ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Δράσεις 250 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Δράσεις 250 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Κ. Αγοραστός: « Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα»
«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις»


Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, βρίσκονται αδιαπραγμάτευτα στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Υλοποιώντας ένα ξεχωριστό έργο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει με 250 εκατ. ευρώ, σημαντικές δομές και δράσεις που βοηθούν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διευκολύνουν την καθημερινότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας. 

«Η δημιουργία μιας κοινωνίας με συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς, είναι μια πρόκληση που εμφανίζεται ακόμη πιο δύσκολη αλλά και επιτακτική, λόγω της οικονομικής κρίσης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με αφορμή την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Έκθεσης για την Κοινωνική Ένταξη το 2018. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει με όλους τους πόρους που διαθέτει, δράσεις και δομές που προσφέρουν σε πολλούς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Προτεραιότητές μας είναι η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και οι δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Οι δράσεις μας αντικατοπτρίζουν την ανθρωπιά και την κοινωνική προσφορά της Αυτοδιοίκησης, που πρώτα από όλα οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στηρίζουμε με σεβασμό και ενδιαφέρον την κοινωνική ένταξη. Στεκόμαστε με σοβαρότητα και ευαισθησία δίπλα σε κάθε προσπάθεια που καταπολεμά τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και κάθε μορφής διάκριση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι το αντίθετο. Δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός σε όλους. Αυτή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια του πολίτη». 

[ads-post]

Συγκεκριμένα: 

Περισσότερα από 180 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των δράσεων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας –με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη ομάδων όπως οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι Ρομά, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την προστασία των γυναικών που είναι θύματα βίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και των διακρίσεων. 

- Μετά από συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, όλων των Κοινωνικών Δομών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι το 2023. 

-Για υποδομές και δράσεις Πρόνοιας ο προϋπολογισμός στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια ευρώ με έργα όπως το Κέντρο ΧΑΡΑ Ι στη Νεάπολη Λάρισας για την εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση ατόμων με αυτισμό και το νέο κτίριο του Ειδικού Σχολείου Λάρισας, που κατασκευάζεται στη Νεάπολη και θα προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε άτομα με αναπηρίες. 

- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ. 

-Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα που αφορούν στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ 

- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί με 1,8 εκατ. ευρώ την πρόσληψη 61 ατόμων Ειδικού Προσωπικού για την υποστήριξη 110 μαθητών με αναπηρία για τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021. 

- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταφέρει δωρεάν, καθημερινά, 16.000 μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί 75 εκατομμύρια ευρώ 

-Επίσης χρηματοδοτεί τη μεταφορά μαθητών δημοτικού σχολείου σε κολυμβητήρια για να αθληθούν και να μάθουν κολύμπι 

- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος προκειμένου να μπορούν να στέλνουν δωρεάν τα νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για τα γνωστά voucher, για τα οποία η Περιφέρεια διαθέτει 35 εκατ. ευρώ. 

-Για το σχολικό έτος 2019-2020, Περιφέρεια Θεσσαλίας αύξησε στα 8,7 εκατ. ευρώ (από 3,61 εκατ. ευρώ) τη χρηματοδότηση, ώστε περισσότερα από 5.000 παιδιά από οικογένειες κάτω του ορίου της φτώχειας και παιδιά με ειδικές ανάγκες σε όλη τη Θεσσαλία να έχουν υπηρεσίες φροντίδας και φύλαξης σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς 

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδοτεί με 6 εκατ. ευρώ νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα για να αντικαταστήσουν συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου 

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί Προγράμματα Πρόληψης Δημόσιας Υγείας, με δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστους συμπολίτες, στις Κινητές Μονάδες της 5ης ΥΠΕ 

-Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το ποσό που διέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη ιδρυμάτων όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, δομές προστασίας παιδιών με αναπηρίες και φιλανθρωπικά σωματεία. 

-Μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύθηκαν με επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή, ύψους 27,6 εκατ. ευρώ, χιλιάδες συμπολίτες. 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει:
-5 δομές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Πρόκειται για ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και Κέντρα Συμβουλευτικής.
-Τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.
-Τη συνέχιση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
-Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. 
-Κέντρα Κοινότητας σε όλους σχεδόν -23 από τους 25- θεσσαλικούς δήμους, με συνολικό προϋπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια. Όσα από τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν σε δήμους που έχουν οικισμούς Ρομά, περιλαμβάνουν και παράρτημα Ρομά, καλύπτοντας και τους 8 οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επιπλέον το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, λειτουργεί ως ενδιάμεσος συνδετικός κρίκος μεταξύ των Κέντρων Κοινότητας και του Υπουργείου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν από τα Κέντρα Κοινότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα επισκέφτηκαν για παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι.
-Δομές στήριξης Αστέγων: Ο ξενώνας αστέγων του Βόλου ήδη εντάχθηκε με 440.000 ευρώ, ο ξενώνας της Λάρισας είναι σε τελικό στάδιο αξιολόγησης και θα ακολουθήσουν οι ξενώνες Τρικάλων και Καρδίτσας. 
-Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας: εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με 11,7 εκατ. ευρώ όλες οι ομάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προβλέπονται από το Υπουργείο να λειτουργήσουν στη Θεσσαλία. Πρόκειται για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που βασική τους αποστολή έχουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον πληθυσμό ευθύνης τους. 

-Δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου προβλέπονται επίσης και στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε Λάρισα, Βόλο Τρίκαλα και Καρδίτσα. 

-Επίσης προχωρούν δράσεις για «Παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα» και «Καταπολέμηση των εξαρτήσεων στην κοινότητα». 

- Χρηματοδοτεί το ΚΕΘΕΑ με 440.000 ευρώ για την απόκτηση της πρώτης Κινητής Μονάδας και τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου στη Λάρισα. 

-Τέλος, χρηματοδοτείται δράση Κοινωνικής Οικονομίας για στήριξη νέων κοινωνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Δράσεις στήριξης της απασχόλησης με συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση, start up επιχειρήσεις και αναδιοργάνωση επιχειρήσεων.










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια