το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές» δήλωσε ο υπουργός.

[ads-post]

Παρά τις αναμενόμενες αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της επαναφοράς των διατάξεων περί «κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, οι τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια για όποιον «κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Oρθόδοξη Eκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα» (άρθρο 198 του ΠΚ). Όπως τόνισε ο υπουργός, «με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο».

Μία επαναφορά που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά...

  • Η βλασφημία, επί της ουσίας, αναφέρεται ΜΟΝΟ στην Χριστιανική πίστη ή περιλαμβάνει και όλες τις άλλες θρησκείες;
  • Τι σημαίνει "ανεκτή στην Ελλάδα θρησκεία";
  • Εάν κάποιος καθυβρίσει τον Αλλάχ, τον Βούδα, τον Σατανά, τον Δία, την Αφροδίτη ή τον οποιοδήποτε άλλο φανταστικό θεό ή θρησκεία θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο;
  • Για πολλούς θρησκεία θεωρείται ακόμα και η ομάδα τους... Θα υπάρξουν ποινικές διώξεις και στα γήπεδα;

Στα social media τα σχόλια που υπάρχουν για το θέμα αυτό είναι απολαυστικά και δείχνουν την αστοχία της απόφασης.

Πάντως το όλο ζήτημα θυμίζει άλλες εποχές και συνυπολογίζοντας όλες τις κινήσεις των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και τις τελευταίες εικόνες ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους αντί της εικόνας ασφάλειας προς τους πολίτες που ήθελαν να δώσουν, το συνολικό κλίμα δείχνει μία αναβίωση του δόγματος ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (επίκαιρο των ημερών) και έντονη οσμή ακροδεξιάς στους κόλπους της κυβέρνησης.

Μήπως αντί να πλησιάζουμε προς την Ευρώπη ξεκινήσαμε ως κράτος να οδεύουμε προς την Τουρκία, το Ιράν ή κάποιο άλλο θεοκρατικό τόπο;

Καθ' οδόν λοιπόν νέες υποθέσεις... «Γέροντα Παστίτσιου».




Γράφει για την larisacitynews.GR
Pavlos Nikolaou








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια